Bu çalışmanın amacını Anadolu mutfak kültüründe tüketilen yenilebilir yabani ot çeşitleri, etnobotanik özellikleri, kullanım alanları, kullanım biçimleri ve yöreye özgü yabani otların kullanımını etkileyen faktörlerin tespit edilmesi oluşturmaktadır. Araştırma alanını Orta Karadeniz Bölgesi (Tokat, Samsun, Ordu illeri) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama tekniği olarak doküman analizi ve yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Veri analiz yöntemi olarak da içerik analizi kullanılmıştır. Görüşmeler gönüllülük esasına dayalı olarak seçilen 18 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde kullanılan yarı yapılandırılmış soru formu, konuya ilişkin yapılan doküman incelemesi doğrultusunda oluşturulmuştur. Alanda yapılan görüşmelere ilişkin bulgular ve içerik analizi sonucu elde edilen dört ana kategoriyi yenilebilir yabani otların Karadeniz mutfağında kullanım alanları, yenilebilir yabani otların elde edilme ve muhafaza yöntemleri, yabani bitkilere ilişkin bilginin edinilme şekli, yöreye özgü yabani otların kullanımını etkileyen faktörler oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları yenilebilir yabani bitkileri kullanma geleneğinin, Orta Karadeniz’de halen canlılığını koruduğuna ve yenilebilir yabani bitkilere ilişkin ortak bir kültürel mirasın varlığına işaret etmektedir.
Yenilebilir Yabani Bitkiler, Geleneksel Bilginin Aktarımı Anadolu Nitel Araştırma
Araştırma kapsamında kullanılan verilerin toplanabilmesi için gerekli olan etik kurul izin belgesi Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu 06.11.2023 tarihi ve 359554 karar/sayı numarası ile alınmıştır.
The purpose of this study was to determine the types, ethnobotanical characteristics, usage fields, and usage patterns of edible wild plants consumed Central Black Sea Region (Tokat, Samsun, Ordu provinces) in Turkey. In the study, document analysis and semi-structured interviews were used as data collection techniques and content analysis was applied as the data analysis method. The interviews were carried out with 18 participants selected on a voluntary basis. The semi-structured question form used in interviews was developed in line with the document review on the subject. The findings of the field interviews and the literature review revealed four main categories: the uses of edible wild plants in Black Sea cuisine, the methods of collecting and preserving edible wild plants, the way of obtaining information on wild plants, and the factors affecting the use of local wild plants. The results of the research have shown that the tradition of using edible wild plants is still widespread in the Central Black Sea region and that there is a common cultural heritage regarding them.
Edible Wild Plants Traditional Knowledge Anatolia Qualitative Research
The ethics committee permission required for the collection of data used within the scope of the research was obtained from Tokat Gaziosmanpaşa University Social and Human Sciences Research Ethics Committee with the decision/number 359554 dated 06.11.2023.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Turizm |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mart 2024 |
Kabul Tarihi | 17 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 27 Sayı: 3 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.