Dünyada her mal ve
hizmetin ekonomik bir önemi vardır ve bu önem çoğu zaman ona biçilen değerle
ölçülmektedir. Bu ölçü genellikle parasal olarak ifade edilmesine rağmen birçok
hizmet ve kaynağın parayla ifade edilmesi oldukça zordur. Bunlardan biri de
biyoçeşitlilik ve sunduğu hizmetlerdir. Biyoçeşitlilik gibi tüm sınırlı kaynaklardan
sürdürülebilir maksimum faydanın sağlanması için ekonomik değerinin bilinmesine
ihtiyaç bulunmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin ekonomik değerinin bilinmesi,
sürdürülebilir kullanımının sağlanmasının yanı sıra sürdürülebilir kalkınma
açısından önem taşımaktadır. Sürdürülebilir kullanım, “biyolojik çeşitlilik
unsurlarının, uzun dönemde biyolojik çeşitliliğin azalmasına yol açmayacak
şekilde ve oranda kullanımı ve böylece biyolojik çeşitliliğin bugünkü ve
gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarını ve özlemlerini karşılama potansiyelini
muhafaza etmesi anlamındadır”, şeklinde tanımlanmaktadır. Biyoçeşitliliği
ekonomik açıdan değerlendirebilmek için öncelikle sağladığı faydaları, bizlere
sunduğu mal ve hizmetleri çeşitlendirmek ve her biri için ayrı ayrı ekonomik
değerlendirme yapmak gereklidir. Yenilebilir yabani türler, biyolojik
çeşitliliğin önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Diğer türlerin sunduğu
hizmetlerin yanı sıra insan beslenmesine de katkı sağlamaktadırlar. Özellikle
kırsal alanda yaşayan halkın kolay ulaşılabilir, düşük maliyetli gıdaları
arasında yer almaktadır. Tüketimleri yetiştikleri yöredeki toplumun sosyal ve
kültürel yapısına göre şekillenmektedir. Arz ve talep miktarı ve ekonomik
değeri bilinmeyen bir ürün için sürdürülebilir kullanım ve kalkınma
stratejileri belirlemek yanlış uygulamalara sebep olabilecektir. Bu nedenle;
ekonomik ve sosyo-kültürel araştırmaların arttırılmasına ve özellikle cinsiyete
duyarlı değer zinciri analizlerin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır.
Biyolojik çeşitlilik yenilebilir yabani türler biyoçeşitliliğin ekonomik önemi sosyo-ekonomi sürdürülebilir kullanım
Every goods and
service in the world has an economic importance and this importance is often
measured by its value. Although this measure is often expressed in terms of
money, it is difficult to express many services and resources with money. One
of them is biodiversity and its services. There is a need to be aware of the
economic value to ensure sustainable maximum benefit from all limited resources
of biodiversity. Knowing the economic value of biodiversity is important in
terms of sustainable development as well as ensuring sustainable use.
Sustainable use is defined as "the use of biodiversity elements in a way of
use that does not lead to a decline of biological diversity in the long term
and thus biodiversity retains its potential to meet the needs and aspirations
of present and future generations". In order to evaluate biodiversity
economically, it is necessary to diversify the benefits, the goods and services
offered to us, and to carry out an economic evaluation for each of them. Edible
wild species are an important part of biological diversity. In addition to the
services offered by other species, edible wild species also contribute to human
nutrition. Especially in rural areas, edible wild species are among the easily
accessible and low-cost foods. In the place where they found their consumption
differs by the social and cultural structure of the society. Determining
sustainable use and development strategies for a product whose supply and
demand quantities and economic value are unknown may cause misapplication.
Therefore; to enhance the economic and socio-cultural research and particularly
to do the gender-sensitive value chain analysis are needed.
Biological diversity edible wild species economic importance of biodiversity socio-economy sustainable use
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 2 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |