Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi

Yıl 2021, Cilt: 31 Sayı: 2, 252 - 264, 15.12.2021
https://doi.org/10.18615/anadolu.1034128

Öz

Bu çalışma, hasat sonrası salisilik asit (SA) uygulamalarının “Roxana” kayısı çeşidinin muhafazası süresince aroma bileşenlerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, hasat edilen meyvelerde üç farklı dozda (0,5, 1 ve 2 mM) salisilik asit uygulaması yapılmış ve uygulama yapılmamış kontrol grubu meyvelerle karşılaştırılmıştır. Çalışma grubundaki bütün meyveler 1 gün ön soğutma işlemine tabi tutulmuş ve 0±0,5°C sıcaklıkta ve %90±5 oransal nem içeren normal atmosfer koşullarında 45 gün süresince soğuk hava deposunda muhafaza edilmiştir. Araştırmada hasattan sonra başlangıç analizleri ile birlikte 15 günlük aralıklarla suda çözünebilir kuru madde miktarı (% SÇKM), titre edilebilir toplam asitlik (% malik asit) ve aroma bileşen kompozisyonu parametreleri incelenmiştir. Yapılan çalışmada 2 mM salisilik asit uygulaması tüm kriterlerde ön plana çıkmış ve meyvelerin olgunlaşma hızını diğer uygulamalara göre yavaşlatmıştır. Çalışmada incelenen “Roxana” kayısı çeşidine ait meyvelerde aldehit, ester, keton, lakton, alkol ve terpen aroma bileşen grupları tespit edilmiştir. Kayısı meyvelerinin karakteristik aromasına katkı sağlayan bileşen gruplarından lakton ve esterlerde, 1 ve 2 mM SA uygulamaları bu aroma bileşenlerinin olması gereken düzeyde sentezlenmesine katkı sağlamıştır. Ester aroma bileşen grubunda yer alan ve kayısı meyvesi için majör aroma bileşenlerinden olan hekzil asetat bileşeni başlangıçta 332,1 değerinde tespit edilmiş ve olgunluğun ilerlemesiyle miktarında artış gerçekleşmiştir. 15 günlük muhafaza periyodunun sonunda hekzil asetat bileşeninde en yüksek artış kontrol uygulamasında iken, 45 günlük muhafaza süresinin sonunda en yüksek değer 579,9 değeri ile 2 mM salisilik asit uygulamasında tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Aubert, C. and C. Chanforan. 2007. Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.). Characterization of 28 cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 55(8): 3074-3082.
  • Anonim 2019. Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO) Datas http://www.fao.org/faostat/en/ #data/QCL (Erişim tarihi 22.08.2021).
  • Anonim 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi 22.08.2021).
  • Anonymous 1998. Minolta, Precise Color Communication, Color Control from Perception to Instruments. Minolta Co. Ltd., Radiometric Ins. Ope., Osaka, Japan, 59p.
  • Aparicio, R. and G. Luna. 2002. Characterisation of monovarietal virgin olive oils. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 104 (9-10): 614–627.
  • Asma, B. M. 2000. Kayısı yetiştiriciliği. s.2. ed: Hüseyin E. Evin Ofset, Malatya.
  • Asma, B.M., T. Kan, O. Birhanlı ve A. Erdoğan. 2006. Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısıların Melezleme Yoluyla Islahı (I. Dilim). TÜBİTAK Proje No: TOGTOG-3099. Nisan 2006, Malatya.
  • Baldwin, E. 2002. Fruit flavor, volatile metabolism and consumer perceptions. In: Fruit Quality and Its Biological Basis (Ed: M. Knee). Sheffield Academic Press Ltd. Mansion House, 19 Kingfield Road Sheffield S1 1 9AS. UK. 89-106.
  • Beattie, B. and N. Wade. 1996. Storage, ripening and handling of fruit. In Fruit Processing ( 40-69). Springer, Boston, MA.
  • Çalhan, Ö. 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Isparta.
  • Defilippi, B. G., D. Manriquez, K. Luengwilai andM. Gonzalez-Aguero. 2009. Aroma volatiles: Biosynthesis and mechanisms of modulation during fruit ripening. Ad. Bot. Res. 50: 1-37
  • Dundar, O., A.B. Kuden, F.G. Dennis. 1997. Jr Investigations on cold storage and post harvest physiology of J. H. Hale Peach. Acta Hortic, 441: 411–441.
  • El Hadi, M. A. M., F. J. Zhang, F. F., Wu C. H., Zhou and J. Tao. 2013. Advances in fruit aroma volatile research. Molecules, 18(7): 8200-8229.
  • Erbaş, D., C. Onursal, ve M. A. Koyuncu. 2015. Derim sonrası salisilik asit uygulamasının Aprikoz kayısı çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkileri. Meyve Bilimi, 2(2): 50-57.
  • Fellman J.K. and J.P. Mattheis 1995. Ester biosynthesis in relation to harvest maturity and controlled atmosphere storage of apples. 149–163.
  • Fidan, Y., ve G. Söylemezoğlu. 1995. Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Açısından Etilenin Önemi, Biyosentezi ve İşleyiş Mekanizması. GIDA, 20(1).
