Bu çalışma, yaş şeker pancarı posasının (YPP) tek başına ve yarı yarıya (50:50) elma (PPE),
limon (PPL), mandalina (PPM), portakal (PPP) ve şeftali (PPŞ) posaları ile karıştırılarak
silolanmasının, silajların pH, kimyasal kompozisyon, hücre duvarı bileşenleri, Fleig puanları,
metabolik enerji (ME), net enerji laktasyon (NEL) ve organik madde sindirilebilirlik (OMSD)
değerleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. PPŞ grubunda pH değeri diğer
gruplardan önemli derecede yüksek ancak Fleig puanları düşük bulunmuştur (p<0.05). YPP
grubunda kuru madde (KM) düzeyi en yüksek bulunurken en düşük KM değerleri PPL ve PPM
gruplarında elde edilmiştir (p<0.05). Gruplar arasında ham selüloz (HS) ve asit deterjan lignin
(ADL) bakımından farklılıklar önemli bulunmamış, fakat kimyasal kompozisyonlar ve hücre
duvarı bileşenleri önemli derecede farklılık göstermiştir (p<0.05). PPŞ grubunda ham kül (HK) ve
nötral deterjan selüloz (NDF) değerlerinin diğer gruplardan önemli derecede yüksek ancak ham
yağ (HY) ve ham protein (HP) değerlerinin diğer gruplardan daha düşük olduğu dikkati çekmiştir.
YPP, PPP ve PPŞ gruplarında metabolik enerji değerleri PPL ve PPM gruplarından önemli
derecede yüksektir. NEL değerinin PPP grubunda PPE, PPL ve PPM gruplarından önemli
derecede yüksek ve PPP grubunda elde edilen OMSD değerinin PPE, PPL ve PPM gruplarından
önemli derecede yüksek olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Kalite sınıfı olarak, PPE ve PPP
gruplarında “iyi”, YPP, PPL ve PPM gruplarında “memnuniyet verici” ve PPŞ grubunda ise “orta
derecede” kalite sınıfında silaj elde edilebileceği saptanmıştır. Sonuç olarak, YPP’nın meyve
posaları ile iyi derecede silolanabileceği ve özellikle elma ve portakal posaları ile kalitesi yüksek
silajlar elde edilebileceği söylenebilir.
Şeker pancarı posası Meyve posası Silaj kalitesi Hücre duvarı bileşenleri Enerji değerleri
This study was conducted to determine the effect of wet sugar beet pulp (WSBP)
ensiled separately or with apple (SBA), lemon (SBL), mandarin (SBM), orange (SBO) and
peaches (SBP) pulps at the half rate (50:50) on the silage pH, quality, fleig point, chemical
composition, metabolizable energy (ME), net energy lactation (NEL) and organic matter
digestibility (OMD). The pH of the PPS group was significantly higher and fleig points lower than
the other groups (p<0.05). While dry matter content was highest in the WSBP group lowest values
were obtained from SBL and SBM groups (p<0.05). The crude fiber (HS) and acid detergent
lignin (ADL) contents were not significant among the groups. The chemical composition and cell
wall components of the treatment groups were significantly different among the groups (p<0.05).
However, crude ash in the SBP group and neutral detergent fiber (NDF) values significantly higher
than those of other groups, however, crude fat and crude protein values were lower than those of
other groups. In the WSBP, SBO and SBP groups the metabolic energy values were significantly
higher than those of SBM and SBL groups. In the SBO the NEL value were higher than those of
SBA, SBL and SBM groups; in the SBO groups’ OMD value was higher than those of SBA, SBL
and SBM groups (p <0.05). When quality classes considered, SBA and SBO groups ranked as
“good quality”; WSBP, SBL and SBM groups ranked as “satisfactory”; and SBP group ranked as “middle quality”. As a result, WSBP can be ensiled with fruit pomace and particularly apple and
orange pulps can be used with sugar beet pulp to get better quality silages.
Sugar beet pulp Fruit juice industry pulps Silage quality Cell wall components Energy values
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 12 Aralık 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 29 Sayı: 2 |