Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ANALYSIS OF THE INTERNATIONAL COMPETITIVENESS OF BOGOTA TOURISM CLUSTER WITH THE DIAMOND MODEL

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 1, 428 - 452, 25.03.2024
https://doi.org/10.53443/anadoluibfd.1322954

Öz

The aim of this research is to examine the factors that affect the competitiveness of the Bogota tourism cluster. In the research, firstly, whether the tourism sector in Bogota has the density to form a cluster was analyzed using the labor quotients and examining the density of firms in the tourism sector in Bogota. Then, the factors affecting the competitiveness of the Bogota tourism cluster were analyzed with M. Porter's Diamond Model (1990). The presence of gastronomy and business tourism clusters supports the tourism cluster in the city, which attracts an average of 11 million tourists annually. High level of informal economy, low level of entrepreneurship, high perception of corruption, and high tax burden are the obstacles to a more competitive tourism sector. The increase in tourism demand around the world and the start of the peace process in Colombia can be considered as opportunities for the sector.

Kaynakça

  • Acevedo, M. G. (2015). Competitividad del clúster turismo de negocios, ferias y convenciones de Medellín (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Universidad Pontificia Bolivariana Escuela De Ciencias Estratégicas Facultad De Economia, Medellin.
  • Alcaldia de Bogota (2019). Desarrollo Economico. Bogota: Alcaldia de Bogota. https://bogota.gov.co/mi-ciudad/desarrollo-economico adresinden erişildi.
  • Arsezen-Otamış, P. &Yüzbaşıoğlu, N. (2015). Medikal turizm kümesinin gelişimi: Antalya örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1):165-185.
  • Bahar, O. (2004). Türkiye’de turizm sektörünün rekabet gücü analizi üzerine bir alan araştırması: Muğla örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Bora, G. (2006). Kentsel turizm: İstanbul Tarihi Yarımada’ da turizm kümelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.
  • Business Europe (2009). Unite and innovate! European clusters for recovery. Brussels: Business Europe.
  • Bustamante, Y. C. (2018) Análisis sobre el comportamiento del turismo de negocios en la Ciudad de Bogotá desde la creación del Viceministerio de Turismo (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Universidad Militar Nueva Granada, Bogota.
  • Camara de comercıo de bogota (CCB). (2010). Clusters. Bogota: Camara de Comercıo de Bogota. https://www.ccb.org.co/Clusters adresinden erişildi.
  • Camara de comercıo de bogota (CCB). (2014). Ranking de Ciudades Latinoamericanas para la Atracción de Inversiones de IdN y CEPEC. Bogota: Camara de Comercıo de Bogota. https://www.inteldenegocios.cl/docs/InformeINAI-2014.pdf adresinden erişildi.
  • Centro de Información Turística de Colombia. (2015). Estadísticas territoriales de Turismo. Bogota: Centro de Información Turística de Colombia (CITUR). https://portucolombia.mincit.gov.co/tematicas/estadisticas-territoriales-de-turismo-1 adresinden erişildi.
  • Centro de Información Turística de Colombia (2020). Bogota’da turizm hizmet sağlayıcılarının kategori / alt kategoriye göre sınıflandırılması. Bogota: Centro De Informacıon Turıstıca, Ministerio de Comercio, Industria y Turismo República de Colombia. https://www.citur.gov.co adresinden erişildi.
  • Centro de Pensamiento Turistico. (2017). Centro de pensamiento turistico (CPTUR) reconocimientos. Bogota: Centro de Pensamiento Turistico. https://cptur.org/reconocimientos adresinden erişildi.
  • Chhetri, A., Chhetri, P., Arrowsmith, C., & Corcoran, J. (2017). Modelling tourism and hospitality employment clusters: a spatial econometric approach. Tourism Geographies, 19(3), 398–424. https://doi.org/10.1080/14616688.2016.1253765
  • Collinson, S., & Rugman, N. (2017). International Business. Pearson, Dartmouth College.
  • Corruption Perception Index (CPI). (2022). Transparency international: Corruption perception index. https://www.transparency.org/en/cpi/2022/index/col adresinden erişildi.
  • Cotelco (2019). Asociación Hotelera y Turística de Colombia Estadisticas. https://www.cotelco.org/estadisticas adresinden erişildi.
  • DANE. (2020). Gran Encuesta Integrada de Hogares - GEIH. Departamento Nacional de Estadistica. http://microdatos.dane.gov.co/index.php/catalog/317/data_dictionary adresinden erişildi.
  • Delgado, M. C. R. (2012). Gestión de clusters en Colombia: Una herramienta para la competitividad. Bogota: Ediciones Uniandes.
  • Diallo, F. (2021). Porter’in elmas modeli ve Gine Cumhuriyeti bağlamında bir değerlendirme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.
  • Dias-Sardinha, I., Ross, D., & Calapez Gomes, A. (2018). The clustering conditions for managing creative tourism destinations: the Alqueva region case, Portugal. Journal of Environmental Planning and Management, 61(4), 635–655. doi: 10.1080/09640568.2017.1327846.
