Trabzon İli Beşikdüzü İlçesinde Balık Eti Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi
Yıl 2015,
Cilt: 29 Sayı: 2, 1 - 11, 21.01.2016
A. Semih Uzundumlu
,
Esra Dinçel
Öz
Birçok uzman tarafından balığın insan beslenmesindeki önemi vurgulanmasına karşı üç
tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de balık tüketimi istenen düzeylerde değildir. Sadece
denize kıyısı olan ve tatlı su kaynaklarına yakın olan bölgelerde balık tüketimi biraz daha
iyidir. Araştırma bölgesinde de kişi başına düşen balık tüketimi Türkiye ortalaması olan
7,65 kg’ın yaklaşık iki katı iken gelişmiş ülkeler ortalaması olan 30 kg’ın yarısı kadardır.
Karadeniz bölgesinde hanelerin büyük çoğunluğu işlenmiş balık tüketimine ve lokantada
balık yemeye sıcak bakmamaktadır. Yörede tüketici kitlelerinin özelliklerini dikkate alarak
hamsi, palamut ve mezgitin balık sezonunda ve alabalığın ise her mevsimde tüketicilerin
istediği, yer, şekil ve zamanda onlara ulaştırılmasıyla bu ilçede balık tüketimi artırılabilir.
Ayrıca konserve balık pazarlayan firmalar ve lokantaların tüketicilerin ilgisini çekecek
çalışmalar yapmaları gerekmektedir. Bunun dışında bu bölgede balık satışı yapan firmaların
tüketicinin sosyal, kültürel ve demografik özelliklerini dikkate alan bir pazarlama anlayışı
ile bu bölgede ki hanelerde balık tüketimi artırılabilir.
Kaynakça
- Andiç, S., Şahin, K. ve Koç, Ş., 2002. Van merkez ilçe kentsel alanda süt tüketimi. Yüzüncü Yıl
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2):33-38.
- Anonim, 2014. http://faostat.fao.org/site/610/DesktopDefault.aspx?PageID=610#ancor.
- Anonim, 2015a. http://tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balikcilik.zul.
- Anonim, 2015b. http://www.globefish.org/world-fish-market-at-a-glance.html.
- Aydın, M., Karadurmuş, U., 2013. Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim
alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9): 57-71.
- Büyüknisan, O., 2008. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi. Fen
Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
- Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M. and Downhom, J., 1986). Consumer Market
Research Handbook. Elsevier Science Publishing Company Inc
- Çolakoğlu, A.F., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, C.Ç., Ormancı, H.B., 2006. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3): 387-392.
- Dağdemir, V., Birinci, A., Atsan, T., 2003. Türkiye’de kırmızı et pazarlaması. Atatürk Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(4): 361-366, Erzurum.
- Erdal, G. ve Esengün, K., 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile
analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
- Gürgün, H., 2006. Van Gölüne Kıyısı Bulunan Bazı İlçelerdeki Balık Tüketimine Yönelik Bir
Araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme
Teknolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
- Hanta, B., 1994. Adana ili kentsel alanda hayvansal gıda tüketim yapısı. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,
Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
- Saygi, H., Hekimoglu, M.A., 2011. Affecting the choice factors of fishery products consumption in
Turkey. J. Anim. Vet. Adv., 10(1): 87-91.
- Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van ili kentsel alandaki ailelerin otlu peynir ve süt ürünleri
alım ve tüketim davranışları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri
Dergisi, 11(2): 67-73.
- Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F., Sönmez, F., 2008. Elazığ ilinde balıketi tüketimi. Fırat
Üniversitesi, Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20(3): 433-437.
- Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim
alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım
Bilimleri Dergisi, 13(1):15-21.
- Topcu, Y., Uzundumlu, A.S., 2009. Analysis of factors affecting customer retailer loyalty in Turkish
food market: the case study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 21(2): 181-194.
- Topcu, Y., Turhan, B., Uzundumlu, A.S., 2010. Analysis of factors affecting Turkish sunflower oil
consumer behavior: the case study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 22(2): 239-
248.
- Uzundumlu, 2011. Erzurum ilinde işlenmiş ve işlenmemiş içme sütü tüketim davranışlarının
incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
- Uzundumlu, A.S., 2012. Erzurum ilindeki tüketiciler için en uygun balık tüketim tercihinin
belirlenmesi. Atatürk Üniv. Araştırma Fon Saymanlığı, Proje No: BAP-2012/264, Erzurum,
2012.
- Uzundumlu, A.S., Işık, H.B., Kırlı, M.H., 2011. İstanbul ili küçük çekmece ilçesinde kırmızı ve beyaz
et tüketiminde etkili faktörler. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 21(B): 20-31.
- Uzundumlu, A.S., Topcu, Y., Baran, D., 2013. Tüketicilerin balıketi tüketimini etkileyen faktörlerin
belirlenmesi: Erzurum ili örneği. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, 74-82, 2-4
Ekim 2013, Niğde
- Vural, H., Yıldırım, A., 1995. Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri pazarlaması. Türkiye
hayvancılığının yapısal ve ekonomik sorunları sempozyumu, İzmir 27-29 Eylül. T.C. Ziraat
Bankası Kültür Yayınları No:27, Ankara.
- Vural, N.Y., 2001. Antalya ili süt ürünleri tüketici profili çalışması. Akdeniz Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Antalya
- Wang, F., Zhang, J., Mu, W., Fu, Z., Zhang, X., 2009. Consumers' perception toward quality and
safety of fishery products, Beijing, China, Food Control, 20(10): 918-922.
