Wild edible fruits are highly valued fruit
crops for their unique flavors, textures, and colors. In recent years, wild
edible fruits have been shown to provide significant health benefits because of
their high antioxidant content, vitamins and minerals, fiber, folic acid, etc.
In addition to fresh consumption, wild edible fruits are widely used in
beverages, ice cream, yogurt, jams, jellies and many other food products. A
number of wild edible fruits
are used by rural and tribal populations and significantly contribute to their livelihood.
The use of non-cultivated foods, of
which wild fruits form a part, as a diet supplement, or as a coping mechanism
in times of food shortage, provides an important safety net for the rural poor especially
in underdeveloped countries. There is now a greater awareness that products
from the wild may support household subsistence and also that income may be
created from their sale, either in raw or processed forms. This awareness has
prompted a research on the diversity of species that are used and their
relation to the socio-economic status of those who use them. Wild edible fruits
are important constituents of biodiversity. The aim of this study is to compare
the morphological, biochemical and molecular diversity among wild edible fruits
and cultivated ones.
Yabani yenilebilir
meyveler, benzersiz lezzetleri, dokuları ve renkleri ile son derece değerli
meyve grubunu oluştururlar. Son yıllarda yapılan çalışmalarla, yabani
yenilebilir meyvelerin, yüksek antioksidan içeriği, vitaminler, mineraller,
lif, folik asit, vb. zengin olması nedeniyle sağlık bakımından önemli yararlar
sağladığı ortaya konulmuştur. Yabani yenilebilir meyveler, taze tüketime ek
olarak, içecek, dondurma, yoğurt, reçel, jöle ve diğer pek çok gıda ürünlerinde
yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir takım yabani yenilebilir meyveler kırsal ve
yerli nüfusları tarafından kullanılmakta ve onların geçim kaynaklarına önemli
ölçüde katkıda bulunmaktadırlar. Yabani meyveleri içine alan kültüre alınmamış
bitkilerin, diyet takviyesi olarak veya gıda yetersizliğinde kullanılması,
özellikle az gelişmiş ülkelerde kırsalda yaşayanlar için önemli bir gıda
güvenlik ağı sağlar. Günümüzde,
doğadan gelen ürünlerin hane halkının geçimini destekleyebileceği ve ayrıca ham
ya da işlenmiş halde satışlarından elde edilecek gelirin daha fazla farkındalık
oluşturacağına inanılmaktadır. Bu
farkındalık, kullanılan türlerin çeşitliliği ve bunları kullananların
sosyo-ekonomik durumu ile olan ilişkileri üzerine araştırma yapmayı teşvik
etmektedir. Yabani yenilebilir meyveler biyolojik çeşitliliğinde önemli bir
bileşenini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı yabani yenilebilir meyveler ile
kültür meyveleri arasındaki morfolojik, biyokimyasal ve moleküler çeşitliliği
karşılaştırmaktır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 14 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 2 |