Wild edible fruits are highly valued fruit crops for their unique flavors, textures, and colors. In recent years, wild edible fruits have been shown to provide significant health benefits because of their high antioxidant content, vitamins and minerals, fiber, folic acid, etc. In addition to fresh consumption, wild edible fruits are widely used in beverages, ice cream, yogurt, jams, jellies and many other food products. A number of wild edible fruits are used by rural and tribal populations and significantly contribute to their livelihood. The use of non-cultivated foods, of which wild fruits form a part, as a diet supplement, or as a coping mechanism in times of food shortage, provides an important safety net for the rural poor especially in underdeveloped countries. There is now a greater awareness that products from the wild may support household subsistence and also that income may be created from their sale, either in raw or processed forms. This awareness has prompted a research on the diversity of species that are used and their relation to the socio-economic status of those who use them. Wild edible fruits are important constituents of biodiversity. The aim of this study is to compare the morphological, biochemical and molecular diversity among wild edible fruits and cultivated ones.
Yabani yenilebilir
meyveler, benzersiz lezzetleri, dokuları ve renkleri ile son derece değerli
meyve grubunu oluştururlar. Son yıllarda yapılan çalışmalarla, yabani
yenilebilir meyvelerin, yüksek antioksidan içeriği, vitaminler, mineraller,
lif, folik asit, vb. zengin olması nedeniyle sağlık bakımından önemli yararlar
sağladığı ortaya konulmuştur. Yabani yenilebilir meyveler, taze tüketime ek
olarak, içecek, dondurma, yoğurt, reçel, jöle ve diğer pek çok gıda ürünlerinde
yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir takım yabani yenilebilir meyveler kırsal ve
yerli nüfusları tarafından kullanılmakta ve onların geçim kaynaklarına önemli
ölçüde katkıda bulunmaktadırlar. Yabani meyveleri içine alan kültüre alınmamış
bitkilerin, diyet takviyesi olarak veya gıda yetersizliğinde kullanılması,
özellikle az gelişmiş ülkelerde kırsalda yaşayanlar için önemli bir gıda
güvenlik ağı sağlar. Günümüzde,
doğadan gelen ürünlerin hane halkının geçimini destekleyebileceği ve ayrıca ham
ya da işlenmiş halde satışlarından elde edilecek gelirin daha fazla farkındalık
oluşturacağına inanılmaktadır. Bu
farkındalık, kullanılan türlerin çeşitliliği ve bunları kullananların
sosyo-ekonomik durumu ile olan ilişkileri üzerine araştırma yapmayı teşvik
etmektedir. Yabani yenilebilir meyveler biyolojik çeşitliliğinde önemli bir
bileşenini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı yabani yenilebilir meyveler ile
kültür meyveleri arasındaki morfolojik, biyokimyasal ve moleküler çeşitliliği
karşılaştırmaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fen |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2017, Cilt 27, Sayı 2 |
Bibtex | @derleme { anadolu376959, journal = {ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi}, issn = {1300-0225}, eissn = {2667-6087}, address = {}, publisher = {Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü}, year = {2017}, volume = {27}, number = {2}, pages = {116 - 122}, title = {Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity}, key = {cite}, author = {Ercıslı, Sezai and Ibrahim Sagbas, Halil} } |
APA | Ercıslı, S. & Ibrahim Sagbas, H. (2017). Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity . ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi , 27 (2) , 116-122 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/anadolu/issue/34063/376959 |
MLA | Ercıslı, S. , Ibrahim Sagbas, H. "Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity" . ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 (2017 ): 116-122 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/anadolu/issue/34063/376959> |
Chicago | Ercıslı, S. , Ibrahim Sagbas, H. "Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity". ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 (2017 ): 116-122 |
RIS | TY - JOUR T1 - Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity AU - Sezai Ercıslı , Halil Ibrahim Sagbas Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 116 EP - 122 VL - 27 IS - 2 SN - 1300-0225-2667-6087 M3 - UR - Y2 - 2017 ER - |
EndNote | %0 ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity %A Sezai Ercıslı , Halil Ibrahim Sagbas %T Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity %D 2017 %J ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi %P 1300-0225-2667-6087 %V 27 %N 2 %R %U |
ISNAD | Ercıslı, Sezai , Ibrahim Sagbas, Halil . "Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity". ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 27 / 2 (Aralık 2017): 116-122 . |
AMA | Ercıslı S. , Ibrahim Sagbas H. Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity. ANADOLU. 2017; 27(2): 116-122. |
Vancouver | Ercıslı S. , Ibrahim Sagbas H. Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017; 27(2): 116-122. |
IEEE | S. Ercıslı ve H. Ibrahim Sagbas , "Wild Edible Fruits: A Rich Source of Biodiversity", ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 27, sayı. 2, ss. 116-122, Ara. 2017 |