BibTex RIS Kaynak Göster

Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)

Yıl 2010, Cilt: 18 Sayı: 1, 20 - 27, 24.03.2012

Öz

İnsanlar çok eski çağlardan beri yalnız başlarına değil topluluk oluşturarak yaşarlar.
Toplumlarda belli bir yapı birlikteliği söz konusudur. Yaşam tarzının oluşmasında beslenme
olayı geniş bir yer tutmaktadır. Beslenme tarzı farklı nedenlerle değişim gösterse bile
geleneksel yapısını uzun süre koruyabilmektedir. Çalışmada bitkisel ve hayvansal üretimin
yoğun olduğu ilçe ve köyler gayeli olarak seçilmiş ve kullanılan veriler tespit edilen köylerde
tesadüfi olarak belirlenen işletmelerden anketlerle (176 anket) elde edilmiştir. Kırsalda
(Erzurum ili örneği) beslenme alışkanlıklarını ortaya koymak amacıyla yapılan bu çalışmada
beslenme düzeyleri ve beslenmeyi etkileyen faktörler araştırılmış sonuç olarak
hedef kitlenin basit ve sağlıksız beslendiği, kültürel değişimle geleneksel yapısından hızla
uzaklaştığı tespit edilmiştir. Toplumların geleceği sağlıklı nesillere, sağlıklı nesiller ise
sağlıklı beslenme tutum ve alışkanlıklarının sürdürülmesine bağlıdır. Nesillerin bir arada
bulunmasını sağlayan değerler korunmalı, eğitim ve yayım çalışmaları ile doğru beslenme
alışkanlıkları kazandırılmalıdır

Kaynakça

  • Anonim, 2005. Süt üret hızlı büyü. http//www.argemar.com/sut.html yeni para/20-26 Mart 2005 Sayı:12.
  • Anonim, 2006. Gıda, su ve beslenme konusunda sık sorulan sorular. II. TC. sağlık bakanlı- ğı Gıda güvenliği daire başkanlığı ISBN: 975-590-181-7 Ekim-2006 Ankara.
  • Anonim, 2009a. TUİK istatistik verileri. http//www.tuik.gov.tr
  • Anonim, 2009b. FAOSTAT istatistik verileri. http//www.fao.org/faostat/
  • Ballara, M. 1992. Women and Literacy. Zed Books Ltd., London.
  • Baysal, A. 1990. Beslenme Kültürümüz. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 1995. Genel Beslenme. Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Yay., Ankara.
  • Brown, A. 2000. Understanding Food. Wadsworth Company. USA.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Yay. No.12 Ders Notları Serisi No.6, Tokat.
  • Demirci, M. 2003. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühen- disliği Bölümü, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ .
  • Demirel, N. 1997. Antalya ili Merkez ilçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Kadınların Yiyecek Hazırlama Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üni. Sos. Bil. Enst.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.
  • Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme. İzmir, Literatür Yayınları.
  • Kesici, C. Soylu, M. ve Bilici, S. 2009. Tam buğday unu. TSE yayınları yıl: 48, Sayı, 568.
  • Smyke, P. 1991. Women and Health. Zed Books Ltd., London.
  • Talas, M., 2006. “Tarihî Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri”, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Bahar 2006, Sayı:18, Konya, s.273-283
  • Tekeli, T. 1970. Türkiye’de Köy Ekmekleri ve Tekniği, A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 402, An- kara.
  • Telsiz, M. 1994. Evli Kadınların Evlilik Öncesi Evde İş Bölümüyle İlgili Beklentileri ve Mevcut Uygulamanın Karşılaştırmalı Analizi. Kadın Araştırmaları Dergisi 3:83-93.
  • Whitney, E., Rolfes, S. 2002. Understanding Nutrition. Wadsworth Company, USA.
Yıl 2010, Cilt: 18 Sayı: 1, 20 - 27, 24.03.2012

