Cilt: 32 Sayı: 1, 24.06.2022

Yıl: 2022

Makaleler

Araştırma Makalesi

1. Fruit Anatomical Features of the Genus Caropodium Stapf & Wettst. ex Stapf (Apiaceae) in Türkiye

ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (ETAE) yayın organı ANADOLU, tarım bilimleri alanında orijinal araştırma makaleleri 1991 yılından bu yana Türkçe ve İngilizce olarak, yılda 2 kez (Haziran ve Aralık) yayınlayarak, bu alanda iletişimi sağlamaktadır.

ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) tarafından uluslararası olarak yayımlanan, açık erişimli bir dergidir. Makale değerlendirmeleri iki taraflı kör hakemlik ilkesine (double-blind peer review) göre yapılmaktadır.

Dergide, daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış veya yayım aşamasında bulunmayan tarım bilimleri alanındaki orijinal araştırma makalelerine yer verilmektedir.

Dergi, TÜBİTAK-TR Dizin, CABI Direct, CAB ve ilgili Abstraklar, AGRIS, EBSCO, SOBIAD ve Google Akademik tarafından indekslenmekte ve DERGİPARK'ta yer almaktadır.  

Dergide yayınlanan makalelere, ULAKBİM DergiPark sponsorluğunda, CrossRef ile yapılan anlaşma gereğince DOI numarası tanımlanmaktadır. 

ANADOLU’nun yayımlanan sayılarına aşağıdaki web sitelerinden ulaşılabilir;

 

DERGI PARK  (http://dergipark.gov.tr/anadolu)

ETAE (AARI) (https://arastirma.tarimorman.gov.tr/etae/Menu/48/Anadolu-Dergisi)

TUBITAK ULAKBIM - TR Dizin (http://cabim.ulakbim.gov.tr/tr-dizin/)


e-mails:  anadoludergisi@tarimorman.gov.tr       etae@tarimorman.gov.tr        anadolu.etae@gmail.com


Yayın Kurulu Başkanı ve Baş Editör: mugesahin67@hotmail.com

 ANADOLU (ISSN 1300-0225 / E-ISSN 2667-6087) DERGİSİ

YAYIN İLKELERİ

1.    ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) dergisinde, tarım bilimleri alanında hazırlanan orijinal araştırma makaleleri yayımlanır.

2.    ANADOLU, uluslararası, açık erişimli, iki taraflı kör hakem uygulamalıdır ve yılda 2 sayı olarak yayımlanır.

3.    Makale Türkçe veya İngilizce dilinde, 20 sayfayı geçmeyecek şekilde, çift aralıklı olarak yazılmalı, başlangıç sayfası dahil tüm sayfalar numaralandırılmalıdır.

4.    MS Word programıyla ANADOLU yazım kurallarına göre hazırlanan makalenin, başvuru dilekçesi ile birlikte ANADOLU Yayın Kuruluna elektronik ortamda etae@tarimorman.gov.tr, anadoludergisi@tarimorman.gov.tr veya anadolu.etae@gmail.com mail adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.

5.    Yazarlar, posta ile gönderilen başvuru dilekçelerinde ekli araştırma makalesinin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayın aşamasında olmadığını ve sorumlu yazar ve yazarların iletişim bilgilerini (adres, telefon, e-posta ve ORCID) tam ve eksiksiz belirtmelidirler. Anadolu'da yayımlanmayan makaleler iade edilmez.

6.    Makalenin işleme konulduğu, makale numarası ile birlikte üç gün içinde yazara e-posta yoluyla bildirilir.

7.    Makalenin ana bölümleri aşağıdaki sıraya uygun olmalıdır

Makale; Başlık, Öz, Anahtar Kelimeler, Abstract, Keywords, Giriş, Materyal ve Metot, Bulgular ve Tartışma, Sonuç ve Öneriler (isteğe bağlı), Teşekkür (isteğe bağlı) ve Literatür Listesi ana başlıkları altında hazırlanmalıdır. Tüm başlıklar büyük harflerle koyu punto olmalıdır.

BAŞLIK: Metne uygun, kısa ve açık olmalı; yazar ad (adlarını) ve adresini kapsamalıdır.

