Araştırma Makalesi

Müziğin Evriminde “YENİ”; Kitle Ürünleriyle İlişkimiz Nasıl Değişti?

Cilt: VIII Sayı: ÖZEL SAYI 20 Kasım 2022
PDF İndir

Müziğin Evriminde “YENİ”; Kitle Ürünleriyle İlişkimiz Nasıl Değişti?

Öz

“Yeni”, müzik tarihinin en sık kullanılan sözcüklerinden biridir. 14. yüzyılda yeşermeye başlayan Yeniden Doğuş, müziğin artık farklı bir yöne gittiğini gösterir. Caccini, 1602 yılında basılan şarkılarına “Yeni Müzik” adını verir (Le Nuove Musiche). Sonrasında yeni reçitatif, yeni opera gibi adlandırmalar, Yeni Alman Okulu gibi oluşumlar ve Schumann’ın 1834 yılında yayımlanmaya başlayan dergisindeki yeni sözcüğü (Neue Zeitschrift für Musik), 20. Yüzyılın radikal “Yeni Müzik” söylemiyle sürer. Müzik günümüzde de her şeyiyle değişmeye devam ediyor. Sanatçı profili, izlerkitle, delik açılan ya da tel eklenen çalgılar, konser geleneği, müzik türleri, üretim ve seslendirme biçimleri, seslendirilen mekanlar…Günümüzde adından ne olduğunu anlamanın mümkün olmadığı ana türlerin yanı sıra alt müzik türlerinin de mantar gibi türediğini rahatça görebiliyorsunuz. Fark, çeşitliliğin artması ve müzik tüketiminin müthiş hızı. Demografik yapının değişimi kaçınılmaz, bu da yeni müzik beğenileri ve talepleri anlamına geliyor. Teknoloji, her boyutuyla ağırlığını koyuyor. Müzik software’leri müziği yapmaktan seslendirmeye, nota yazmaya, sesleri sentetikleştirmeye, vokal partları “doğru notalara çekmeye”, kısaca her şeye yarıyor! Radyo ve televizyon biçim değiştirdi, web siteleri, sosyal medya platformları ve kimi uygulamalar (application) dileyene kendi yayınını yapma şansı tanıdı. Dolayısıyla müziğin yaşamımızdaki yeri, yıllar önce araştırmacıların ısrarla söylediği biçim ve oranın binlerce kat üzerine çıktı.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Bagdikian, B. (2016). Yeni Medya Tekeli (Çev: E. Eminel). Ankara: Akılçelen Kitaplar.
  2. Bektaş, E. (2021). Performans ve Mekan Bağlamında Kars Aşıklık Geleneğinin Dönüşümü. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  3. Castells, M. (2020). İnternet Galaksisi – İnternet, İş Dünyası ve Toplum Üzerine Düşünceler (Çev: T. Hasdemir). Ankara: Phoenix Yayınevi.
  4. Cesur, Ö. (2020). Konser Geleneğinde Yeni Boyut; Dijital Konserlerde Mekan ve Seyirci. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  5. Craft, R. (1962). Stravinsky in Conversation with Robert Craft. London: Penguin Books.
  6. DeNora, T. (2004). Music in Everyday Life. UK: Cambridge University Press.
  7. Eco, U. (2020). Günlük Yaşamdan Sanata (Çev: K. Atakay). İstanbul: Can Yayınları.
  8. Hansen, P. (1969). An Introduction to Twentieth Century Music. Boston: Allyn an Bacon Inc..

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Kasım 2022

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2022

Kabul Tarihi

23 Ekim 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: VIII Sayı: ÖZEL SAYI

Kaynak Göster

APA
Kutluk, F., & Cesur, Ö. (2022). Müziğin Evriminde “YENİ”; Kitle Ürünleriyle İlişkimiz Nasıl Değişti? Afyon Kocatepe Üniversitesi Akademik Müzik Araştırmaları Dergisi, VIII(ÖZEL SAYI), 337-347. https://izlik.org/JA86WX38KK

Dergimiz Türk sanat müziği, batı müziği (müzik), sahne sanatları, Türk halk müziği, müzik eğitimi, icra, müzikoloji ve müzik ile bağlantılı multidisipliner çalışmaları kabul etmektedir.