It is needed to work with populated strong colonies headed by high in quality queen bees for successful and economical beekeeping. Whether in thelight of research carried out upto today or information received from beekeepers, it has been understood that there is a quality problem in today’s commercial rearing of queenbees that are not able to do their duties and because of this beekeepers meet with important economical losses. Genotype of the queen and breeding programs applied to her, rearing season and technique, age of larvae transfered, characteristics of nursing colonies, availability of dronebees in adequate number and high quality at mating area, whether being free or not from diseases and parasites are important genetic and environmental factors that affect directly or indirectly on the quality of the queenbees. In this review, the factors that affect the quality of the queenbees have been evaluated in commercial queenbee rearing and subjects that must be taken into consideration has been emphasized in order to produce more high in quality and productive queenbees
Honeybee Apis mellifera L. queenbee quality qualityfactors performance
Başarılı ve ekonomik bir arıcılık için, kaliteli ana arılarca yönetilen güçlü kolonilerle çalışmak gerekir. Gerek bugüne kadar yapılan yurtiçi ve yurtdışı araştırmalar gerekse arıcılardan alınan bilgiler ışığında, günümüz ticari ana arı yetiştiriciliğinde kalite sorununun yaşandığı, yetiştirilen ana arıların önemli bir kısmının görevlerini yeterince yapamadıkları ve sonuçta arıcıların ciddi ekonomik kayıplara uğradığı anlaşılmaktadır. Ana arının genotipi ve uygulanan ıslah programı, yetiştirme mevsimi ve tekniği, transfer edilen larvanın yaşı, bakıcı kolonilerin nitelikleri, çiftleşme alanında yeterli sayıda ve kalitede erkek arının bulunup bulunmaması, ana arının hastalık ve zararlılarla bulaşık olup olmaması ana arı kalitesini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen en önemli genetik ve çevresel faktörlerdir. Bu derlemede, ticari ana arı yetiştiriciliğinde ana arı kalitesi etkileyen faktörler değerlendirilmiş, daha kaliteli ve verimli ana arı yetiştirebilmek için dikkat edilmesi gereken konular vurgulanmıştır
Bal arısı Apis mellifera L. ana arı kalite kalite faktörleri performans
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2014 |
Gönderilme Tarihi | 7 Eylül 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 24 Sayı: 1 |