ÖZ (ABSTRACT): 200 kelimeyi geçmemeli, literatür bildirişi ve şekil içermemeli, Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalı, makalenin içeriğini yansıtan anahtar kelimeleri kapsamalıdır. İngilizce Abstract'ın başına, eserin İngilizce başlığı yazılmalıdır. Özet ve abstract'tan sonra 3-10 anahtar kelime ve keywords yer almalıdır.

GİRİŞ

MATERYAL VE METOT

BULGULAR VE TARTIŞMA

SONUÇ VE ÖNERİLER (isteğe bağlı)

TEŞEKKÜR (isteğe bağlı)

LİTERATÜR LİSTESİ

8.      Makalenin yazı tipi Times New Roman olmalıdır. Öz, Abstract başlığı 1,25 cm içten, metin içindeki diğer başlıklar ise girinti verilmeden yazılmalıdır. Makale başlığı koyu, 14 punto, bölüm başlıkları koyu, 11 punto olmalıdır. Giriş, materyal ve metot, araştırma bulguları, tartışma ve sonuç bölümleri 11; özet, anahtar kelimeler, abstract, keywords, çizelgeler, grafikler, resimler ile bunların başlıkları, şekiller ve alt yazıları, dipnot ile literatür listesi 9 punto yazılmalıdır.

9.    Yazar isimleri, makale başlığının altında bir satır boşluktan sonra unvan belirtilmeden, koyu ve 11 punto ile verilmelidir. Yazarın ön ismi açık olarak ve küçük harfle, soyadı ise büyük harfle yazılmalıdır. Birden fazla yazar varsa onlar da aynı şekilde araya virgül vb. işaret konulmadan verilmelidir.

10.  Yazar isimlerinin altına adres bilgileri, ORC-ID’leri ve sorumlu yazarın e-posta adresi verilmelidir.

11.  Makale A4 kağıdına yazılmalı, marjin olarak; üst: 4,0 cm, alt: 3,35 cm, sağ: 2,25 cm, sol: 2,25 cm, üst bilgi: 2,55 cm, alt bilgi: 2,35 cm boşluk bırakılmalıdır. Paragraflar girinti verilmeden satır başından başlamalı ve her iki yana dayalı olmalıdır.

12.  Makalede yer alan cins ve türlerin bilimsel isimleri ile Latince kelimeler italik olmalıdır.


13. Literatür listesi makalenin en sonunda yer alır. Listedeki literatürler alfabetik sırada "yazar-tarih" sistemine göre verilmelidir. Numaralama kullanılmamalıdır. Aynı yazarla başlayan tek yazarlı makale çok yazarlı makaleden önce yer almalıdır. Aynı yazarların yer aldığı makaleler metinde ve literatür listesinde tarih sırasına göre, aynı yazarların aynı yılda yaptığı birden fazla makale için ise yılın yanına “a”, “b” gibi harf konur. Makale metninde ikiden fazla yazarlı literatürlerde sadece ilk yazar ismi belirtilir ve bunu “ve ark.” ile “tarihi” takip etmelidir. Bilimsel kitap adının tüm kelimelerinin baş harfleri, kitap bölümünün adı veya literatür bir makaleden alıntı ise; sadece ilk kelimesi büyük harf olmalıdır. Bir kuruluşun yayını, yayın numarasıyla yazılmalı, diğer kitaplar için basıldığı matbaa adı ve şehri belirtilmelidir. Literatür listesinde her literatürün ilk satırını izleyen satırlar 1 cm içeri çekilmelidir. Makale içindeki atıflarda da "yazar-tarih" sistemi kullanılmalıdır. Birden çok kaynağa aynı anda atıf yapılacaksa yayınlar noktalı virgül ile ayrılmalı ve kronolojik sıra ile verilmelidir. Dergi adları ve kısaltmalar Science & Engineering Journal Abbreviations (http://scieng.library.ubc.ca/)’a göre yapılmalıdır. Yazarlar referansların ya da literatürlerin doğruluğundan sorumludur.

Makalede yer alan literatür bildirişleri aşağıdaki örneklere uygun olmalıdır:

Kongre, sempozyum veya seminer

Yang, S. M. 1988. Report of the ad hoc committee on sunflower rust. p. 250-255. In: Proc. 12th Int. Sunflower Conf., Vol. II. Novi Sad, Yugoslavia. 25-29 July. Int. Sunflower Assoc. Paris, France.

