In this study, we investigated use of boron compounds in the raw glaze without fritted. For this aim, After determining a suitable Seger formula from low temperature glazes that high content frit used in it, borax and boric acid were added into the glaze recipes substituted for frit and different compositions were prepared. Prepared glazes from these compositions as raw (aqueous and dry) and calcined were applied to floor tiles by spraying and dry pressing routes. The samples prepared using various glazing techniques subjected to heat in order to firing at laboratory and industrial scales and characterized by standard tests. Characterization results are analyzed, the use of boron compounds in the raw glaze a little porosity occurred on the section of the glaze but don't contribute any negative effects on the technical properties of glaze. © Afyon Kocatepe Üniversitesi
Bu çalışmada, bazı bor bileşiklerinin firitleştirilmeden ham olarak sırda kullanılabilme imkânları araştırılmıştır. Bu kapsamda, firit miktarının yüksek oranlarda kullanıldığı düşük sıcaklık sırlarından (∼1000 oC) tespit edilen bir Seger formülü esas alınarak bileşimdeki B2O3’ün firit yerine boraks ve borik asitle sır bileşimine girmesini sağlayacak şekilde farklı reçeteler oluşturulmuştur. Bu reçetelerden ham (su ve kuru bazlı) ve kalsine olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanan sır karışımları yer karosu bisküvileri üzerine püskürtme ve presleme yöntemleri ile uygulanarak laboratuvar ve endüstriyel ölçekli olarak pişirime tabi tutulmuş ve karakterizasyon işlemleri yapılmıştır. Karakterizasyon sonuçları incelendiğinde bor bileşiklerinin ham olarak sırda kullanılması durumunda sır bünyesinde az da olsa gözeneklilik yarattığı fakat sırın sahip olması gereken diğer temel özelliklere karşı olumsuzluk oluşturmadığı anlaşılmıştır
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ağustos 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 14 Sayı: 3 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.