Ligustrum (Oleaceae) has a long history of use in traditional Chinese medicine in Europe and Asia. An infusion produced from the leaves of several Ligustrum species has traditionally been used in folk medicine against oropharyngeal inflammation, hypertension, headache or diabetes. This study was conducted to evaluate the total phenolic, macro and micromineral distributions and in vitro antioxidant and antibacterial potentials of methanol extracts of Ligustrum vulgare fruits and leaves. For this purpose, total phenolic content in Ligustrum vulgare fruit and leaf extracts was determined by spectrophotometer, macro- and micro-mineral contents were determined by ICP-AES, and in vitro antioxidant capacity in the extracts was determined by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl analysis (DPPH analysis). Antimicrobial potential of Ligustrum vulgare fruit extracts against Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus carnosus, Bacillus cereus and Enterococcus faecalis Gram-positive and Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae Gram-negative pathogenic bacteria using disk diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) methods. was evaluated. Among the macro-minerals, potassium (K) and micro-minerals, iron (Fe), were found in the highest amount in Ligustrum vulgare fruit. DPPH radical scavenging capacity in methanol extracts of Ligustrum vulgare leaves was found to be higher than in fruits. Although Ligustrum vulgare fruit methanol extract had no inhibitory effect on the Gram-negative bacteria tested, it exhibited strong inhibition on the Gram-positive bacteria Listeria innocua and Listeria monocytogenes.
Ligustrum vulgare Antioxidant capacity Antibacterial activity Total Phenolics Minerals Privet
Ligustrum (Oleaceae) Avrupa ve Asya'da geleneksel Çin tıbbında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Birkaç Ligustrum türünün yapraklarından üretilen bir infüzyon, geleneksel olarak halk hekimliğinde orofaringeal inflamasyona, hipertansiyona, baş ağrısına veya diyabete karşı kullanılmıştır. Bu çalışma, Ligustrum vulgare meyve ve yapraklarının metanol ekstraktlarının toplam fenolik, makro ve mikromineral dağılımları ve in vitro antioksidan ve antibakteriyel potansiyellerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Ligustrum vulgare meyve ve yaprak ekstraktlarında spektrofotometre ile toplam fenolik içerik, ICP-AES ile makro- ve mikro-mineral içerikleri, ekstraktlardaki in vitro antioksidan kapasite ise 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil analizi (DPPH analizi) ile belirlendi. Ligustrum vulgare meyve ekstraktlarının Listeria innocua, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Staphylococcus carnosus, Bacillus cereus ve Enterococcus faecalis Gram-pozitif ve Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae Gram-negatif patojen bakterilere karşı antimikrobiyal potansiyeli, disk difüzyon ve minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) yöntemleri kullanılarak değerlendirildi. Ligustrum vulgare meyvesinde tespit edilen makro-mineralerden potasyum ve mikro-minerallerden demir en yüksek miktarda bulunmuştur. Ligustrum vulgare yaprağının metanol ekstraktlarında DPPH radikal süpürme kapasitesi meyvelerdekine göre daha yüksek bulunmuştur. Ligustrum vulgare meyvesi metanol ekstraktının test edilen gram negatif bakteriler üzerinde hiçbir engelleyici etkiye sahip olmasa da gram pozitif bakterilerden Listeria innocua, Listeria monocytogenes üzerinde güçlü bir engelleme sergilemiştir.
Ligustrum vulgare Kurtbağrı Antioksidan kapasite Antibakteriyel aktivite Toplam Fenolik Mineraller
Yazar tüm etik standartlara uyduğunu beyan eder
Bu çalışmanın makale halinin kontrolünde önerileri ile desteklerini esirgemeyen Prof. Dr. Mehmet Akbulut’a teşekkür ederiz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Biyokimya ve Hücre Biyolojisi (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Eylül 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2024 |
Gönderilme Tarihi | 10 Nisan 2024 |
Kabul Tarihi | 3 Temmuz 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 24 Sayı: 5 |