Determining of Fish Meat Consumption Habits in Besikduzu District of Trabzon Province
Yıl 2015,
Cilt: 29 Sayı: 2, 1 - 11, 21.01.2016
A. Semih Uzundumlu
,
Esra Dinçel
Öz
That fish consumption in Turkey is not at the desired level against by many
experts emphasized the importance of the fish in human nutrition and surrounded with sea
on three sides. Fish consumption is a little better only the coastal of sea or near to the fresh
water supply in the region. Per capita fish consumption is an average of 7.65 kg in Turkey,
per capita fish consumption is was approximately twice average of Turkey in the research
region. Per capita fish consumption about 30 kg in the developed countries. Per capita fish
consumption in the research region is half the average of per capita fish consumption of
developed countries. The majority of households in the region are reluctant to eat processed
fish consumption and fish restaurants. Fish consumption of consumer in this region can be
increased taking into account the characteristics of the consumers and to increase the
anchovy, bonito and whiting in fishing season and trout in every season which in location,
shape and time of consumers wants is delivery. In addition, the company that markets
canned fish to consumers with fish restaurant are required to work will be of interest to
consumers. Apart from this company that takes into account with a marketing approach the
demographic, social and cultural characteristics of the households can be increased fish
consumption in this area.
Kaynakça
- Andiç, S., Şahin, K. ve Koç, Ş., 2002. Van merkez ilçe kentsel alanda süt tüketimi. Yüzüncü Yıl
Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 12(2):33-38.
- Anonim, 2014. http://faostat.fao.org/site/610/DesktopDefault.aspx?PageID=610#ancor.
- Anonim, 2015a. http://tuik.gov.tr/balikcilikdagitimapp/balikcilik.zul.
- Anonim, 2015b. http://www.globefish.org/world-fish-market-at-a-glance.html.
- Aydın, M., Karadurmuş, U., 2013. Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim
alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9): 57-71.
- Büyüknisan, O., 2008. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi. Fen
Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
- Collins, M., 1986. Sampling (Editör: Worcester, R.M. and Downhom, J., 1986). Consumer Market
Research Handbook. Elsevier Science Publishing Company Inc
- Çolakoğlu, A.F., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, C.Ç., Ormancı, H.B., 2006. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1-3): 387-392.
- Dağdemir, V., Birinci, A., Atsan, T., 2003. Türkiye’de kırmızı et pazarlaması. Atatürk Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Dergisi, 34(4): 361-366, Erzurum.
- Erdal, G. ve Esengün, K., 2008. Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile
analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3): 203-209.
- Gürgün, H., 2006. Van Gölüne Kıyısı Bulunan Bazı İlçelerdeki Balık Tüketimine Yönelik Bir
Araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme
Teknolojisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
- Hanta, B., 1994. Adana ili kentsel alanda hayvansal gıda tüketim yapısı. Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü,
Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
- Saygi, H., Hekimoglu, M.A., 2011. Affecting the choice factors of fishery products consumption in
Turkey. J. Anim. Vet. Adv., 10(1): 87-91.
- Şahin, K., Andiç, S., Koç, Ş., 2001. Van ili kentsel alandaki ailelerin otlu peynir ve süt ürünleri
alım ve tüketim davranışları. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri
Dergisi, 11(2): 67-73.
- Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F., Sönmez, F., 2008. Elazığ ilinde balıketi tüketimi. Fırat
Üniversitesi, Fen ve Müh. Bil. Dergisi, 20(3): 433-437.
- Tarakçı, Z., Selçuk, Ş., Şahin, K., Coşkun, H., 2003. Üniversite öğrencilerinin içme sütü tüketim
alışkanlıkları üzerine bir araştırma. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım
Bilimleri Dergisi, 13(1):15-21.
- Topcu, Y., Uzundumlu, A.S., 2009. Analysis of factors affecting customer retailer loyalty in Turkish
food market: the case study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 21(2): 181-194.
- Topcu, Y., Turhan, B., Uzundumlu, A.S., 2010. Analysis of factors affecting Turkish sunflower oil
consumer behavior: the case study of Erzurum. Italian Journal of Food Science, 22(2): 239-
248.
- Uzundumlu, 2011. Erzurum ilinde işlenmiş ve işlenmemiş içme sütü tüketim davranışlarının
incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Erzurum.
- Uzundumlu, A.S., 2012. Erzurum ilindeki tüketiciler için en uygun balık tüketim tercihinin
belirlenmesi. Atatürk Üniv. Araştırma Fon Saymanlığı, Proje No: BAP-2012/264, Erzurum,
2012.
- Uzundumlu, A.S., Işık, H.B., Kırlı, M.H., 2011. İstanbul ili küçük çekmece ilçesinde kırmızı ve beyaz
et tüketiminde etkili faktörler. Alınteri Ziraai Bilimler Dergisi, 21(B): 20-31.
- Uzundumlu, A.S., Topcu, Y., Baran, D., 2013. Tüketicilerin balıketi tüketimini etkileyen faktörlerin
belirlenmesi: Erzurum ili örneği. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, 74-82, 2-4
Ekim 2013, Niğde
- Vural, H., Yıldırım, A., 1995. Türkiye’de kırmızı et ve et ürünleri pazarlaması. Türkiye
hayvancılığının yapısal ve ekonomik sorunları sempozyumu, İzmir 27-29 Eylül. T.C. Ziraat
Bankası Kültür Yayınları No:27, Ankara.
- Vural, N.Y., 2001. Antalya ili süt ürünleri tüketici profili çalışması. Akdeniz Üniversitesi Sosyal
Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Antalya
- Wang, F., Zhang, J., Mu, W., Fu, Z., Zhang, X., 2009. Consumers' perception toward quality and
safety of fishery products, Beijing, China, Food Control, 20(10): 918-922.