  • Gabriel, K. R. 1971. The biplot graphic display of matrices with application to principal component analysis. Biometrika, 58(3): 453-467.
  • Gokbulut, I. and I. Karabulut. 2011. SPME–GC–MS detection of volatile compounds in apricot varieties. Food Chem. doi:10.1016/J. Food Chem.2011.11.080.
  • Gómez, E., and C. A. Ledbetter. 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum× apricot hybrids. Journal of the Science of Food and Agriculture, 74(4): 541-546.
  • González-Agüero, M., S. Troncoso, O. Gudenschwager, R. Campos-Vargas, M. A. Moya-León, and B. G. Defilippi. 2009. Differential expression levels of aroma-related genes during ripening of apricot (Prunus armeniaca L.). Plant physiology and biochemistry, 47(5): 435-440.
  • Guichard, E., P. Schlich, and S. Issanchou, 1990. Composition of apricot aroma: correlations between sensory and instrumental data. Journal of Food Science, 55(3): 735-738.
  • Guillot, S., L. Peytavi, S. Bureau, R. Boulanger, J. P. Lepoutre, J. Crouzet, and S. Schorr-Galindo. 2006. Aroma characterization of various apricot varieties using headspace–solid phase microextraction combined with gas chromatography–mass spectrometry and gas chromatography–olfactometry. Food Chemistry, 96(1): 147-155.
  • Karabulut, I., I. Gokbulut, T. Bilenler, K. Sislioglu, I. S. Ozdemir, B. Bahar, and F. Seyhan 2018. Effect of fruit maturity level on quality, sensory properties and volatile composition of two common apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Journal of food science and technology, 55(7): 2671-2678.
  • Martinez-Romero, D., G. Bailén, M. Serrano, F. Guillén, J. M. Valverde, P. Zapata, and D. Valero 2007. Tools to maintain postharvest fruit and vegetable quality through the inhibition of ethylene action: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 47(6): 543-560.
  • Morales M.T., G. Luna and R. Aparicio 2005. Comparative Study of Virgin Olive Sensory Defects. Food Chemistry, 91: 293–301.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ü. Ziraat Fak. Yayınları, No: 128, Adana.
  • Özdemir, A. E., E. Ertürk, M. Çelik, R. Dilbaz 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3):297-304.
  • Özeker, E. 2005. Salisilik asit ve bitkiler üzerindeki etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 213-223.
  • Özkaya, O., Ö. Dündar. A. Küden. 2005. Adana koşullarında yetiştirilen angeleno erik çeşidinin muhafaza performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Mustafa Kemal Üniversitesi, 406-408, Antakya-Hatay.
  • Perez A., J. Rios, C. Sanz and J. Olias. 1992. Aroma components and free amino acids in strawberry variety Chandler during ripening. J Agric Food Chem 40 2232È2235.
  • Radi, M., M. Mahrouz, A. Jaouad, M. Tacchini, S. Aubert, M. Hugues, and M.J. Amiot. 1997. Phenolic Composition, Browning Susceptibility, and Carotenoid Content of Several Apricot Cultivars at Maturity. HortScience. 32: 1087-1091.
  • Reid, M.S. 1992. Maturation and maturity indices. In: La Rue, J.H.; Johnson, R.S.; (eds) Peaches, Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. University of California Department of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3331. pp. 21-28.
  • Reiners J., and W. Grosch. 1998. Odorants of Virgin Olive Oils with Different Flavor Profiles. J. Agric. Food Chem. 46 (7):2754–2763.
  • Sakaldaş, M. 2012. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Calıfornıa Wonder Biber Tipinde Farklı Hasat Sonrası Uygulamaların Kaliteye Etkileri. Doktora tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Seker, M., E. Gur, N. Ekinci, and M. A. Gundogdu. 2018. Volatile Constituents of Different Apricot Varieties in Cool Subtropical Climate Conditions. Horticult Int J, 2(5): 237-242.
  • Srivastava, M. K., and U. N. Dwivedi, 2000. Delayed ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science, 158(1-2):87-96.
  • Şeker, M., E. Gür, N. Ekinci and M. A. Gündoğdu. 2012. Comparison of white nectarines grown in Çanakkale conditions with standard peach, nectarine, apricot and plum varieties for aromatic compounds. International Agriculture, Food and Gastronomy Congress, 15-19 February 2012, Antalya-Turkey. 160-161, OP-C-03.2:1-9.
  • Yaşar, A. 2017. Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. Selçuk Üiversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.