Arslanoğlu, F. ve İ. Atakişi. 1997. Bazı patates çeşitlerinde farklı yumru iriliklerinin ve dikim şekillerinin yumru verimi ve verim kriterleri üzerine etkisi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi. 22-25 Eylül 1997. Samsun. s. 648-651.

Kitap

Demir, İ. 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 212. Bornova, İzmir.

Hallauer, A. R., and J. B. Miranda. 1981. Ouantitative Genetics in Maize Breeding lowa State Univ. Press Ames. IA, USA.

Kitaptan bir bölüm

Miller, J. F., and G. N. Fick. 1977. The genetics of sunflower. pp. 441-495. In: A. A. Schneiter (Ed.). Sunflower Technology and Production. Argon. Monogr. 35. ASA, CSSA, and SSSA, Madison, Wl, USA.

Tosun, M. 2005. Kalıtım derecesi. s.10-32. A. Ş. Tan (Ed.). Bitki Islahında İstatistik ve Genetik Metotlar. Ege Tarımsal Araştırma Enst. Yay. No: 121. Menemen, İzmir.

Bilimsel dergiden makale

Tan, A. S., C. C. Jan., and T. J. Gulya. 1993. Inheritance of resistance to race 4 of sunflower downy mildew in wild sunflower accessions. Crop Sci. 32: 949-952.

Kıtıkı, A., T. Kesercioğlu, A. Tan, M. Nakiboğlu, H. Otan, A. O. Sarı ve B. Oğuz. 1997. Ege ve Batı Akdeniz Bölgelerinde yayılış gösteren bazı Origanum L. türlerinde biyosistematik araştırmalar. Anadolu 7 (2): 26-40.

Doktora ve yüksek lisans tezi

Tan, A. Ş. 1993. Ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) melez varyete (F1) ıslahında kendilenmiş hatların çoklu dizi (Line x Tester) analiz yöntemine göre kombinasyon yeteneklerinin saptanması üzerine araştırmalar. Doktora tezi. E. Ü. Zir. Fak. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Bornova - İzmir.

Whited, D. A. 1967. Biochemical and histochemical properties associated with genetic male sterility at the Ms locus in barley (Hordeum vulgare L.). Ph.D. thesis North Dakota State University. Fargo ND, USA.

İnternet sitesinden alıntı

Plakhine, D., and D. M. Joel. 2010. Ecophysiological consideration of Orobanche cumana germination. Helia 33 (52): 13-18. From http://www. doiserbia. nb.rs/ Article.aspx?id=1018-18061052013P.

Crop Science Society of America, Terminology Committee. 1992. Glossary of crop science terms. Available at: www.crops.org/cropgloss/. CSSA, Madison, WI, USA.

USDA-ARS National Genetic Resources Program. 2005. The Germplasm  Resources  Information Network (GRIN) database. Available at http://www.ars-grin.gov/ npgs/acc/ acc_queries. html. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, MD, USA.

Anonim yayın

Resmi yayınlara ve yazarı olmayan kaynaklara "Anonim" veya "Anonymous" olarak atıfta bulunulmalıdır.

Anonim. 1996. İmla kılavuzu. Türk Dil Kurumu yayınları. No: 525. Ankara.

 

Anonymous. 1970. Septoria helianthi. CMI distribution maps of plan diseases. No: 468. Commonwealth Mycol. Inst., Kew, England.

14. Grafik, harita, fotoğraf, resim ve benzeri sunuşlar "Şekil", sayısal değerler ise "Çizelge" olarak isimlendirilmelidir.

15.  Çizelge ve grafikler MS Word ve MS Excel ile yapılmalıdır. Çizelge ve grafik rengi siyah-beyaz ve çizgi kalınlığı ¼ pt olmalıdır. Çizelgelerde her rakam veya öge ayrı bir hücrede yer almalıdır. Kısaltmalar başlıkta veya dipnotta açıklanmalıdır. 

16.  Çizelgeler, grafikler ve bunların başlıkları metinden ayrı sayfalarda, ayrıca grafikler elektronik ortamda "MS Excel" formunda teslim edilmelidir. Eğer gerekliyse, makalede yer alması planlanan resimler yüksek çözünürlükte, JPEG, GIF veya TIFF dosyası olarak teslim edilmelidir.

17. Çizelge ve grafiklerin Türkçe isimlerinin altına İngilizceleri ve ayrıca çizelgelerde tanımlayıcı nitelikteki ilk satır ve ilk sütundaki ifadeler ile grafiklerin apsis (x) ve ordinat (y) eksenindeki ifadelerin yanına veya altına İngilizceleri de yazılmalıdır.

18.  Ondalık sayılar virgül ile ayrılmalıdır. İstatistik önemlilik; 0,05, 0,01 ve 0,001 olasılık düzeyinde sırasıyla tek, iki ve üç yıldız ile (*, ** ve ***) gösterilmelidir. Bu nedenle de bu simgeler dipnotlar için kullanılamaz.  Eğer farklı seviyede bir önemlilik derecesi mevcutsa bu da ilave bir açıklama ile bildirilebilir. Önemlilik olmaması durumu ÖD (NS) ile belirtilmelidir. Tablo dipnotları için ise , §, #, ¥, vb. semboller kullanılır.

19.  Metin içinde yer alan kısaltmalar ilk yazıldığında tam açılımının yanında parantez içinde gösterilmelidir. DNA vb. standart kısaltmalar için böyle bir tanımlamaya gerek yoktur. Kısaltmalar için Türk Dil Kurumu (TDK) yazım kuralları dikkate alınmalıdır.

20.  Yayının benimsenen bilimsel standartlara uymadığı veya anlaşılması zor ve gereksiz tekrarlamalarla dolu olduğu durumlarda, Anadolu Yayın Kurulu, yayınlanmak üzere sunulan makale üzerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir. Büyük ölçüde düzenlenme gerektiren yazılar düzeltme ve yeniden yazım için yazarına geri gönderilir. Bu gibi makalelerin, düzeltilerek en geç 3 hafta içinde Anadolu Yayın Kurulu’na tekrar gönderilmesi gerekir.

21.  Dergiye gönderilen yazıların Anadolu’da yayımlanıp, yayımlanamayacağı dört ay içerisinde yazara bildirilir.

22.  Bir makalenin Anadolu'da yer alması, içeriğinin benimsendiği anlamını taşımaz ve bu konuda dergiye herhangi bir sorumluluk yüklemez. Makalelerin bilimsel sorumlulukları yazarlarına aittir.

23.  Yazarlara telif hakkı olarak herhangi bir maddi ödeme yapılmaz. Makale yazarına bir adet ayrı basım elektronik ortamda gönderilir. Basılı dergi ücrete tabidir.

24.  Anadolu yazım kuralları Ege Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü’nden veya web sitesinden temin edilebilir. (https://arastirma.tarimorman.gov.tr/etae/Menu/48/Anadolu-Dergisi).

 


Instructions to Authors of Manuscriptfor anadolu (ISSN 1300-0225 / E-ISSN 2667-6087)

1.      ANADOLU, Journal of Aegean Agricultural Research Institute (AARI) is publishing original research articles in the fields of agricultural science.

2.      ANADOLU, Journal of AARI is an international, double-blind peer reviewed, open-access journal, publishes twice a year.

3.      Manuscripts should not exceed 20 pages, must be typed double-spaced, all pages numbered starting from the title page and written in Turkish or English.

4.      ANADOLU encourages authors to prepare their articles according to publication policy of ANADOLU. Manuscript prepared by using MS Word must be submitted to the AARI directorate as e-mail attachment at etae@tarimorman.gov.tr, anadoludergisi@tarimorman.gov.tr or anadolu.etae@gmail.com is strongly encouraged.

5.        Authors should declare that the manuscript is original research and no similar paper has been published or submitted for publication elsewhere. The cover letter should provide complete contact information (full address, telephone numbers, e-mail address and ORCID) of corresponding and co-authors. The manuscripts are not sent back to the author if it is not published.

6.      A manuscript number will be mailed to the corresponding author within three days when the article has been processed.

7.      Manuscripts should be arranged as follows

The manuscript should consist of the parts of Title, Abstract, Keywords, Introduction, Material and Methods, Results and Discussion, Conclusion (if necessary), Acknowledgement (if necessary) and References. All these headings should be written as bold capital letters.

TITLE: Should be clear, concise but informative containing key words that reflect all important aspects of the article. The title should be followed by the author (s) name (s), and address (es).

ABSTRACT: Should be complete in itself and informative without reference to text or figures, including keywords, and not exceeding 200 words. Following the abstract, about 3 to 10 keywords should be listed.

