Araştırma Makalesi

Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet

Cilt: 25 Sayı: 1 28 Mart 2023
PDF İndir
EN TR

Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet

Öz

Bu çalışma, Sezai Karakoç’un siyasi düşüncelerini birey, toplum ve devlete ilişkin görüşleri çerçevesinde ele almaktadır. Sezai Karakoç, Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren güçlenen İslamcılık hareketi içerisindeki önemli düşünürlerden birisidir. Genel olarak Batılı modernleşme tecrübesine yönelik eleştirel bir tutum takınan İslamcılık düşüncesi, İslam’ı bir bütün olarak anlamayı, toplumsal ve siyasal hayata hâkim kılmayı amaçlar. Karakoç’un fikirleri bu bağlamda ele alındığında İslamcılığın söz konusu politik tasavvurunu paylaşır. Karakoç, İslam’ı birey için ontolojik güvenlik sahası olarak benimser. Toplum hayatı ve devlet organizasyonu açısından ise İslami kuralları temel belirleyici normlar olarak kabul eder. Karakoç, siyasi fikirlerini medeniyetçi bir bakış açısıyla dile getirir. Bu bağlamda İslam medeniyeti kavramı onun siyasi fikirlerinin üst başlığı olarak okunabilir. Karakoç, İslam medeniyetini, Batı medeniyeti ile bir karşıtlık temelinde yorumlar. Karakoç’un temel amacı, İslam medeniyetinin Batı medeniyeti karşısında yeniden güçlenmesidir. Böylece hem İslam toplumlarının hem de bütün insanlığın bugün içinde bulundukları olumsuz durumlardan kurtulacaklarını düşünür. Bu bağlamda günümüzde ayrı ulusal toplumlar ve ayrı siyasi organizasyonlara bölünmüş İslam toplumlarının birliğini önemser ve bir İslam devletleri konfederasyonu önerir. Çalışma Karakoç’un yukarıda kısaca ifade edilen siyasi fikirlerini birincil ve ikincil kaynaklara dayanan eleştirel kaynak taraması yöntemiyle ele almaktadır. Karakoç’un siyasi düşünceleri mevcut sosyo-politik sorunları merkeze alır. Ancak onun toplumsal ve politik önerileri sosyolojik ve politik gerçekliklerden uzaktır. Sonuç olarak Karakoç’un siyasi fikirlerinin ahlakçı ve idealist bir mahiyete sahip olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Sezai Karakoç, İslam medeniyeti, İslamcılık

Kaynakça

  1. Acar, Z. (2019). Sezai Karakoç kuşağı: ikinci yeni. İstanbul: Ketebe Yayınları.
  2. Akbayır, S. (2013). Yoktur gölgesi Türkiye’de Sezai Karakoç, Ankara: Lim Yayınları.
  3. Aydın, C. ve Duran, B. (2015). Arnold J. Toynbee and İslamism in cold war- era Turkey, Comparative Studies of South Asia, Africa and the Middle East, Vol. 35
  4. Bağdatlı, Ö. (2018). İslam siyaset düşüncesinin kavramsal temelleri. İstanbul: Dergâh Yayınları.
  5. Baş, M. K. (2008). Diriliş taşları- Sezai Karakoç’un düşünce ve sanatında temel kavramlar İstanbul: Lotus Yayınları.
  6. Bilge, M. (2011). Diriliş düşüncesinde toplum, millet ve devlet, Bir uygarlık tasarımı olarak diriliş dergisi ve Sezai Karakoç, Hece Dergisi, Sayı 73
  7. Bilge, M. (2015). İslamcılık ve Sezai Karakoç, Diriliş Dünya Görüşü ve Sezai Karakoç Sempozyumu. Malatya.
  8. Calhoun, C. (2009). Milliyetçilik, (B. Sütçüoğlu, Çev.). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi.
  9. Çaylak, A. (2018). İslam siyasi düşüncesi: giriş, teorik çerçeve ve tarihsel kavramsallaştırma. A. Çaylak (Ed), İslam Siyasi Düşünceler Tarihi. Ankara: Savaş Yayınları.
  10. Çınar, A. (2018). Türkiye’de güncel İslami siyasi düşüncenin üretimi, dinamikleri ve ana kavramları: medeniyet, adalet ve düzen, Ankara.

Kaynak Göster

APA
Kotan, C. (2023). Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 25(1), 121-137. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1049944
AMA
1.Kotan C. Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet. AKÜSBD. 2023;25(1):121-137. doi:10.32709/akusosbil.1049944
Chicago
Kotan, Cem. 2023. “Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25 (1): 121-37. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1049944.
EndNote
Kotan C (01 Mart 2023) Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25 1 121–137.
IEEE
[1]C. Kotan, “Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet”, AKÜSBD, c. 25, sy 1, ss. 121–137, Mar. 2023, doi: 10.32709/akusosbil.1049944.
ISNAD
Kotan, Cem. “Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 25/1 (01 Mart 2023): 121-137. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1049944.
JAMA
1.Kotan C. Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet. AKÜSBD. 2023;25:121–137.
MLA
Kotan, Cem. “Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 25, sy 1, Mart 2023, ss. 121-37, doi:10.32709/akusosbil.1049944.
Vancouver
1.Cem Kotan. Sezai Karakoç ve Siyasi Fikirleri: Birey, Toplum ve Devlet. AKÜSBD. 01 Mart 2023;25(1):121-37. doi:10.32709/akusosbil.1049944