The Effect of Post-Harvest Salicylic Acid Applications on Aroma Components During the Storage of the "Roxana" Apricot Cultivar

Yıl 2021, Cilt: 31 Sayı: 2, 252 - 264, 15.12.2021
https://doi.org/10.18615/anadolu.1034128

Öz

: This study was carried out to determine the effects of postharvest salicylic acid (SA) applications on aroma components during the storage of “Roxana” apricot variety. In the study, salicylic acid at three different doses (0.5, 1 and 2 mM) was applied to the harvested fruits and compared with the untreated control group fruits. All fruits in the study group were pre-cooled for 1 day and stored in cold storage for 45 days under normal atmospheric conditions at 0±0.5°C and 90±5% relative humidity. In the research, soluble solid content (% SSC), titratable total acidity (% malic acid) and aroma component composition parameters were investigated at 15-day intervals, together with the initial analysis after harvest. In the study, 2 mM salicylic acid application came to the fore in all criteria and slowed down the ripening rate of fruits compared to other applications. Aldehyde, ester, ketone, lactone, alcohol and terpene aroma component groups were determined in the fruits of the “Roxana” apricot cultivar examined in the study. It was found that 1 and 2 mM SA applications in lactones and esters, which are component groups that contribute to the characteristic aroma of apricot fruits, contributed to the synthesis of these aroma components at the required level. Hexyl acetate component, which is in the ester aroma component group and is one of the major aroma components for apricot fruit, was initially determined at a value of 332.1 and its amount increased with the progression of maturity. At the end of the 15-day storage period, the highest increase in hexyl acetate component was detected in the control group, while the highest value was determined in the application of 2 mM salicylic acid with a value of 579.9 at the end of the 45-day storage period.

