Wild edible plants play an important role in daily
diet of Turkish people. They have been used for food and also for medicinal
purposes. Turkey
is one of the important countries with its rich biodiversity in wild edibles
and consists of more than 11.000 plant species. Most of the wild edible species
can potentially make a considerable contribution to dietary requirements, so
nutrient properties of these species should be determined to demonstrate the
nutritional value of agricultural biodiversity. In this study some wild edible
species from three different biogeographic regions of the Aegean, Black Sea and
Mediterranean were collected and analyzed to demonstrate the nutritional value
of some wild edibles in Turkey.
Proximates, dietary fiber (DF), minerals and vitamin C were assayed using
standard methods and reference materials. The findings of this study show that
most of the wild edible species can considerably contribute to requirements of
dietary fiber, vitamin C and some minerals such as iron, potassium and
phosphorus. These species could be a good alternative to other commonly
consumed plants due to their high nutrient content. However, preparation
methods and consumption ways are also important in the evaluation of their
contribution to dietary requirements.
Yenilebilir yabani bitkiler,
Türk halkının günlük beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Gıda olarak ve
tıbbi amaçlar için kullanılmaktadır. Türkiye yenilebilir yabani türler
açısından zengin bir biyoçeşitliliğe sahiptir ve 11.000'den fazla bitki türü
barındırmaktadır. Yenilebilir yabani bitkiler günlük beslenme gereksinimlerinin
karşılanmasında önemli bir yere sahiptir ve tarımsal biyoçeşitliliğin besin
değerinin ortaya konulabilmesi için bu türlerin besin ögesi kompozisyonlarının
belirlenmesi önem arz etmektedir. Çalışmada Ege, Karadeniz ve Akdeniz olmak
üzere üç farklı biyocoğrafik bölgeden 12 farklı yenilebilir yabani bitki türü
toplanarak besin ögesi kompozisyonunu belirlemek amacıyla analizler
yapılmıştır. Standart yöntemler ve referans materyaller kullanılarak makro
besin öğesi, mineral ve C vitamini analizleri gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın
bulguları, yenilebilir yabani bitkilerin çoğunun diyet lifi, C vitamini, demir,
potasyum ve fosfor gibi bazı besin ögeleri açısından beslenmemize önemli ölçüde
katkıda bulunduğunu göstermektedir. Bu bitkiler, yüksek besin içeriğinden
dolayı yaygın olarak tüketilen diğer bitkilere alternatif olarak
tüketilebilirler. Bununla birlikte, hazırlama yöntemleri ve tüketim şekli de
beslenme gereksinimlerine olan katkının değerlendirilmesinde göz önünde
bulundurulmalıdır.
Biyolojik çeşitlilik yenilebilir yabani bitkiler besin kompozisyonu
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |