Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Yayın Politikası

Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi ilk sayısı 2017 Temmuz ayında yayınlanan ve sayıları Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yılda 3 sayı İngilizce ve/veya Türkçe olarak yayımlanan hakemli (çift kör) ve bilimsel bir dergidir.

Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi açık erişimli dergi politikasını benimsemektedir. Bu sebeple yayımladığı tüm içeriği doğrudan açık erişime sunarak bu anlamda bilimin desteklenmesine katkı sunmayı ilke edinmiştir. Bu, açık erişimli bir dergi olup, tüm içeriğin ücretsiz olarak kullanıcıya veya kurumuna ücretsiz olarak erişilebilir olduğu anlamına gelir. Kullanıcılar, yayıncı veya yazardan önceden izin almaksızın, makalelerin tam metinlerini okuyabilir, indirebilir, kopyalayabilir, dağıtabilir, yazdırabilir, arayabilir veya bunlara bağlantı verebilir veya bunları başka herhangi bir yasal amaç için kullanabilir. Bu, BOAI'nin açık erişim tanımına uygundur. Ayrıca Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesine gönderilen makalelerden hiçbir aşamada herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Makale Değerlendirme Süreci

Makale gönderimi ve Yayın Kurulu Üyelerinin değerlendirmeleri elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Eğer makalede daha önce yayınlanmış; alıntı yazı, tablo, resim vs. mevcut ise makale yazarı, yayın hakkı sahibi ve yazarlarından yazılı izin almak ve bunu makalede belirtmek zorundadır. Bilimsel toplantılarda sunulan bildiriler, makalede belirtilmesi koşulu ile kabul edilir. Ayrıca, dergilerin özel sayılarında özetleri yayınlanan bildirilere ait ayrıntılı bilginin bildirilmesi gerekmektedir. Yayın Kurulu tarafından yazının güncelliği, uygulamalara katkısı ve yazının dergi yazım kurallarına uygunluğu 15 iş günü içerisinde değerlendirilir. Derginin yazım kurallarına uymayan yazılar, düzeltilmek üzere sorumlu yazara iade edilir. Yazım kurallarına uygun olan yazılar editör kontrolünden sonra en az 2 hakeme gönderilir. Hiçbir aşamada yazar ve hakem isimleri birbirine açık tutulmaz (çift kör hakemlik). Hakem değerlendirmesi sonucu onay verilen makaleler yayınlanabilir ancak yazının yayımlanmasında son karar editörlere aittir. Yazılarda anlam ve yazım kuralları bakımından gerekli düzeltmeler editörler ve hakemler tarafından yapılabilir. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri yazar listesinden silinemez, ayrıca hiçbir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Yayınlanması uygun görülen yazının basılabilmesi için son şekli üzerinden onay alınır. Sorumlu yazara yazının basılacağı dergi sayısı ve numarası bildirilir. Bu değerlendirme süreci dergiye gönderilen tüm yazı türlerini kapsar.

İntihal Politikası

İntihal başkalarının yazı ve çalışmalarından bütünüyle veya kısmen parçalar alınması ve kaynak gösterilmeden kullanılması anlamına gelmektedir. Ayrıca kaynak gösterilse bile bir çalışamadan kısmen veya bütünüyle alıntılama yapılamaz. Makalelerin yazarlara ait olması bu durumu değiştirmez. Dergimize gönderilen tüm çalışmalar hakem değerlendirmesi öncesi iThenticate programı ile intihal taramasından geçirilmektedir. Kesin bir oran bulunmamakla birlikte genel olarak intihal sonucu %25 ve üzerinde olan makaleler yazarlara geri gönderilmektedir. 


Etik Sorumluluk (Çalışmaların Etik kurul onayı AYRI DOSYA OLARAK SİSTEME MUTLAKA YÜKLENMELİDİR)
• Yayımlanmak üzere dergiye gönderilen çalışmalar daha önce bir dergide yayımlanmamış, yayımlanmak üzere kabul edilmemiş ve değerlendirme altına alınmamış olmalıdır. Kongre ya da sempozyumda sunulmuş olan çalışmalar başlık sayfasında belirtilmelidir. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi; yazarlar, hakemler ve editörler için rehber olarak hazırlanmış Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Konseyi (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME) ve Yayın Etik Kuralları (COPE) kriterlerini temel almaktadır.
• İnsanlar üzerinde yapılan deneysel araştırmaların bildirildiği yazıların yöntem bölümünde, bu araştırmanın yapıldığı gönüllü ya da hastalara uygulanan işlemler anlatıldıktan sonra kendilerinin onaylarının alındığını gösterir bir cümle bulunmalıdır. Yazar(lar), bu tür araştırmalarda Helsinki Deklarasyonu (2013 yılı revizyonu), Yükseköğretim Kurulu Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (29.08.2012 tarihli, 2012.18.946 sayılı), Laboratuvar Hayvanlarının Bakım Rehberi (Guide for the Care and Use of Laboratory Animals), Orman ve Su İşleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Etik Kurullarının Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmelik (15 Şubat 2014 tarihli, 28914 sayılı), Sağlık Bakanlığı İlaç ve Biyolojik Ürünlerin Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik (13.04.2013  tarih, 28617 sayı) hükümlerine ve ilkelerine uyulduğunu belirtmelidir. Makalenin gereç-yöntem bölümünde, alınan Etik Kurul Onayı’nın tarih/sayısı yazılmalıdır.
• Gönderilen araştırmalarda katılımcılardan bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir. Karar verebilecek yeterlilikte olmayan bireylerin (çocuk, bilinci kapalı hastalar vb.) adına ebeveyninden/birinci derece yakınlarından bilgilendirilmiş onam alındığı belirtilmelidir. Gönderilen araştırmalara herhangi bir maddi destek alınıp alınmadığını ve çıkar çatışması olup olmadığının başlık sayfasının alt kısmında yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Dergide yayınlanan yazılar için herhangi bir ücret/karşılık ödenmez. Yayın kurulu, yazar(lar)ın, dergiye gönderdikleri yazıları değerlendirme süreci tamamlanmadan başka bir dergiye göndermeyeceklerini taahhüt ettiklerini kabul eder. Makalelerin etik, bilimsel, yasal vb. kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi’nde yayınlanmış veya yayınlanmak üzere kabul edilmiş tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmaktadır.