Araştırma Makalesi

Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi

Cilt: 23 Sayı: 1 29 Mart 2021
PDF İndir
EN TR

Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi

Öz

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa, orada itimat ve itaat vardır. İtimat ve itaatin olduğu yerde disiplin vardır. Disiplinin olduğu yerde huzur, huzurun olduğu yerde başarı vardır.” ve “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. Başarı ise başaracağım diye başlayarak sonunda başardım diyenindir.” özdeyişlerinin günümüz örgütlerinde geçerliliğini irdeleyen bu çalışma, bu özdeyişlerden hareketle, örgütlerde başarının öncelleri ve bu değişkenlerin birbirleriyle ilişkilerini ölçmeyi amaçlamaktadır. Kolayda örnekleme yöntemi ile gönüllü katılımı kabul eden özel sektör sanayi kuruluşlarının İstanbul’da 400 çalışanına anket uygulanmıştır. Değerlendirmeye uygun 367 çalışandan elde edilen verilerin analizi sonucunda sevgi ve saygının itimat ve itaat, itimat ve itaatin iş disiplini, iş disiplini ve özyeterliliğin de algılanan kariyer başarısı üzerinde olumlu etkisi olduğu, aynı zamanda özyeterliliğin iş disiplini ve algılanan kariyer başarısı arasındaki ilişkide düzenleyici role sahip olduğu belirlenmiştir. Bu araştırma yerli alan yazında Mustafa Kemal Atatürk’ün özdeyişlerinin ampirik kanıtlarına dair yapılmış̧ ilk çalışmalardan biridir. Atatürk’ün bu özdeyişlerinin günümüz örgütlerine ışık tutarak, çalışma bulgularının örgütlerde karşılıklı sevgi, saygı, güven içeren bir örgüt iklimi yaratmak ve çalışanlara otoriteye itaat, öz disiplin ve özyeterliliğin önemini vurgulamak konusunda yol gösterici olacağını ümit ediyoruz.

Anahtar Kelimeler

Sevgi, saygı, güven, otoriteye itaat, iş disiplini, özyeterlilik, algılanan kariyer başarısı

Kaynakça

  1. Altuntaş, S. ve Baykal, U. (2010). Relationship between nurses’ organizational trust levels and their organizational citizenship behaviors, Journal of Nursing Scholarship, 42(2), 186–194.
  2. Anderson, B. (2016). Leadership series: Self-discipline. USA: SIGMA Assessment Systems, Inc.
  3. Arrow, K.J. (1974). The limits of organization. NewYork: Norton.
  4. Arthur, M.B., Khapova, S.N. ve Wilderom, C.P.M. (2005). Career success in a boundaryless career world, Journal of Organizational Behavior, 26(2), 177-202.
  5. Atatürk’ün Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı’nda Söylediği Sözler (2020, Ağustos 30). Atatürk’ün Büyük Taarruz ve Kurtuluş Savaşı’nda söylediği sözler. https://www.haberturk.com/zafer-zafer-benimdir-diyebilenindir-ataturk-un-buyuk-taarruz-ve-kurtulus-savasi-nda-soyledigi-sozler-2787843 (Erişim Tarihi: 30.09.2020)
  6. Aypay, A. (2010). The adaptation study of general self-efficacy (GSE) scale to Turkish, İnönü University Journal Of The Faculty Of Education, 11(2), 113-131.
  7. Bacharach, S.B., Bamberger, P.A. ve Vashdi, D. (2005). Diversity and homophily at work: Supportive relations among white and a peers, Academy of Management Journal, 48(4), 619 – 644.
  8. Backman, C. ve Secord, P. (1964). The compromise process and the affect structure of groups, Human Relations, 17(1), 19-22
  9. Bandura, A. (1986). Social foundation of thought and action: A Social-Cognitive View. Englewood Cliffs.
  10. Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. NewYork: Freeman.

Kaynak Göster

APA
Bilginoğlu, E., Yozgat, U., & Erdem Artan, İ. (2021). Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 23(1), 125-138. https://doi.org/10.32709/akusosbil.600431
AMA
1.Bilginoğlu E, Yozgat U, Erdem Artan İ. Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi. AKÜSBD. 2021;23(1):125-138. doi:10.32709/akusosbil.600431
Chicago
Bilginoğlu, Elif, Uğur Yozgat, ve İnci Erdem Artan. 2021. “Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23 (1): 125-38. https://doi.org/10.32709/akusosbil.600431.
EndNote
Bilginoğlu E, Yozgat U, Erdem Artan İ (01 Mart 2021) Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23 1 125–138.
IEEE
[1]E. Bilginoğlu, U. Yozgat, ve İ. Erdem Artan, “Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi”, AKÜSBD, c. 23, sy 1, ss. 125–138, Mar. 2021, doi: 10.32709/akusosbil.600431.
ISNAD
Bilginoğlu, Elif - Yozgat, Uğur - Erdem Artan, İnci. “Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23/1 (01 Mart 2021): 125-138. https://doi.org/10.32709/akusosbil.600431.
JAMA
1.Bilginoğlu E, Yozgat U, Erdem Artan İ. Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi. AKÜSBD. 2021;23:125–138.
MLA
Bilginoğlu, Elif, vd. “Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi”. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 23, sy 1, Mart 2021, ss. 125-38, doi:10.32709/akusosbil.600431.
Vancouver
1.Elif Bilginoğlu, Uğur Yozgat, İnci Erdem Artan. Atatürk’ün Özdeyişleri ve Yönetim: Sevgi – Saygı, İtimat – İtaat, İş Disiplini ve Özyeterliliğin Algılanan Kariyer Başarısına Etkisi. AKÜSBD. 01 Mart 2021;23(1):125-38. doi:10.32709/akusosbil.600431