INTRODUCTION

MATERIALS AND METHODS

RESULTS AND DISCUSSION

CONCLUSIONS (If necessary)

ACKNOWLEDGEMENT (If necessary)

REFERENCES

8.      The manuscript should be written in Times New Roman font. All headings should be written without indendation except heading of abstract that should be written with 1.25 cm indent. Size of headings and their styles should be written as follows: Title of manuscript should be bold and 14 size; Introduction, Material and Methods, Results and Discussion, Conclusion (if necessary), Acknowledgement (if necessary) and their headings 11 size; Abstract, Keywords, Tables, Graphics, Figures, Legends, Footnotes and References 9 size.

9.      The title page should include the authors' full names. Following the title and one space line, authors’ names should be written with 11 sizes and bold. First name of the authors are written miniscule and the last name capital letters.

10.    Present addresses, ORC-ID of authors’ and e-mail of corresponding author should be written under author names.

11.    The page size and margins of manuscript are as follows: A4; top: 4.0 cm, bottom: 3.35 cm, right: 2.25 cm, left: 2.25 cm, header: 2.55 cm, footer: 2.35 cm. Each paragraph should start without indentation, and be aligned to both side.

12.    Species, genus, and Latin names should be written in italic.

13.    References should be arranged alphabetically at the end of the paper. The author-year notation system is required; do not use numbered notation. All single-author entries precede multiple-author entries for the same first author. Use chronological order only within entries with identical authorship (alphabetizing by title for same-author, same-year entries). Add a lowercase letter a, b, c, etc. to the year to identify same-year entries for text citation. Do this also for any multiple-author entries. When there are more than two authors, only the first author’s name should be mentioned, followed by “et al” and “year”. In the References each book should be listed by their publisher name, publication number (if available). All words of the book title and only the first word of the book parts and manuscript title should start with a capital letter. Each reference should be written with 1 cm indent except for the first line. Journal names are abbreviated according to Science & Engineering Journal Abbreviations (http://scieng.l ibrary.ubc.ca/). Authors are fully responsible for the accuracy of the references. The author-year notation system is also required in the manuscript. More than one citation are placed chronologically in order and separated by semicolon “;”.

Reference examples

Paper from a Symposium, Conference or Seminar:

Yang, S. M. 1988. Report of the ad hoc committee on sunflower rust. p. 250-255. In: Proc. 12th Int. Sunflower Conf., Vol. II. Novi Sad, Yugoslavia. 25-29 July. Int. Sunflower Assoc. Paris, France. 

Arslanoğlu, F. ve İ. Atakişi. 1997. Bazı patates çeşitlerinde farklı yumru iriliklerinin ve dikim şekillerinin yumru verimi ve verim kriterleri üzerine etkisi. Türkiye II. Tarla Bitkileri Kongresi. 22-25 Eylül 1997. Samsun. s. 648-651.

Book

Demir, İ. 1975. Genel Bitki Islahı. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 212. Bornova, Izmir.

Hallauer, A. R., and J. B. Miranda. 1981. Quantitative Genetics in Maize Breeding. Iowa State Univ. Press. Ames, IA.

Part of the book

Miller, J. F., and G. N. Fick. 1977. The genetics of sunflower. pp. 441-495. In: A. A. Schneiter (Ed.) Sunflower Technology and Production. Argon. Monogr. 35. ASA, CSSA, and SSSA, Madison, WI, USA.

Tosun, M. 2005. Kalıtım derecesi. s. 10-32. A. Ş. Tan (Ed.). Bitki Islahında İstatistik ve Genetik Metotlar. Ege Tarımsal Araştırma Ens. Yay. No: 121. Menemen, İzmir.

Paper from a scientific journal

Tan, A. S., C. C. Jan., and T. J. Gulya. 1993. Inheritance of resistance to race 4 of sunflovver downy mildew in wild sunflower accessions. Crop Sci. 32: 949-952.

Kıtıkı, A ., T. Kesercioğlu, A. Tan, M. Nakiboğlu, H. Otan, A. O. Sarı ve B. Oğuz. 1997. Ege ve Batı Akdeniz Bölgeleri’nde yayılış gösteren bazı Origanum L. türlerinde biyosistematik araştırmalar. Anadolu 7 (2): 26-40.

