Doğu Anadolu Bölgesi coğrafik yapısı ve dolayısıyla sahip olduğu geniş çayır ve
mera varlığı nedeniyle daha ziyade hayvancılığa elverişli bir bölge olarak
nitelendirilmektedir. Ekilebilir arazi miktarının az, sert ve uzun geçen kışları nedeniyle
vejetasyon süresinin kısa olması yetiştirilen ürün sayısı ve çeşidini sınırlamaktadır. Başta
buğday olmak üzere hububat üretimi toplam ekilişler içerisinde yaklaşık %80 gibi bir paya
sahiptir. Ancak, bu kadar yüksek ekilişe sahip hububat verimi ülke ortalamasının çok
altındadır. Bugüne kadar yürütülen ve yeşil devrim olarak nitelendirilen araştırma ve yayım
stratejilerinin olumlu etkileri özellikle de tarımsal üretim açısından çok avantajlı konumda
olan bölgelerin aksine bu bölgede pek fazla müşahede edilememiştir. Tarımsal üretimde
verimliliğin artırılabilmesi ve bu amaçla yürütülen çalışmaların başarıya ulaşabilmesi için
öncelikli olarak problemlerin ortaya konması ve daha sonra yürütülecek çalışmalara yol
gösterilmesi gerekmektedir. Bu çalışma, Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı illerinde Çayır,
Mera ve Yem Bitkilerine Dayalı Tarımsal Üretim Sistemlerinde Üretimi Sınırlayan
Faktörler ve Çiftçi Problemlerinin Tespiti projesi kapsamında ele alınmış ve çayır ve
meralardan yararlanan çiftçilerin çayır ve mera kullanımı ile ilgili alışkanlıkları, bilgi ve
deneyimleri irdelenmiştir.
Çayır mera çayır otu üretimi mera kullanımı çiftçi problemleri
Birincil Dil | tr;en |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 16 Sayı: 1 |