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 2005. Süt üret hızlı büyü. http//www.argemar.com/sut.html yeni para/20-26 Mart 2005 Sayı:12.
  • Anonim, 2006. Gıda, su ve beslenme konusunda sık sorulan sorular. II. TC. sağlık bakanlı- ğı Gıda güvenliği daire başkanlığı ISBN: 975-590-181-7 Ekim-2006 Ankara.
  • Anonim, 2009a. TUİK istatistik verileri. http//www.tuik.gov.tr
  • Anonim, 2009b. FAOSTAT istatistik verileri. http//www.fao.org/faostat/
  • Ballara, M. 1992. Women and Literacy. Zed Books Ltd., London.
  • Baysal, A. 1990. Beslenme Kültürümüz. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  • Baysal, A. 1995. Genel Beslenme. Hacettepe Üni. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Hatiboğlu Yay., Ankara.
  • Brown, A. 2000. Understanding Food. Wadsworth Company. USA.
  • Çiçek, A. ve Erkan, O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri, Gaziosmanpaşa Üni. Zir. Fak. Yay. No.12 Ders Notları Serisi No.6, Tokat.
  • Demirci, M. 2003. Beslenme. Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Gıda Mühen- disliği Bölümü, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ .
  • Demirel, N. 1997. Antalya ili Merkez ilçede Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeydeki Kadınların Yiyecek Hazırlama Pişirme ve Saklamaları Üzerine Bir Araştırma. Gazi Üni. Sos. Bil. Enst.(Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.
  • Kavas, A. 2000. Sağlıklı Yaşam İçin Beslenme. İzmir, Literatür Yayınları.
  • Kesici, C. Soylu, M. ve Bilici, S. 2009. Tam buğday unu. TSE yayınları yıl: 48, Sayı, 568.
  • Smyke, P. 1991. Women and Health. Zed Books Ltd., London.
  • Talas, M., 2006. “Tarihî Süreçte Türk Beslenme Kültürü ve Mehmet Eröz’e Göre Türk Yemekleri”, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Bahar 2006, Sayı:18, Konya, s.273-283
  • Tekeli, T. 1970. Türkiye’de Köy Ekmekleri ve Tekniği, A.Ü. Zir. Fak. Yay. No. 402, An- kara.
  • Telsiz, M. 1994. Evli Kadınların Evlilik Öncesi Evde İş Bölümüyle İlgili Beklentileri ve Mevcut Uygulamanın Karşılaştırmalı Analizi. Kadın Araştırmaları Dergisi 3:83-93.
  • Whitney, E., Rolfes, S. 2002. Understanding Nutrition. Wadsworth Company, USA.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil tr;en
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Banu Kadıoğlu Bu kişi benim

Sibel Kadıoğlu Bu kişi benim

Canan Kaya Bu kişi benim

Yasemin Turan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Mart 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2010 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kadıoğlu, B., Kadıoğlu, S., Kaya, C., Turan, Y. (2012). Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science, 18(1), 20-27.
AMA Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. Mart 2012;18(1):20-27.
Chicago Kadıoğlu, Banu, Sibel Kadıoğlu, Canan Kaya, ve Yasemin Turan. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18, sy. 1 (Mart 2012): 20-27.
EndNote Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y (01 Mart 2012) Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science 18 1 20–27.
IEEE B. Kadıoğlu, S. Kadıoğlu, C. Kaya, ve Y. Turan, “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”, Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 18, sy. 1, ss. 20–27, 2012.
ISNAD Kadıoğlu, Banu vd. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science 18/1 (Mart 2012), 20-27.
JAMA Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18:20–27.
MLA Kadıoğlu, Banu vd. “Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği)”. Alinteri Journal of Agriculture Science, c. 18, sy. 1, 2012, ss. 20-27.
Vancouver Kadıoğlu B, Kadıoğlu S, Kaya C, Turan Y. Kırsalda Beslenme Kültürü (Erzurum İli Örneği). Alinteri Journal of Agriculture Science. 2012;18(1):20-7.