BibTex RIS Kaynak Göster

İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi

Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 40 - 48, 23.03.2012

Öz

Bu araştırma için derlenen bilgiler İstanbul ili küçük çekmece ilçesindeki 400 hane
halkı ile birebir görüşülerek elde edilmiştir. Yapılan anket sayısı Anakitle Oranlarına Dayalı
Kümelendirilmemiş Tek Aşamalı Basit Tesadüfî Olasılık Örneklemesi ile belirlenmiştir.
Araştırmada elde edilen verilerden kırmızı et tüketiminin yıllık kişi başına 6,59 kg, kanatlı
eti tüketiminin 13,79 kg ve balık eti tüketiminin 4,50 kg olduğu belirlenmiştir. Anket çalışmasına
katılan tüketicilerin %59,75’ini bayanlar ve %40,25’ini erkekler oluşturmuştur.
Hanelerin %13,75’i bir veya iki bireye, %66,50’si üç veya dört bireye ve %19,75’i beş ve
üzeri bireye sahiptir. Hane halkı ortalama 3,65 bireyden oluşmaktadır. Hane halkı %19’la
fiyata, %28 ile besin içeriğine, %24’le hijyene ve %29’la damak tadına daha fazla önem
vermektedir. Bu kriterler dikkate alındığında hane halkının %30’u için sığır eti, %18’i için
koyun eti, %25’i için tavuk eti ve %27’si için ise balık eti uygun olmaktadır. Bu nedenle
İstanbul küçük çekmece ilçesinde en uygun et tipi sığır etidir. Sonuç olarak, araştırma bölgesinde
kitle yayım araçları ile ailelere hayvansal besin kaynaklarının yararlarından bahsedilmesi
gerekmektedir. Ayrıca bölgede tavuk eti ve balık etinde hijyenin iyileştirilmesi
gerekmektedir

Kaynakça

  • Anonim, 2009. http://www.fao.org.
  • Anonim, 2011. http://www.tesk.org.tr/tr/calisma/gida/rapor1.pdf.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T. ve Ülker, H., 2004. Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A. ve Ülker, H., 2004. Van İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Baysal, A.,1995. Genel Beslenme, 9. Basım, Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M. and Downhom, J., 1986). Consumer Market Research Handbook. Elsevier Science Publishing Company Inc.
  • Gökalp, H.Y., 1986. Et Bilimi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notu, Erzurum.
  • Herişçakar, E., 1999. Gemi Ana Makine Seçiminde Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri AHP ve Smart Uygulaması. Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Teknik Kongresi, Bildiri Kitabı, s:240-256, İstanbul.
  • Işıklar, N., 2010. Kırıkkale İli Kentsel Alanında Tüketicilerin Tavuk Ürünleri Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Y. Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Antalya.
  • Juma, G.P., Ngigi, M., Baltenweck, I. and Drucker, A.G., 2010. Consumer Demand for Sheep And Goat Meat in Kenya, Small Ruminant Research 90(1): 135-138.
  • Kılınççeker, O. ve Küçüköner, E., 2003, Tuzlanmış İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) Balığında Fiziksel, Kimyasal ve Biyokimyasal Değişimlerin Saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1), 55-59.
  • Özdoğan, M., Önenç, A., Önenç, S. ve Köknaroğlu, H., 2004. Sığır Eti Kalitesi Üzerine Beslemenin Etkisi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Şengül, S., 2004. Türkiye’de Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi. ODTÜ Gelişme Dergisi, 31:115- 148.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K. ve Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bi- limleri Dergisi, 13(1):15-21.
  • Topcu, Y. and Uzundumlu, A.S., 2009. Analysis of Factors Affecting Customer Retailer Loyalty in Turkish Food Market: The Case Study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 21(2): 181-194.
  • Topcu, Y., Isik, H.B. and Uzundumlu, A.S., 2009. Turkish Consumer Attitudes Toward Food Prod- ucts: The Case of Erzurum. Italian Journal of Food Science 21(1): 37-50.
  • Topcu, Y, Uzundumlu, A.S. and Yavuz, F., 2010. Designing The Marketing Strategies for Ispir Sugar Bean As a Local Product Using Conjoint Analysis. Scientific Research And Essays 5(9): 887-896.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N. ve Konca, Y., 2010. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 51(1):21-30.
Yıl 2011, Cilt: 21 Sayı: 2, 40 - 48, 23.03.2012

