Bu araştırma, 2010 yılında, Ege Üniversitesi Ziraat
Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nün Bornova Araştırma serasında, kısıtlı su ve
jel uygulamalarının yemlik baklada (Vicia faba
var. minor L.) kuru madde verimi ve bazı fizyolojik özellikler üzerine
etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Saksı denemesi şeklinde yürütülen
denemede dört farklı su dozu (faydalı suyun %30-%50-%70 ve %90’ı) ile altı
değişik jel dozu (0-6-12-18-24-30 kg/da) uygulaması incelenmiştir. Çalışmada; nodül sayısı, nodül kuru ağırlığı, kök
ağırlığı, yaprak alan indeksi ve hücre geçirgenliği gibi özellikler
incelenmiştir. Sonuçlar; denemede kullanılan jel maddesinin yemlik bakla
bitkisinin büyüme ve gelişmesi üzerinde fitotoksik bir etkisinin bulunmadığını,
sulama dozları ve jel uygulamalarının kuru madde verimi ve diğer fizyolojik
özellikler üzerinde önemli etkilerinin olduğunu göstermiştir. En
yüksek kuru madde verimi %70 sulama konusunda ve
6 kg/da jel dozu uygulamasında, en düşük kuru madde verimi ise %30 sulama
konusunda ve 24 kg/da jel dozu uygulamasında elde edilmiştir. Çalışmada, %50 sulama konusunda 6 kg/da’dan sonra artan jel
dozlarının yaprak hücre geçirgenliğini arttırdığı da saptanmıştır.
Kısıtlı su jel uygulamaları yemlik bakla kuru madde verimi yaprak alan indeksi hücre geçirgenliği
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2013 |
Gönderilme Tarihi | 12 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 23 Sayı: 1 |