Derleme

Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi

Cilt: 12 Sayı: 4 1 Nisan 2012
  • Duygu Ayhan
  • Rabia Kahveci
  • Esra Koç
  • İrfan Sencan
  • İsmail Kasım
  • Adem Özkara
  • Serdar Güler
PDF İndir
TR EN

Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi

Öz

Özet: 

Birçok ülkede ölüme neden olan hastalıklar içinde beşinci sırada yer alan diyabet, günümüzde çok büyük bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Diyabetin toplumun her kesiminde önlenmesi için azami gayret gösterilmeli ve bunun sağlanabilmesi için de toplu yaşam alanlarına özel önem verilmesi gerekmektedir. Bu toplu yaşam alanlarından, hem fiziki koşulları hem de sağlık erişimi anlamında daha zor şartlar altında bulunan ceza evlerinde diyabet yönetimi daha özel önem arz etmektedir.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı ıslah evleri de dahil toplumun her kesiminde diyabeti önlemek amacı ile 2010 yılında ‘’Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı’’ adı altında “DİABTÜRK” çalışmalarını başlatmıştır.

25.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nin 6. maddesi gezici ve yerinde sağlık hizmetlerini düzenlemektedir. Bu yönetmelikte aile hekiminin genel görev, yetki ve sorumlulukları ile birlikte cezaevi, çocuk ıslahevi, huzurevi, korunmaya muhtaç çocukların barındığı çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtları gibi toplu yaşanılan yerlerde verilecek, yerinde aile hekimliği hizmetlerinin usul ve esasları düzenlenmektedir.

Aile hekimleri birinci basamak hizmetlerindeki eşsiz rolleri nedeni ile cezaevleri gibi toplu yaşanılan alanlarda hastalık yönetimleri hususunda bilgi ve beceri sahibi olmalıdırlar.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı (2011-2014) Kılavuzu
  2. 2. Hammett T M, Harmon M P, Rhodes W. National Commission on Correctional Health Care: The Health Status of Soon-To-Be Released Inmates: A Report to Congress. Chicago, NCCHC, 2002, Vol. 2.
  3. 3. Hornung CA, Greifinger RB, Gadre S. A Projection Model of the Prevalence of Selected Chronic Diseases in the Inmate Population. Chicago, NCCHC, 2002, Vol.1, p.39–56
  4. 4. Smith R. Prison health care. London, BMJ Publishing Group, 1984.
  5. 5. Prison health. Report of the Director of Health Care. HM
  6. Prison Service, 1995.
  7. 6. National Commission on Correctional Health Care: Diabetes chronic care. In Clinical Guideline for Correctional Facilities. Chicago, 2001.
  8. 7. Ian A MacFarlane. The development of healthcare services for diabetic prisoners, 1996.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Derleme

Yazarlar

Duygu Ayhan Bu kişi benim

Rabia Kahveci Bu kişi benim

İrfan Sencan Bu kişi benim

İsmail Kasım Bu kişi benim

Adem Özkara Bu kişi benim

Serdar Güler Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Nisan 2012

Gönderilme Tarihi

24 Nisan 2014

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 12 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA
Ayhan, D., Kahveci, R., Koç, E., Sencan, İ., Kasım, İ., Özkara, A., & Güler, S. (2012). Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi. Ankara Medical Journal, 12(4), 199-204. https://izlik.org/JA89SF44HT
AMA
1.Ayhan D, Kahveci R, Koç E, vd. Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi. Ankara Med J. 2012;12(4):199-204. https://izlik.org/JA89SF44HT
Chicago
Ayhan, Duygu, Rabia Kahveci, Esra Koç, vd. 2012. “Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi”. Ankara Medical Journal 12 (4): 199-204. https://izlik.org/JA89SF44HT.
EndNote
Ayhan D, Kahveci R, Koç E, Sencan İ, Kasım İ, Özkara A, Güler S (01 Nisan 2012) Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi. Ankara Medical Journal 12 4 199–204.
IEEE
[1]D. Ayhan vd., “Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi”, Ankara Med J, c. 12, sy 4, ss. 199–204, Nis. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89SF44HT
ISNAD
Ayhan, Duygu - Kahveci, Rabia - Koç, Esra - Sencan, İrfan - Kasım, İsmail - Özkara, Adem - Güler, Serdar. “Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi”. Ankara Medical Journal 12/4 (01 Nisan 2012): 199-204. https://izlik.org/JA89SF44HT.
JAMA
1.Ayhan D, Kahveci R, Koç E, Sencan İ, Kasım İ, Özkara A, Güler S. Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi. Ankara Med J. 2012;12:199–204.
MLA
Ayhan, Duygu, vd. “Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi”. Ankara Medical Journal, c. 12, sy 4, Nisan 2012, ss. 199-04, https://izlik.org/JA89SF44HT.
Vancouver
1.Duygu Ayhan, Rabia Kahveci, Esra Koç, İrfan Sencan, İsmail Kasım, Adem Özkara, Serdar Güler. Ceza İnfaz Kurumlarında Diyabet Yönetimi. Ankara Med J [Internet]. 01 Nisan 2012;12(4):199-204. Erişim adresi: https://izlik.org/JA89SF44HT