Kaynakça

  • Aubert, C. and C. Chanforan. 2007. Postharvest changes in physicochemical properties and volatile constituents of apricot (Prunus armeniaca L.). Characterization of 28 cultivars. Journal of agricultural and food chemistry. 55(8): 3074-3082.
  • Anonim 2019. Food and Agriculture Organization of United Nations (FAO) Datas http://www.fao.org/faostat/en/ #data/QCL (Erişim tarihi 22.08.2021).
  • Anonim 2020. Türkiye İstatistik Kurumu Verileri https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr (Erişim tarihi 22.08.2021).
  • Anonymous 1998. Minolta, Precise Color Communication, Color Control from Perception to Instruments. Minolta Co. Ltd., Radiometric Ins. Ope., Osaka, Japan, 59p.
  • Aparicio, R. and G. Luna. 2002. Characterisation of monovarietal virgin olive oils. Eur. J. Lipid Sci. Technol. 104 (9-10): 614–627.
  • Asma, B. M. 2000. Kayısı yetiştiriciliği. s.2. ed: Hüseyin E. Evin Ofset, Malatya.
  • Asma, B.M., T. Kan, O. Birhanlı ve A. Erdoğan. 2006. Geç Olgunlaşan Sofralık Kayısıların Melezleme Yoluyla Islahı (I. Dilim). TÜBİTAK Proje No: TOGTOG-3099. Nisan 2006, Malatya.
  • Baldwin, E. 2002. Fruit flavor, volatile metabolism and consumer perceptions. In: Fruit Quality and Its Biological Basis (Ed: M. Knee). Sheffield Academic Press Ltd. Mansion House, 19 Kingfield Road Sheffield S1 1 9AS. UK. 89-106.
  • Beattie, B. and N. Wade. 1996. Storage, ripening and handling of fruit. In Fruit Processing ( 40-69). Springer, Boston, MA.
  • Çalhan, Ö. 2010. Bazı depolama koşullarının Roxana kayısı çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Isparta.
  • Defilippi, B. G., D. Manriquez, K. Luengwilai andM. Gonzalez-Aguero. 2009. Aroma volatiles: Biosynthesis and mechanisms of modulation during fruit ripening. Ad. Bot. Res. 50: 1-37
  • Dundar, O., A.B. Kuden, F.G. Dennis. 1997. Jr Investigations on cold storage and post harvest physiology of J. H. Hale Peach. Acta Hortic, 441: 411–441.
  • El Hadi, M. A. M., F. J. Zhang, F. F., Wu C. H., Zhou and J. Tao. 2013. Advances in fruit aroma volatile research. Molecules, 18(7): 8200-8229.
  • Erbaş, D., C. Onursal, ve M. A. Koyuncu. 2015. Derim sonrası salisilik asit uygulamasının Aprikoz kayısı çeşidinin soğukta depolanması üzerine etkileri. Meyve Bilimi, 2(2): 50-57.
  • Fellman J.K. and J.P. Mattheis 1995. Ester biosynthesis in relation to harvest maturity and controlled atmosphere storage of apples. 149–163.
  • Fidan, Y., ve G. Söylemezoğlu. 1995. Bahçe Bitkilerinin Hasat Sonrası Fizyolojisi Açısından Etilenin Önemi, Biyosentezi ve İşleyiş Mekanizması. GIDA, 20(1).
  • Gabriel, K. R. 1971. The biplot graphic display of matrices with application to principal component analysis. Biometrika, 58(3): 453-467.
  • Gokbulut, I. and I. Karabulut. 2011. SPME–GC–MS detection of volatile compounds in apricot varieties. Food Chem. doi:10.1016/J. Food Chem.2011.11.080.
  • Gómez, E., and C. A. Ledbetter. 1997. Development of volatile compounds during fruit maturation: characterization of apricot and plum× apricot hybrids. Journal of the Science of Food and Agriculture, 74(4): 541-546.
  • González-Agüero, M., S. Troncoso, O. Gudenschwager, R. Campos-Vargas, M. A. Moya-León, and B. G. Defilippi. 2009. Differential expression levels of aroma-related genes during ripening of apricot (Prunus armeniaca L.). Plant physiology and biochemistry, 47(5): 435-440.
  • Guichard, E., P. Schlich, and S. Issanchou, 1990. Composition of apricot aroma: correlations between sensory and instrumental data. Journal of Food Science, 55(3): 735-738.
  • Guillot, S., L. Peytavi, S. Bureau, R. Boulanger, J. P. Lepoutre, J. Crouzet, and S. Schorr-Galindo. 2006. Aroma characterization of various apricot varieties using headspace–solid phase microextraction combined with gas chromatography–mass spectrometry and gas chromatography–olfactometry. Food Chemistry, 96(1): 147-155.
  • Karabulut, I., I. Gokbulut, T. Bilenler, K. Sislioglu, I. S. Ozdemir, B. Bahar, and F. Seyhan 2018. Effect of fruit maturity level on quality, sensory properties and volatile composition of two common apricot (Prunus armeniaca L.) varieties. Journal of food science and technology, 55(7): 2671-2678.
  • Martinez-Romero, D., G. Bailén, M. Serrano, F. Guillén, J. M. Valverde, P. Zapata, and D. Valero 2007. Tools to maintain postharvest fruit and vegetable quality through the inhibition of ethylene action: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 47(6): 543-560.
  • Morales M.T., G. Luna and R. Aparicio 2005. Comparative Study of Virgin Olive Sensory Defects. Food Chemistry, 91: 293–301.
  • Özbek, S. 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ü. Ziraat Fak. Yayınları, No: 128, Adana.
  • Özdemir, A. E., E. Ertürk, M. Çelik, R. Dilbaz 2006. Venüs nektarin çeşidinin soğukta muhafazası. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(3):297-304.
  • Özeker, E. 2005. Salisilik asit ve bitkiler üzerindeki etkileri. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 213-223.
  • Özkaya, O., Ö. Dündar. A. Küden. 2005. Adana koşullarında yetiştirilen angeleno erik çeşidinin muhafaza performansı. III. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Mustafa Kemal Üniversitesi, 406-408, Antakya-Hatay.
  • Perez A., J. Rios, C. Sanz and J. Olias. 1992. Aroma components and free amino acids in strawberry variety Chandler during ripening. J Agric Food Chem 40 2232È2235.
  • Radi, M., M. Mahrouz, A. Jaouad, M. Tacchini, S. Aubert, M. Hugues, and M.J. Amiot. 1997. Phenolic Composition, Browning Susceptibility, and Carotenoid Content of Several Apricot Cultivars at Maturity. HortScience. 32: 1087-1091.
  • Reid, M.S. 1992. Maturation and maturity indices. In: La Rue, J.H.; Johnson, R.S.; (eds) Peaches, Plums and Nectarines: Growing and Handling for Fresh Market. University of California Department of Agriculture and Natural Resources Publication No. 3331. pp. 21-28.
  • Reiners J., and W. Grosch. 1998. Odorants of Virgin Olive Oils with Different Flavor Profiles. J. Agric. Food Chem. 46 (7):2754–2763.
  • Sakaldaş, M. 2012. Çanakkale Yöresinde Yetiştirilen Calıfornıa Wonder Biber Tipinde Farklı Hasat Sonrası Uygulamaların Kaliteye Etkileri. Doktora tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Çanakkale.
  • Seker, M., E. Gur, N. Ekinci, and M. A. Gundogdu. 2018. Volatile Constituents of Different Apricot Varieties in Cool Subtropical Climate Conditions. Horticult Int J, 2(5): 237-242.
  • Srivastava, M. K., and U. N. Dwivedi, 2000. Delayed ripening of banana fruit by salicylic acid. Plant Science, 158(1-2):87-96.
  • Şeker, M., E. Gür, N. Ekinci and M. A. Gündoğdu. 2012. Comparison of white nectarines grown in Çanakkale conditions with standard peach, nectarine, apricot and plum varieties for aromatic compounds. International Agriculture, Food and Gastronomy Congress, 15-19 February 2012, Antalya-Turkey. 160-161, OP-C-03.2:1-9.
  • Yaşar, A. 2017. Kirazda hasat sonrası salisilik asit uygulaması ve modifiye atmosfer paketlemenin muhafaza süresi ve kalite üzerine etkileri. Yüksek lisans tezi. Selçuk Üiversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı, Konya.
Toplam 38 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Serpil Varlı Yunusoğlu Bu kişi benim 0000-0001-5699-0507

