Araştırma Makalesi

Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları

Cilt: 9 Sayı: 18 31 Ekim 2024
PDF İndir

Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları

Öz

Yeni iletişim ortamlarından biri olan Twitter’da dolaşıma sokulan nefret söylemi ve nefreti tetikleyen söylemler, hızla yayılmaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Twitter’da nefret içerikli gönderilerin hangi söylemsel pratiklerle ortaya konulduğunun belirlenmesi amaçlanmış ve örnek olay olarak Ankara’nın Altındağ ilçesinde Emirhan Yalçın ve Suriyeli Yahya Al Abdo arasında çıkan kavganın ardından paylaşılan gönderiler nefret söylemi ekseninde incelenmiştir. Çalışmada Altındağ olaylarının yaşandığı 11 Ağustos 2021 akşamından 25 Ağustos 2021 tarihine kadar Twitter’da dolaşıma sokulan gönderiler ele alınmıştır. 11-25 Ağustos tarihleri arasında toplamda 1041 nefret içerikli gönderiye ulaşılmıştır. Bu gönderilerden 853’ü ırk temelli nefret söylemini içerirken 188’inin siyasal temelli nefret söylemini barındırdığı görülmüştür. Çalışmada nefret söylemine tipik örnek oluşturan tweetler Teun Van Dijk’in Söylem Analizi yöntemi ile incelenmiştir. İncelenen tweetlerde, Altındağ’da bir Türk vatandaşının öldürülmesine ilişkin yanıltıcı bilgi içeren gönderilerde halkta nefreti tetikleyen içeriklerin ulaştırıldığı tespit edilmiştir. Yapılan analizlerde gönderi sahiplerinin örtük ifadelere yer vermediği; nefret söylemlerini açık ve anlaşılır biçimde ortaya koyduğu, siyasette ve toplumsal yapı içerisinde ön planda olan siyasetçilere atıfta bulunarak onları da doğrudan hedef aldığı ve hedef gösterdiği belirlenmiştir. Tweetlerde milliyetçilik ve ırkçılık üzerinden inşa edilen nefret söylemlerinin Altındağ olaylarının yaşandığı süreçte daha da arttığı gözlenmiş ve sosyal medya araçlarının nefreti daha çok körüklediği bu olay kapsamında tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Alçayır, M. (2015). Türkiye’de Haber Partallarının İçerik Yönetiminde Azınlıklara Yönelik Nefret Söylemi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Aygül, E. (2010) Facebook’ta Nefret Söyleminin Üretilmesi ve Dolaşıma Sokulması, Der. Tuğrul Çomu İçinde, Yeni Medyada Nefret Söylemi. Kalkedon Yayıncılık.
  3. Baran, E. (2009). Süleyman Demirel Dönemi Karikatürlerde Karşılaştırmalı Siyasi Söylem. Marmara Üniversitesi Tez Koleksiyonu, S. 88.
  4. Bozay, B. (2019). Medyada Nefret Söylemi ve Ayrımcı Dil: Hürriyet ve Yeni Şafak Gazeteleri Örneklemi. (Yüksek Lisans Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  5. Çınar, M. (2013). Medya ve Nefret Söylemi: Kavramlar, Mecralar, Tartışmalar Ed. M. Çınar İçinde, Habercilik ve Nefret Söylemi. Hrant Dink Vakfı Yayınları, S.137-152.
  6. Çoban, S. (2013). Hegemonya Aracı ve İdeolojik Araç Olarak Medya, Parşömen Yayınları, S. 199.
  7. Doğan, E. (2015). Televizyon Haberlerinde Nefret Söylemi: Suriyeli Sığınmacılar Örnek Olayı, (Doktora Tezi). İstanbul: İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  8. Doğu, B. (2010). Sanal Nefret Pratikleri: İnternet’te Nefret Söylemi ve Karşı Örgütlenmeler’, Yeni Medyada Nefret Söylemi, Haz. Tuğrul Çomu, 223-252. Kalkedon Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Ekim 2024

Gönderilme Tarihi

21 Eylül 2024

Kabul Tarihi

21 Ekim 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 9 Sayı: 18

Kaynak Göster

APA
Aslan, A., & Sine Nazlı, R. (2024). Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, 9(18), 87-101. https://izlik.org/JA59GZ38GS
AMA
1.Aslan A, Sine Nazlı R. Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları. AKAR. 2024;9(18):87-101. https://izlik.org/JA59GZ38GS
Chicago
Aslan, Ahin, ve Rengim Sine Nazlı. 2024. “Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları”. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi 9 (18): 87-101. https://izlik.org/JA59GZ38GS.
EndNote
Aslan A, Sine Nazlı R (01 Ekim 2024) Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi 9 18 87–101.
IEEE
[1]A. Aslan ve R. Sine Nazlı, “Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları”, AKAR, c. 9, sy 18, ss. 87–101, Eki. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GZ38GS
ISNAD
Aslan, Ahin - Sine Nazlı, Rengim. “Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları”. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi 9/18 (01 Ekim 2024): 87-101. https://izlik.org/JA59GZ38GS.
JAMA
1.Aslan A, Sine Nazlı R. Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları. AKAR. 2024;9:87–101.
MLA
Aslan, Ahin, ve Rengim Sine Nazlı. “Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları”. Abant Kültürel Araştırmalar Dergisi, c. 9, sy 18, Ekim 2024, ss. 87-101, https://izlik.org/JA59GZ38GS.
Vancouver
1.Ahin Aslan, Rengim Sine Nazlı. Nefret Söyleminin Twitter’da Görünümü: Altındağ Olayları. AKAR [Internet]. 01 Ekim 2024;9(18):87-101. Erişim adresi: https://izlik.org/JA59GZ38GS