Ph.D or Master thesis

Tan, A. Ş. 1993. Ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) melez varyete (F1) ıslahında kendilenmiş hatların çoklu dizi (Line x Tester) analiz yöntemine göre kombinasyon yeteneklerinin saptanması üzerine araştırmalar. Doktora tezi. E. Ü. Zir. Fak. Fen Bil. Ens. Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Bornova - İzmir.

Whited, D. A. 1967. Biochemical and histochemical properties associated with genetic male sterility at the Ms locus in barley (Hordeum vulgare L.). Ph.D. thesis. North Dakota State University. Fargo ND, USA.

Reference from internet site

Plakhine, D., and D. M. Joel. 2010. Ecophysiological consideration of Orobanche cumana germination. Helia 33 (52): 13-18. From http://www. doiserbia.nb.rs/Article.aspx?id=1018-18061052013P.

Crop Science Society of America, Terminology Committee. 1992. Glossary of crop science terms. Available at: www.crops.org/cropgloss/. CSSA, Madison, WI, USA.

USDA-ARS National Genetic Resources Program. 2005. The Germplasm  Resources  Information Network (GRIN) database. Available at http://www.ars-grin.gov/ npgs/acc/ acc_queries. html. National Germplasm Resources Laboratory, Beltsville, MD, USA.

Anonymous

Official and collective documents without an author should be cited as “Anonymous” and "Anonim"

Anonim. 1996. İmla kılavuzu. Türk Dil Kurumu yayınları. No: 525. Ankara.

Anonymous. 1970. Septoria helianthi. CMI distribution maps of plan diseases. No: 468. Commonwealth Mycol. Inst., Kew, England.

14.    The graphics, pictures, maps etc. are named as “Figure” and the numerical values are presented as “Table”.

15.    Tables and graphs should be created by using MS Word and MS Excel, respectively. In tables, each item should be placed into a separate cell.  Tables and graphs color must be black and white, and thickness of the borders should be ¼ pt. Abbreviations or symbols must be explained either in the title or as footnote.

16.    Tables and graphics and their legends should be submitted in separate pages. The graphics are prepared by using MS Excel and submitted as electronic forms as well. Pictures (if necessary) should be submitted GIF, TIFF or JPEG files in high resolution.

17.    In the tables, graphics and figures; the legends, first column and line of the tables and apsis (x) and ordinate (y) of the graphics should be written in English as well and placed under the legends, headings of the column and line of the tables and x and y coordinate of the graphics written in Turkish.

18.    Numbers written in decimal notation separated with comma “,”. In order to show statistical significance at the 0.05, 0.01, and 0.001 probability levels, the *, **, and *** are always used in this order, respectively, and these cannot be used for other footnotes.  Significance at other level is designated by a supplemental note. Lack of significance is usually indicated by NS. For table footnotes, use the following symbols: , §, #, ¥, ∫ etc.

19.    Abbreviations should be spelled out and introduced in parentheses when used at first time in the text. Standard abbreviations (such as DNA, etc.) need not be defined.  Abbreviations should be written according to Turkish Language Association (http://www.tdk.gov.tr).

20.    The Editorial Board reserves to make alterations in manuscripts submitted for publications. Such alterations will be made if manuscripts do not conform to accepted scientific standards or if they contain matters which in the opinion of the Editorial Board are unnecessarily verbose or repetitive. Where papers need extensive alteration, they will be returned to the senior author for checking, corrections and re-typing. Such papers must be returned to the Editorial Board within three weeks.

21.    The corresponding author will be informed whether the manuscripts accepted or rejected within four months.

22.    The publication of a paper in the Journal does not imply responsibility for, or agreement with, any statements or views expressed therein. All scientific responsibility pertain to the authors of the manuscript

23.    No financial grant for copyright is payable to the contributor. One electronic reprint of an article will be sent to the senior author. Hard copies of an issue of ANADOLU may be obtained on payment.

Instruction to author of manuscript of ANADOLU can be obtained from the directorate and/or the web site (https://arastirma.tarimorman.gov.tr/etae/Menu/48/Anadolu -Dergisi) of AARI.


ANADOLU 
Ege Tarımsal Eraştırma Enstitüsü Dergisi
(ISSN 1300-0225 / eISSN 2667-6087)

Etik İlkeler ve Yayın Politikası

ANADOLU, Journal of AARI'ya yapılan tüm makaleler özgün çalışmalar olmalıdır. Uygun ve etkin çalışmalar bilimsel yöntemlerle desteklenmeli ve etik kurallara uymalıdır. Tüm paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. ANADOLU, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ETAE) Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklemektedir.

