Nazi Almanyası'nda Çocuk Kitaplarının Propaganda Aracı Olarak Kullanılmasına Dair Bir Örnek: Der Giftpilz (Zehirli Mantar)
Öz
Kitap, bilginin insanlar arasında yayılmasını sağlayan bir araçtır. Kitle iletişim araçları içinde yer almasa da henüz iletişim teknolojisi ortada yokken etkin bir propaganda aracı olarak kullanılmıştır. Kitapların okuyucusu kısıtlı olduğu için propaganda etki alanı kısıtlıdır. Ancak eğitim kitapları çocuklar üzerinde etkili olduğu için ideolojinin yeni nesle benimsetilmesi açısından çok önemlidir. Kitapların propaganda amaçlı en etkili kullanımı II. Dünya Savaşı’nda olmuştur. Bu dönemde totaliter rejimlere sahip olan ülkeler (Almanya, İtalya, Sovyetler Birliği) doktrinlerini benimsetmek amacıyla kitaplarda propagandaya başvurmuştur. Bu çalışmada, 1938 yılında Nazi Almanyası (Drittes Reich – 3. Reich) döneminde basılan “Der Giftpilz (Zehirli Mantar)” isimli çocuk kitabının çevirisi yapılarak metindeki propaganda ve ideoloji unsurları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Eğitim, propaganda ve antisemitizm kavramları bölümler halinde açıklanarak hikâyelerin bu kavramlar üzerinden değerlendirmesi yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Aydoğmuş, Fatih (2018): İkinci Dünya Savaşı’nda Propaganda ve Türkiye. Doktora Tezi. İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
- Beyerchen, Alan Duane (2015): Nazi Döneminde Bilim (H. Tosun, Çev.). İstanbul: Say Yayınları.
- Caplan, Jane (2018): Hitler Almanyası 1933-1945 (İ. Erman, Çev.). İstanbul: İnkılâp Yayınevi.
- Erol, Gülbuğ / Cerrahoğlu, Necati / Çakı, Caner (2017): Hitler dönemi eğitim yapısındaki otokrasinin eleştirisi: Die Welle filmi üzerine göstergebilimsel inceleme. https://www.researchgate.net/profile/Caner_Caki/publication/323511779_HITLER_DONEMI_EGITIM_YAPISINDAKI_OTOKRASININ_ELESTIRISI_DIE_WELLE_FILMI_UZERINE_GOSTERGEBILIMSEL_INCELEME_THE_CRITICISM_OF_AUTOCRACY_IN_HITLER'S_REIGN_EDUCATION_STRUCTURE_THE_SEMIOTIC_ANALYSIS_ON_THE_/links/5a98f90245851535bce0f516/HITLER-DOeNEMI-EGITIM-YAPISINDAKI-OTOKRASININ-ELESTIRISI-DIE-WELLE-FILMI-UeZERINE-GOeSTERGEBILIMSEL-INCELEME-THE-CRITICISM-OF-AUTOCRACY-IN-HITLERS-REIGN-EDUCATION-STRUCTURE-THE-SEMIOTIC-ANALYSIS-ON-TH.pdf sayfasından 12.05.2019 tarihinde erişilmiştir.
- Ertan, Serkan (2012): Almanya’da ırkçılık ve antisemitizm. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
- Gellately, Robert / Stoltzfus, Nathan (2002): Nazi Almanyası’nda toplumdan dışlananlar (B. Tanrıseven & F. İ. Erel & S. N. Şad, Çev.). Ankara: Phoenix Yayınevi.
- Gürkan, Salime Leyla (2010): “Talmud.” Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi, (39), S. 550-552.
- Hitler, Adolf (2017): Kavgam (A. Kaya, Çev.). Ankara: Parga Yayınevi.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Alan Eğitimleri
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
27 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
2 Ağustos 2019
Kabul Tarihi
25 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 2