Araştırma Makalesi

EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Cilt: 22 Sayı: 2 29 Aralık 2020
PDF İndir
TR EN

EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ

Öz

Bu çalışmada, ekonomik büyüme ve kalkınma için büyük öneme sahip olan yapısal dönüşüm olgusu ve belirleyicileri, panel veri analiziyle incelenmektedir. Bu amaçla konu teorik temeliyle ele alındıktan sonra, seçilmiş 19 gelişmiş ve 24 gelişmekte olan ülkede 1970-2017 yılları arasında meydana gelen yapısal dönüşüm, hesaplanan yapısal dönüşüm endeksi yoluyla analiz edilmiştir. Gelişmekte olan ülkelerdeki yapısal dönüşüm endeks değerlerinin, gelişmiş ülke değerlerinden daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, yapısal dönüşümün belirleyicilerinin yapısal dönüşüm üzerine etkisini belirlemek amacıyla ülke gruplarına Panel Veri Analizi uygulanmıştır. Driscoll-Kraay tahmin sonucunda, gelişmiş ülkelerde dış ticaretin ve nüfusun etkisinin pozitif, doğumda yaşam beklentisinin negatif olduğu görülmüştür. Kişi başına milli gelir ve küreselleşme değişkenlerinin yapısal dönüşüm üzerine etkilerinin istatistiki olarak anlamsız olduğu saptanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerde ise dış ticaretin negatif, kişi başına milli gelirin pozitif ve anlamlı etkisi görülürken, diğer değişkenlerin anlamsız olduğu belirlenmiştir. Son olarak, Ortak İlişkili Etkiler Ortalama Grup Tahmincisi ile de ülkeler bazında değerlendirme yapılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agarwal, M.K. ve Gupta, R. (2016), “Growth and Structural Change in the South Asian Economies of India, Nepal and Sri Lanka”,Journal of Development and Administrative Studies, 24, 39-62.
  2. Aggarwal, A. ve Kumar, N. (2012), Structural Change, Industrialization and Poverty Reduction: The Case of India,UN ESCAP Development Paper, 1206.
  3. Ahson, U.S., Muhammad W. ve Sarwar, S. (2017), “Structural Transformation and Economic Growth: A Fresh Empirical Assessment of SAARC Countries”, The Pakistan Journal of Social Issues, VIII, 21-31.
  4. Bah, El H.M. (2008), Structural Transformation in Developed and Developing Countries, Munich Personal RePEc Archive,10655.
  5. Baltagi, B. H. (2015), Econometric Analysis of Panel Data, Third Edition, England: John Wiley& Sons Ltd,.
  6. Barcena, A. ve Prado, A. (2012), Structural Change for Equality: An Integrated Approach to Development, United Nations Economic Commission for Latin America and the Caribbian, 464.
  7. Barrett, C. B., Carter, M. R. ve Timmer, C. P. (2010), “A Century-Long Perspective on Agricultural Development”, American Journal of Agricultural Economics, 92(2), 447-468.
  8. Breusch, T. S. ve Pagan, A. R. (1980),“The Lagrange Multiplier Test and Its Applications to Model Specification in Econometrics”, The Review of Economic Studies, 47 (1), 239-253.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

27 Nisan 2020

Kabul Tarihi

14 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 22 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Keskin, M., Çakmak, E., & Özdemir, D. (2020). EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 169-187. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.727439
AMA
1.Keskin M, Çakmak E, Özdemir D. EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ. KOCATEPEİİBFD. 2020;22(2):169-187. doi:10.33707/akuiibfd.727439
Chicago
Keskin, Musa, Erol Çakmak, ve Dilek Özdemir. 2020. “EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 (2): 169-87. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.727439.
EndNote
Keskin M, Çakmak E, Özdemir D (01 Aralık 2020) EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22 2 169–187.
IEEE
[1]M. Keskin, E. Çakmak, ve D. Özdemir, “EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ”, KOCATEPEİİBFD, c. 22, sy 2, ss. 169–187, Ara. 2020, doi: 10.33707/akuiibfd.727439.
ISNAD
Keskin, Musa - Çakmak, Erol - Özdemir, Dilek. “EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 22/2 (01 Aralık 2020): 169-187. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.727439.
JAMA
1.Keskin M, Çakmak E, Özdemir D. EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ. KOCATEPEİİBFD. 2020;22:169–187.
MLA
Keskin, Musa, vd. “EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ”. Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 22, sy 2, Aralık 2020, ss. 169-87, doi:10.33707/akuiibfd.727439.
Vancouver
1.Musa Keskin, Erol Çakmak, Dilek Özdemir. EKONOMİLERDE YAPISAL DÖNÜŞÜM VE BELİRLEYİCİLERİ: SEÇİLMİŞ GELİŞMİŞ VE GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER ÜZERİNE BİR PANEL VERİ ANALİZİ. KOCATEPEİİBFD. 01 Aralık 2020;22(2):169-87. doi:10.33707/akuiibfd.727439

Cited By


22365

Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan tüm çalışmalar CC BY-NC 4.0 lisansı ile açık erişim ve ücretsiz olarak lisanslanmaktadır.