Yazarların Etik Sorumlulukları

1. Yazarlar, posta ile gönderilen başvuru dilekçelerinde ekli makalelerinin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayın aşamasında olmadığını ve sorumlu yazar ve yazarların iletişim bilgilerini (adres, telefon, e-posta ve ORCID) tam ve eksiksiz belirtmelidirler. Anadolu'da yayımlanmayan makaleler iade edilmez.
2. MS Word programıyla ANADOLU yazım kurallarına göre hazırlanan makalenin, başvuru dilekçesi ile birlikte ANADOLU Yayın Kuruluna elektronik ortamda anadoludergisi@tarimorman.gov.tr veya etae@tarimorman.gov.tr, adreslerine gönderilmesi gerekmektedir.
3. Yazar (lar) diğer çalışmaları tam ve doğru bir şekilde kullanması ve/veya alıntı yapması gerekmektedir.
4. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri belirtilmelidir.
5. Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir; böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
6. Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/ölçme/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
7. Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
8. Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış makale ANADOLU’ya gönderilemez.
9. Orijinal araştırma makaleleri ANADOLU'nun yayın politikasına uygun şekilde yazılmalıdır.
10. Yazarlardan gerektiğinde ham verilerini sunmaları istenebilir.
11. Aynı araştırma hakkında birden fazla yayın hazırlamak onaylanamaz.
12. Yazarlar makalelerinde her türlü çıkar çatışmasını açıkça beyan etmelidir. Makalelerin konusu ile ilgili çıkar çatışması olmaması da bildirilmelidir.
13. Yazarlar, kaynaklarının iznine sahip olmadıkları sürece kişisel olarak elde edilen bilgileri (konuşmalar veya yazışmalar) kullanmamalıdır.
14. Yazarlar peer review değerlendirme sürecine katılmakla yükümlüdür ve editörlerle işbirliği yapmalıdır. Yazarlar, hakem değerlendirme süreci tarafından oluşturulan revizyon önerilerine olumlu ya da olumsuz bir şekilde cevap vermelidir.
15. ANADOLU dergisine başvuru gönderilerek yazar değişimine, yeni bir yazarın çıkarılmasını isteyebilir veya makaleyi geri çekebilir.
16. Editör veya yayın kurulu üyeleri yazarın görüşlerinden ve yazı içeriğinden sorumlu değildir. Yazarlar makalelerinin etik özgünlüğünden ve olası hatalarından sorumludur. Ayrıca, düzeltmelerden önce sayfa düzenlemeye dayalı tüm hatalardan da sorumludurlar.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları

1. Bir makalenin hakemliği, bilimsel içeriğinin, bilimsel düzeninin ve derginin ilkelerine göre uygunluğunun kontrolüdür.
2. Gözden geçirme süreci, sadece gözden geçiren hakemlerin makale hakkındaki değerlendirmelerini editörlere iletmelerini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda onlara makalelerin içeriğini geliştirme fırsatı da verir
3. Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
4. Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
5. Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
6. Eğer makalenin içeriği hakeminin uzmanlık alanı veya bilimsel kariyerine uygunsa, değerlendirmeyi tamamlamalı ve raporu en kısa zamanda editöre göndermelidir.
7. Bir makalenin değerlendirilmesi için görevlendirilmiş bir hakem, makale dışındaki bir bilim dalında uzmandırsa, inceleyen kişi atanan baş editöre bilgi vermeli ve çekilmesini istemelidir.
8. Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
9. Bir hakem, yazar(lar) ile yakın bir durumdaysa, editöre atanan editörü bilgilendirmeli ve çekilmesini istemelidir.
10. Hakemler, makaleler ilgili herhangi bir bilgiyi üçüncü şahışlarla paylaşmazlar. Bu durum yayınlar kabul edildikten veya reddedildikten sonra bile devam eder.
11. Hakemler eleştirilerini bilimsel bir temelde yapmalı ve açıklamalarına bilimsel deliller eklemelidir.
12.Hakemler, makalelerde atıfta bulunulmadan kullanılan ifadeleri belirlemelidir. Yayınlanmış makalelerdeki ifadeler, gözlemler, sonuçlar veya kanıtlar, ilgili referans atıfıyla yapılmalıdır.
13. Hakemler değerlendirmeyi yaparken nazik bir dil kullanmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
14. Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı, zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.

