High protein diets (25% - 35% of
energy) that are more satisfying than protein, carbohydrate or fat are often
used for weight loss. High protein diets are often replaced by carbohydrate
protein and may be low or high in saturated fat. The effects on high-density
lipoprotein cholesterol and low-density lipoprotein cholesterol are strongly
dependent on carbohydrate restriction and saturated fat intake, even though
serum triglyceride is lower as carbohydrate intake decreases, and in some
cases, density lipoprotein cholesterol may rise despite weight loss.
From these findings, experts argue
that to increase the percentage of overweight dietary protein in studies that
have begun to investigate the effects of high protein diets on weight loss.
This argument has not been sufficiently comprehensive and long-term studies on
the reality of macro-nutritional status, its impact on body weight. In this
study, the findings in the literature will be investigated and in the future it
is aimed to reach a more comprehensive study.
Protein, karbonhidrat veya yağdan
daha doyurucu olan yüksek proteinli diyetler (enerjinin% 25 - % 35'ü) ağırlık
kaybı için sıklıkla kullanılmaktadır. Yüksek proteinli diyetler de genellikle
karbonhidrat protein ile yer değiştirir ve doymuş yağda düşük veya yüksek
olabilir. Her ne kadar karbonhidrat alımı azaldıkça serum trigliserid daha
düşük olsa dahi yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü ve düşük yoğunluklu
lipoprotein kolesterolü üzerindeki etkiler, karbonhidrat kısıtlamasına ve
doymuş yağ alımına güçlü bir şekilde bağlıdır ve bazı durumlarda, kilo kaybına
rağmen yoğunluk lipoprotein kolesterolü yükselebilmektedir.
Bu bulgulardan hareketle konunun
uzmanları, kilo kaybı üzerine yüksek proteinli diyetlerin etkilerini
araştırmaya başlamış yapılan çalışmalarda ise aşırı kilolu diyet proteini
yüzdesini yükseltmeyi savunmuştur. Bu savunmanın gerçekliği hakkında makro
besleyici durumun, vücut ağırlığı üzerindeki etkisi açısından yeterince
kapsamlı ve uzun vadeli çalışmalar yapılamamıştır.
Bu çalışmada literatürde mevcut
bulgular incelenecek ve ileride daha kapsamlı çalışmalara yol göstermesi
hedeflenmektedir.
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 7 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 1 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.