The aim of this study is to determine status,
tendency and factors influence on consumption of fish meat in Hakkari province.
In the study, the survey were conducted with 202 households and data analyzed
to using logistic regression method. Influenced factors on fish consumption
trend were age, the state of being in the central district, education level,
the status of the easy supply of fish meat, consumption frequency of fish, situation
of fishing and aware of the situation about balanced and healthy nourishment.
Making of the study is required about the importance of fish consumption and
for the mobilization of existing aquaculture potential on the importance of
fish consumption in the region.
Bu çalışmanın amacı Hakkari ilinde balıketi tüketim
durumu, eğilimi ve tüketime etki eden faktörleri tespit etmektir. Çalışmada 202
hane halkı ile anket çalışması yapılmış ve veriler logistik regresyon yöntemi
kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Hakkari ilinde balıketi tüketim eğilimini
yaş, merkez ilçede bulunma durumu, eğitim seviyesi, balıketini kolay temin etme
durumu, balıketi tüketim sıklığı, balık avlama durumu ve dengeli-sağlıklı
beslenme konusunda balıketinin öneminin farkında olma durumunun etkilediği
görülmüştür. Bu kapsamda beslenme açısından balık tüketiminin önemi konusunda
sürekli ve rutin bir şekilde bilgilendirme çalışmalarının yapılması ve yörede
mevcut olan su ürünleri yetiştiriciliği potansiyelinin harekete geçirilmesi
için teşvik edici çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 10 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2 |