Neslihan Ekinci Bu kişi benim 0000-0001-7022-5289

M. Ali Gündoğdu Bu kişi benim 0000-0002-5802-5505

Yayımlanma Tarihi 15 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 23 Ağustos 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 31 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yunusoğlu, S. V., Ekinci, N., & Gündoğdu, M. A. (2021). Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 31(2), 252-264. https://doi.org/10.18615/anadolu.1034128
AMA Yunusoğlu SV, Ekinci N, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi. ANADOLU. Aralık 2021;31(2):252-264. doi:10.18615/anadolu.1034128
Chicago Yunusoğlu, Serpil Varlı, Neslihan Ekinci, ve M. Ali Gündoğdu. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının ‘Roxana’ Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 31, sy. 2 (Aralık 2021): 252-64. https://doi.org/10.18615/anadolu.1034128.
EndNote Yunusoğlu SV, Ekinci N, Gündoğdu MA (01 Aralık 2021) Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 31 2 252–264.
IEEE S. V. Yunusoğlu, N. Ekinci, ve M. A. Gündoğdu, “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının ‘Roxana’ Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi”, ANADOLU, c. 31, sy. 2, ss. 252–264, 2021, doi: 10.18615/anadolu.1034128.
ISNAD Yunusoğlu, Serpil Varlı vd. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının ‘Roxana’ Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi 31/2 (Aralık 2021), 252-264. https://doi.org/10.18615/anadolu.1034128.
JAMA Yunusoğlu SV, Ekinci N, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi. ANADOLU. 2021;31:252–264.
MLA Yunusoğlu, Serpil Varlı vd. “Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının ‘Roxana’ Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi”. ANADOLU Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 31, sy. 2, 2021, ss. 252-64, doi:10.18615/anadolu.1034128.
Vancouver Yunusoğlu SV, Ekinci N, Gündoğdu MA. Hasat Sonrası Salisilik Asit Uygulamalarının “Roxana” Kayısı Çeşidinin Muhafazası Süresince Aroma Bileşenlerine Etkisi. ANADOLU. 2021;31(2):252-64.
29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016