Araştırma Makalesi

Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi

Cilt: 16 Sayı: 3 31 Aralık 2016
PDF İndir
TR

Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi

Öz

Tıbbi atık sterilizasyon tesislerinin yer seçimi, ekoloji üzerindeki büyük etkisi ve bölgesel çevre sağlığı nedeniyle kritik bir konudur. Bu alanlar için yer seçimi; toprak bilimi, mühendislik, hidrojeoloji, jeoteknik, deprem, topografya, arazi kullanımı, sosyoloji ve ekonomi gibi çeşitli sosyal ve çevresel alanlarda önemli uzmanlık gerektiren karmaşık bir süreçtir. Çok kriterli karar verme (ÇKKV) yöntemlerinin, kentsel ve bölgesel planlama, arazi uygunluk haritalaması ve yer seçimi gibi uygulamalarda son derece geniş bir kullanım yelpazesi vardır. Coğrafi Bilgi Sistemlerinin (CBS) gelişmesiyle birlikte, çeşitli ÇKKV metotları mekansal boyutlarda uygulanmıştır. Bu çalışmada, Konya Büyükşehir Belediyesi sınırlarında tıbbi atık sterilizasyon tesislerinin yer seçimi için ÇKKV metotları ile CBS’ nin birleştirilmesine odaklanmıştır. Uygunluk haritası eşit aralık sınıflandırma yöntemi ile "az uygun", "uygun" ve "çok uygun" olarak üç kategoriye ayrılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre tıbbi atık sterilizasyon tesisleri için çalışma alanının % 62.50’si düşük uygun, % 10.93’ü uygun ve % 26.57’si çok uygun alanlar olarak belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aliniai, A., Yarahmadi, A., Zarin, J. Z., Yarahmadi, H., Lak, S. B., 2015. Parking Lot Site Selection: An Opening Gate Towards Sustainable GIS-based Urban Traffic Management. Journal of the Indian Society of Remote Sensing, 43 (4), 801-813.
  2. Aslan, H. M., Yıldız, M. S., Uysal, H. T., 2015. Afet İstasyonlarının Kuruluş Yeri Seçiminde Bulanık TOPSIS Yönteminin Uygulanması: Düzce’de Bir Lokasyon Analizi. Siyaset, Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, 3(2), 111-128
  3. Balca, Y., 2015. Düzenli Depolama Alanı Belirlemede Karar Destek Sistemi Kullanımı. Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul. Beskese, A., Demir, H. H., Ozcan, H. K., Okten, H. E., 2015. Landfill site selection using fuzzy AHP and fuzzy TOPSIS: a case study for Istanbul. Environmental Earth Sciences, 73 (7), 3513-3521.
  4. Borzoni, M., Rizzi, F., Frey, M., 2014. Geothermal power in Italy: A social multi-criteria evaluation. Renewable Energy, 69, 60-73. Boutkhoum, O., Hanine, M, Agouti, T., Tikniouine, A., 2015. An improved hybrid multi-criteria/multidimensional model for strategic industrial location selection: Casablanca industrial zones as a case study. Springerplus, 4, Article Number: 628, doi:10.1186/s40064-015-1404-x.
  5. Cebi, F., Otay, I., 2015. Multi-Criteria and Multi-Stage Facility Location Selection under Interval Type-2 Fuzzy Environment: A Case Study for a Cement Factory. International Journal of Computational Intelligence Systems, 8 (2), 330-344.
  6. Chen, K., Blong, R., Jacobson, C., 2001. MCE-RISK: integrating multicriteria evaluation and GIS for risk decision-making in natural hazards. Environmental Modelling & Software, 16(4), 387–397.
  7. Dapueto, G., Massa, F., Costa, S., Cimoli, L., Olivari, E., Chiantore, M., Federici, B., Povero, P., 2015. A spatial multi-criteria evaluation for site selection of offshore marine fish farm in the Ligurian Sea, Italy. Ocean & Coastal Management, 116, 64–77. Dehe, B., Bamford, D., 2015. Development, test and comparison of two Multiple Criteria Decision Analysis (MCDA) models: A case of healthcare infrastructure location. Expert Systems with Applications, 42(19), 6717–6727.
  8. Demirarslan, K. O., Korucu, M. K., Karademir, A., 2013. Katı atık depolama alanlarının nihai yer seçiminde coğrafi bilgi sistemleri ve kirlilik dağılım modellerinin birlikte kullanımı. V.HAVA KİRLİLİĞİ VE KONTROLÜ SEMPOZYUMU (HKK2013), 18-20 Eylül, Eskişehir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2016

Gönderilme Tarihi

12 Mayıs 2016

Kabul Tarihi

22 Kasım 2016

Yayımlandığı Sayı

Yıl 1970 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Uyan, M., & Yalpır, Ş. (2016). Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 16(3), 642-654. https://izlik.org/JA85GP39GD
AMA
1.Uyan M, Yalpır Ş. Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;16(3):642-654. https://izlik.org/JA85GP39GD
Chicago
Uyan, Mevlüt, ve Şükran Yalpır. 2016. “Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16 (3): 642-54. https://izlik.org/JA85GP39GD.
EndNote
Uyan M, Yalpır Ş (01 Aralık 2016) Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16 3 642–654.
IEEE
[1]M. Uyan ve Ş. Yalpır, “Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi”, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy 3, ss. 642–654, Ara. 2016, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85GP39GD
ISNAD
Uyan, Mevlüt - Yalpır, Şükran. “Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi 16/3 (01 Aralık 2016): 642-654. https://izlik.org/JA85GP39GD.
JAMA
1.Uyan M, Yalpır Ş. Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2016;16:642–654.
MLA
Uyan, Mevlüt, ve Şükran Yalpır. “Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 16, sy 3, Aralık 2016, ss. 642-54, https://izlik.org/JA85GP39GD.
Vancouver
1.Mevlüt Uyan, Şükran Yalpır. Çok Kriterli Karar Verme Modeli ve CBS Entegrasyonu ile Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesislerinin Yer Seçimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Ve Mühendislik Bilimleri Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2016;16(3):642-54. Erişim adresi: https://izlik.org/JA85GP39GD


 

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı   ile lisanslanmıştır.