Dünya üzerinde tarımsal faaliyetlerin sınırlı kalmasının sebebi, bitkiler için uygun ekolojik şartların sınırlı
olmasındandır. Ekolojik farklılıkların oluşmasında ekvatora uzaklık, su kitlesine yakınlık, topografya ve rakım
gibi özellikler önemlidir. Meyve yetiştiriciliği üzerine rakımın etkisi; rakıma bağlı olarak değişen iklim faktörlerinin
etkisine göre şekillenmektedir. Yetiştiricilik yapılan yöreye, tür ve çeşide göre farklılık göstermekle beraber
vejetatif gelişme ile meyve verim ve kalitesi üzerine rakımın etkisi değişmektedir. Rakım sayesinde özellikle
taze tüketim ile değişik endüstri kollarının hammaddesi durumundaki tür ve çeşitlerin üretim sezonları uzatılıp,
pazar payları artırılma şansına sahiptir. Bu kapsamda başka girdi kullanmaksızın kiraz, vişne, erik, kayısı,
şeftali, elma, armut, üzüm, çilek ve ahududu türlerinde rakımın olumlu etkisi uygulama alanı bulmuştur. Yine
rakıma bağlı olarak bitki vejetatif gelişimi, meyve verim ve kalite parametreleri de değişim göstermektedir.
Rakımın meyve yetiştiriciliğindeki öneminin araştırıldığı bu çalışmada, rakımla birlikte değişen iklim faktörleri
ve değişen iklim faktörlerinin meyvecilikte vejetatif gelişme, verim ve kalite üzerine etkileri mevcut literatür
ışığında değerlendirilmiştir.
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 12 Sayı: 2 |