Kırşehir
koşullarında 2013 ve 2014 yıllarında yürütülen bu çalışmada, bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) genotipleri
değişik sıra aralığında yetiştirilmiş, ot verimleri ve kaliteleri
belirlenmiştir. Beş mürdümük genotipi üç sıra arası mesafesinde (20, 40 ve 60
cm) ve üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme
deseninde yetiştirilmiştir. Sıra arası
uygulamaları ana parselleri, mürdümük genotipleri alt parselleri oluşturmuştur.
İki yıllık ortalama sonuçlara göre bitki boyları 28,3-32,9 cm, yeşil ot, kuru
madde ve ham protein verimleri sırasıyla, 303,5-482,8; 82,4-160,0; 17,7-31,5
kg/da arasında değişmiştir. Verimler açısından sıra araları arasındaki farklar
önemsiz bulunmuş, en yüksek değerler 20 cm uygulamasından elde edilmiştir. ADF
ve NDF sırasıyla % 20,24-28,42 ve % 24,17-34,69 arasında değerlere sahip
olmuştur.
Herbage yield and some quality
characters of grasspea (Lathyrus sativus
L.) genotypes grown in different row spacings were determined under
ecological conditions of Kırşehir in 2013 and 2014. Five grasspea genotypes
were grown by using three row spacings (20, 40 and 60 cm) in a split plot
design with three replications. Row spacings were fixed as main plots and the
genotypes as subplots. According to the two year average results, plant height
changed from 28.3 to 32.9 cm. The green, dry matter and crude protein yields
ranged between 303.5-482.8 kg da-1, 82.4-160.0 kg da-1 and
17.7-31.5 kg da-1, respectively. The differences among row spacing
were not significant, the highest ones were obtained from 20 cm application.
ADF and NDF values were between 20.24-28.42 % ve 24.17-34.69 %, respectively.
Grasspea Lathyrus sativus L. row spacing forage yield ADF NDF
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2016 |
Gönderilme Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 26 Sayı: 2 |