Araştırma Makalesi

Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Cilt: 1 Sayı: 1 29 Temmuz 2022
PDF İndir
EN TR

Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Öz

Bu çalışmanın amacı, matematik öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları çalışma yapraklarının uygulama sürecindeki deneyimlerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesidir. Nitel bir çalışma olan bu araştırmada durum çalışması (case study) yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bütüncül tek durum deseni ile yürütülmüştür. Çalışmanın katılımcılarını Doğu Anadolu bölgesinin bir il merkez ve ilçelerinde yer alan ortaokul bünyelerinde görev yapmakta olan toplam 28 ilköğretim matematik öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında veriler öğretmenler ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmış ve elde edilen veriler içerik analiz yöntemine tabi tutulmuştur. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre bütün öğretmenlerin çalışma yapraklarını genel olarak tanımlayabildikleri, matematik derslerinde en çok dersi işleme sürecinde ve değerlendirme yapmak için hazırlayıp kullandıkları belirlenmiştir. Ayrıca öğretmenler kullandıkları çalışma yapraklarının bilgisayar ve internet erişim sıkıntısının olduğu ücra bölgelerde, matematik konularını somutlaştırmak ve öğrencilerin farklı soru tipi görmesi gibi birçok avantajının olması nedeniyle kullandıklarını ifade etmişlerdir. Öğretmenler çalışma yapraklarının, sınıf düzeyine ve işlenecek konunun kazanımlarına uygun olmasının yanında öğrenciler için dikkat çekici olmasına da özen gösterilmesinin gerektiği görüşündedirler. Bu sonuçlar doğrultusunda, çalışma yaprakları şeklinde kullanılabilecek kaynak kitaplar geliştirilip özellikle bilgisayar ve internet erişim sıkıntısı olan ücra okullardaki öğretmen ve öğrencilerin kullanımı için dağıtılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbayır, K. (2016). Matematik dersinde materyal kullanımına ilişkin ilkokul öğretmenlerinin görüşleri. Akademik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(33), 169-182. https://doi.org/10.16992/ASOS.6493
  2. Atasoy, Ş. ve Akdeniz, A.R. (2006). Yapılandırmacı öğrenme kuramına uygun geliştirilen çalışma yapraklarının uygulama sürecinin değerlendirilmesi. Milli Eğitim Dergisi, 35(170), 1-17. https://dergipark.org.tr/tr/pub/milliegitim/issue/36942/422512
  3. Bogdan, R.C. ve Biklen, S.K. (1992). Qualitative research for education: A introduction to theory and methods. Allyn and Bacon.
  4. Büyüköztürk, Ş., Kılıç-Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. PegemA Yayıncılık.
  5. Chmiliar, l. (2010). Multiple-case designs. In A. J. Mills, G. Eurepas ve E. Wiebe (Eds.), Encyclopedia of case study research (pp 582-583). USA. SAGE Publications.
  6. Cohen, L. ve Manion, L. (1989). Research methods in education (4th Ed.). Routledge.
  7. Coştu, B., Karataş, F. Ö. ve Ayas, A. (2003). Kavram öğretiminde çalışma yapraklarının kullanılması. Pamukkale Eğitim Fakültesi Dergisi, 2(14), 33−48. https://dergipark.org.tr/tr/pub/pauefd/issue/11129/133090
  8. Creswell, J. W. (2007). Qualitative inquiry & research design: Choosing among five approaches (2. Baskı). SAGE Publications.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

6 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

12 Mayıs 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
İnci Kuzu, Ç., & Kutlu, G. (2022). Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-26. https://izlik.org/JA52CZ68NR
AMA
1.İnci Kuzu Ç, Kutlu G. Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. EDUCATIONE. 2022;1(1):1-26. https://izlik.org/JA52CZ68NR
Chicago
İnci Kuzu, Çiğdem, ve Gülüstan Kutlu. 2022. “Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 (1): 1-26. https://izlik.org/JA52CZ68NR.
EndNote
İnci Kuzu Ç, Kutlu G (01 Temmuz 2022) Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1 1 1–26.
IEEE
[1]Ç. İnci Kuzu ve G. Kutlu, “Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, EDUCATIONE, c. 1, sy 1, ss. 1–26, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CZ68NR
ISNAD
İnci Kuzu, Çiğdem - Kutlu, Gülüstan. “Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 1/1 (01 Temmuz 2022): 1-26. https://izlik.org/JA52CZ68NR.
JAMA
1.İnci Kuzu Ç, Kutlu G. Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. EDUCATIONE. 2022;1:1–26.
MLA
İnci Kuzu, Çiğdem, ve Gülüstan Kutlu. “Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 1, Temmuz 2022, ss. 1-26, https://izlik.org/JA52CZ68NR.
Vancouver
1.Çiğdem İnci Kuzu, Gülüstan Kutlu. Matematik Öğretmenlerinin Çalışma Yapraklarına Yönelik Görüşlerinin Değerlendirilmesi. EDUCATIONE [Internet]. 01 Temmuz 2022;1(1):1-26. Erişim adresi: https://izlik.org/JA52CZ68NR
An international peer-reviewed journal-EDUCATIONE-Uluslararası hakemli dergi