Bu çalışmada, Yakakent
bölgesindeki (Samsun, Karadeniz) deniz salyangozlarının boy-ağırlık ilişkileri,
kondisyon indeksleri ve et verimleri tespit edilmiştir. Bu amaçla, Aralık
2014-Kasım 2015 tarihleri arasında aylık periyotlarla 431adet deniz salyangozu
örneklenmiştir. Toplam boy ve ağırlık değerleri sırasıyla 43,52-109,52mm ve 15,42-234,53g
arasında değişim göstermiştir. Boy-ağırlık ilişkisi denklemi W=0,0007 L2,7287
(r2=0,91) olarak hesaplanmıştır. Deniz salyangozları negatif allometrik bir
büyüme göstermiştir (t=6,4432; P <0,05). Kondisyon indeks değerleri 2,58-40,43
aralığında ve ortalama 15,74±0,26 olarak bulunmuştur. En yüksek kondisyon
indeks değerleri Ocak ayında (24,52), en düşük ise Temmuz ayında (11,17) belirlenmiştir.
Et verimi oranları %9,8-%46,27 aralığında, ortalama 29,32±0,29, en yüksek Ocak
ayı (%36,45), en düşük Eylül ayı (%23,30) olarak tespit edilmiştir.
Rapana venosa boy ağırlık ilişkisi kondisyon indeksleri et verimleri
Length-Weight
Relationships, Condition Indexes and Meat Yields of Rapa Whelks (Rapana venosa Valenciennes, 1846) in
Yakakent (the southern Black Sea) were investigated. This study
was to determine the length-weight relationships, condition indexes and meat
yields of Rapana venosa in Yakakent
(Samsun, Black Sea). For this aim, 431 rapa whelk specimens were sampled at
monthly intervals between December 2014 and November 2015. The total length and
weight of the specimens ranged from 43.52 to 109.52mm and from 15.42 to
234.53g, respectively. The length-weight equation calculated as W=0.0007 L2.7287
(r2 =0.91). Negative allometric growth (t = 6.4432, P<0.05) was observed for
rapa whelks. The condition indexes varied between 2.58-40.43 with a
mean 15.74±0.26. The highest mean condition index (24.52) was recorded in
January and the lowest (11.17) in July. Meat yields ranged from 9.08% to 46.27%
with a mean 29.32±0.29, the highest in January (36.45%) and the lowest in
September (23.30%).
Rapa Whelk Rapana venosa length-weight relationship conditions index meat yield
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2016 |
Kabul Tarihi | 10 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 31 Sayı: 2 |