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2009. http://www.fao.org.
  • Anonim, 2011. http://www.tesk.org.tr/tr/calisma/gida/rapor1.pdf.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Aygün, T. ve Ülker, H., 2004. Aydın İli Çine İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Aygün, T., Karakuş, F., Yılmaz, A. ve Ülker, H., 2004. Van İli Merkez İlçede Kırmızı Et Tüketim Alışkanlığı. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül 2004, Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Baysal, A.,1995. Genel Beslenme, 9. Basım, Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
  • Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M. and Downhom, J., 1986). Consumer Market Research Handbook. Elsevier Science Publishing Company Inc.
  • Gökalp, H.Y., 1986. Et Bilimi. Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Ders Notu, Erzurum.
  • Herişçakar, E., 1999. Gemi Ana Makine Seçiminde Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri AHP ve Smart Uygulaması. Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Teknik Kongresi, Bildiri Kitabı, s:240-256, İstanbul.
  • Işıklar, N., 2010. Kırıkkale İli Kentsel Alanında Tüketicilerin Tavuk Ürünleri Tüketim Düzeyleri ve Tüketim Alışkanlıklarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma. Y. Lisans Tezi, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Antalya.
  • Juma, G.P., Ngigi, M., Baltenweck, I. and Drucker, A.G., 2010. Consumer Demand for Sheep And Goat Meat in Kenya, Small Ruminant Research 90(1): 135-138.
  • Kılınççeker, O. ve Küçüköner, E., 2003, Tuzlanmış İnci Kefali (Chalcalburnus tarichi) Balığında Fiziksel, Kimyasal ve Biyokimyasal Değişimlerin Saptanması. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 13(1), 55-59.
  • Özdoğan, M., Önenç, A., Önenç, S. ve Köknaroğlu, H., 2004. Sığır Eti Kalitesi Üzerine Beslemenin Etkisi. 4. Ulusal Zootekni Bilim Kongresi, 1-4 Eylül Süleyman Demirel Üniv. Zir. Fak., Isparta.
  • Şengül, S., 2004. Türkiye’de Gelir Gruplarına Göre Gıda Talebi. ODTÜ Gelişme Dergisi, 31:115- 148.
  • Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K. ve Coşkun, H., 2003. Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Bi- limleri Dergisi, 13(1):15-21.
  • Topcu, Y. and Uzundumlu, A.S., 2009. Analysis of Factors Affecting Customer Retailer Loyalty in Turkish Food Market: The Case Study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 21(2): 181-194.
  • Topcu, Y., Isik, H.B. and Uzundumlu, A.S., 2009. Turkish Consumer Attitudes Toward Food Prod- ucts: The Case of Erzurum. Italian Journal of Food Science 21(1): 37-50.
  • Topcu, Y, Uzundumlu, A.S. and Yavuz, F., 2010. Designing The Marketing Strategies for Ispir Sugar Bean As a Local Product Using Conjoint Analysis. Scientific Research And Essays 5(9): 887-896.
  • Yaylak, E., Taşkın, T., Koyubenbe, N. ve Konca, Y., 2010. İzmir İli Ödemiş İlçesinde Kırmızı Et Tüketim Davranışlarının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma. Hayvansal Üretim 51(1):21-30.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

A. Semih Uzundumlu Bu kişi benim

H. Bayram Işık Bu kişi benim

M. Hilmi Kırlı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 23 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2011 Cilt: 21 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Uzundumlu, A. S., Işık, H. B., & Kırlı, M. H. (2012). İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science, 21(2), 40-48.
AMA Uzundumlu AS, Işık HB, Kırlı MH. İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;21(2):40-48.
Chicago Uzundumlu, A. Semih, H. Bayram Işık, ve M. Hilmi Kırlı. “İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21, sy. 2 (Mart 2012): 40-48.
EndNote Uzundumlu AS, Işık HB, Kırlı MH (01 Mart 2012) İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science 21 2 40–48.
IEEE A. S. Uzundumlu, H. B. Işık, ve M. H. Kırlı, “İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, ss. 40–48, 2012.
ISNAD Uzundumlu, A. Semih vd. “İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science 21/2 (Mart 2012), 40-48.
JAMA Uzundumlu AS, Işık HB, Kırlı MH. İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21:40–48.
MLA Uzundumlu, A. Semih vd. “İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 21, sy. 2, 2012, ss. 40-48.
Vancouver Uzundumlu AS, Işık HB, Kırlı MH. İstanbul İli Küçük Çekmece İlçesinde En Uygun Et Tipinin Belirlenmesi. Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;21(2):40-8.