Editörlerin Etik Sorumlulukları

1. Tüm yayınlar, yazarın ırk, etnisite, cinsiyet, din, vatandaşlık ve siyasi görüşlerden bağımsız olarak, bilimsel içeriğine dayanılarak adil olarak değerlendirilir.
2. Makalenin işleme konulduğu, makale numarası ile birlikte üç gün içinde yazara e-posta yoluyla bildirilir.
3. Makale yazarlarına aiti kişisel bilgiler gizli tutulur.
4. Makaleye ilişkin; gözlemlenen çıkar çatışmasının açıklanması gereklidir.
5. Editör Kurulu, aday makalenin değerlendirmesini, intihal ve telif hakkı ihlaline karşı yasal olarak yasaklanan maddeleri temel alarak, gönderilen makaleler için yayın kararları alma sorumluluğunu üstlenir.
5. Editörler, alanında en az iki inceleme uzmanı atayarak gönderilen makalelerin hakem değerlendirmesini sağlar.
6. Baş editör, makalelerin araştırmacılar ve okuyucular için önemi, intihal ve telif hakkı ihlallerini yasal konular olarak dikkate alarak bir makale yayınlama kararından sorumludur.
7. Baş editor/Yayın Kurulu Başkanı, dergi içeriği ve zamanında yayınlamadan sorumlu tek kişidir.
8. Baş editör kararı için diğer editörler ve hakemlerle görüşebilir.
9. Editörler ve derginin yayın kurulu üyelerinin gönderilen makale ve ilgili materyalleri, yayın kurulu üyesi dışındaki üçüncü şahıslarla paylaşmaları yasaktır.
10.ANADOLU, Journal of AARI'nın tüm editörleri dergideki değerlendirme ve kararlarında bağımsızdır. Hiçbir dış ve/veya iç faktör kararlarını etkileyemez.
11. Baş editor / Yayın Kurulu Başkanı etik kurallarının uygulanmasını takip eder.

Yayın etiği ve bilimsel araştırmaya uygun olmayan eylemler

İntihal: Başkalarının fikirlerini, yöntemlerini, verilerini, uygulamalarını, yazılarını, şekillerini veya eserlerini sahiplerine atıf yapmadan kendi eseriymiş gibi sunmak.

Uydurma/Sahtecilik: Bir bilimsel araştırma yapılmadan yapılmış gibi veriler uydurmak, bunları rapor etmek veya yayınlamak. Araştırmaya dayanmayan veriler üretmek, makaleyi gerçek olmayan verilere dayandırarak düzenlemek ya da değiştirmek, bunları yapılmamış bir araştırmayı yapılmış gibi göstermek, yayımlamak.

Yayım tekrarı: Bir araştırmanın sonuçlarını başka dergide tekrar yayınlamak.
Yazarlar, posta ile gönderilen başvuru dilekçelerinde ekli araştırma makalesinin orijinal olduğunu, daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını veya yayın aşamasında olmadığını bildirmelidir.

Çarpıtma: Araştırma verilerini tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi göstermek, araştırma hipotezine uygun olmayan verileri değerlendirmeye almak, veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınanların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmek.
Parçalara ayırmak: Bir araştırmanın sonuçlarını uygun olmayan biçimde parçalara ayırarak ve birbirine atıf yapmadan çok sayıda yayın yaparak ayrı eserler olarak sunmak.

Haksız yazarlık: Sunulan makalede; katkısı olmayan kişileri yazarlar arasına dahil etmek, katkısı olan kişileri yazarlar arasına dahil etmemek, yazar sıralamasını gerekçesiz ve uygun olmayan bir biçimde değiştirmek.

Diğer etik ihlalleri: Destek alınarak yürütülen araştırmaların yayınlarında destek veren kişi, kurum veya kuruluşlar ile onların araştırmadaki katkılarını açık bir biçimde belirtmemek, insan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda etik kurallara uymamak, hakem olarak incelemek üzere görevlendirildiği bir eserde yer alan bilgileri yayınlanmadan önce başkalarıyla paylaşmak.













Makale gönderim/süreç işletimi ücretsizdir.

29899ANADOLU Journal by Aegean Agricultural Research Institute is licensed under CC BY-NC-ND 4.0  

30009     30010       30011     30012   30013      30014        30015  30016