  • Duren, E., Martin, L., & Westgren, R. (1994). Framework for assessing national competitiveness and the role of private strategy and public policy. M. Bredahl, P. C. Abbott, & M. R. Reed (Eds.). Competitiveness in International Food Markets içinde (s. 3-23). Taylor & Francis: CRC Press.
  • Erdoğanaras, F., Çamur, K. C., Erol, D. & Bıyıklı, M. (2023). Alanya turizm kümesinde firma büyüklükleri ve turizm sektörü ilişkilerinin mekânsal düzeyi. Planlama, 33(2):234-250.
  • Espectador. (2019). Así se ve el futuro del turismo en Colombia. Espectador. https://www.elespectador.com/economia/asi-se-ve-el-futuro-del-turismo-en-colombia-article-740208/ adresinden erişildi.
  • Estevao, C. M. S. & Ferreira, J. J. (2009). The Tourism clusters role in regional development: Presenting a competitiveness conceptual model. Tourism Destination Development and Branding Eilat 2009 Conference Proceedings, s. 127-139.
  • Estevao, C., & Ferreira, J. J. (2012). Tourism cluster positioning and performance evaluation: The case of Portugal. Tourism Economics, 18(4), 711–730. doi: 10.5367/te.2012.0137
  • Gomezelj, D. O., & Mihalič, T. (2008). Destination competitiveness-Applying different models, the case of Slovenia. Tourism Management, 29(2), 294–307. doi: 10.1016/j.tourman.2007.03.009
  • Güneş, E. (2009). Turizm kümelenmesi ve Erzurum bölgesi turizm kümelenme potansiyeline yönelik bir araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Instituto Distrital de Turismo. (2019). Encuesta Viajeros. Bogota: Instituto Distrital de Turismo (IDT). https://www.idt.gov.co/es/SITBOG/encuesta-viajeros adresinden erişildi.
  • Instituto Distrital de Turismo. (2020). Producto Turistico. Bogota: Instituto Distrital de Turismo (IDT). https://www.idt.gov.co/es/productos-turisticos adresinden erişildi.
  • Jackson, J., & Murphy, P. (2006). Clusters in regional tourism An Australian case. Annals of Tourism Research, 33(4), 1018–1035. doi: 10.1016/j.annals.2006.04.005
  • Jimenez, P., & Aquino, F. (2012). Propuesta de un modelo de competitividad de destinos turísticos. Estudios y Perspectivas En Turismo, 21(4), 977–995.
  • Kachniewska, M. (2013). Towards the definition of a tourism cluster. Journal of Entrepreneurship Management and Innovation, 9(1), 33-56. doi:10.7341/2013913
  • Kim, N. & Wicks, B. E. (2010). Rethinking tourism cluster development models for global competitiveness. International CHRIE Conference-Refereed Track, 28. https://scholarworks.umass.edu/refereed/CHRIE_2010/Friday/28 adresinden erişildi.
  • Koç, M., & Ozbozkurt, O. (2014). Ulusların rekabet üstünlüğü ve elmas modeli üzerine bir değerlendirme. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 2, 85–91.
  • Komppula, R. (2014). The role of individual entrepreneurs in the development of competitiveness for a rural tourism destination - A case study. Tourism Management, 40, 361–371. doi: 10.1016/j.tourman.2013.07.007
  • Lins, H. (2000). Florianópolis, cluster turístico? Turismo Em Análise, 11(2), 55–70.
  • Low, W. (2000). Competitiveness of Singapore’s services sector: Tourism and related services. Singapore: National University of Singapore. www.fba.nus.edu.sg./fba/mscphd/0032.pdf adresinden erişidi.
  • Martínez-Pérez, Á., Elche, D., García-Villaverde, P. M., & Parra-Requena, G. (2019). Cultural tourism clusters: Social capital, relations with institutions, and radical innovation. Journal of Travel Research, 58(5), 793–807. doi: 10.1177/0047287518778147
  • Mejía, J.J. & Naranjo, J. A. H. (2008). La exención por ampliación o remodelación de hoteles. Revista Impuestos, 145, 9-14.
  • Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. (2018). Plan Sectorial de Turismo 2018 – 2022 Turismo: El propósito que nos une. Bogota: Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (MCIT). https://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=2ca4ebd7-1acd-44f9-9978-4c826bab5013#:~:text=De esta manera%2C se busca,vida de las comunidades receptoras. adresinden erişildi.
  • Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. (2020). Estadisticas e informes. Bogota: Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (MCIT). https://www.mincit.gov.co/estudios-economicos/estadisticas-e-informes adresinden erişildi.
  • MinTrab. (2019). Ministerio de Trabajo y Previsión Social Seguridad Social. Bogota: Ministerio de Trabajo y Previsión Social. https://www.mintrabajo.gov.co/seguridad-social adresinden erişildi.
  • Morozova, N. (2013). The Impact of internationalization on the business tourism in the regions of Russia: Challenges and opportunities in the beginning of 21st century. Chorzowskie Studia Polityczne, 6, 261-268.
  • Portafolio. (2020). El plan para combatir la informalidad en el sector turístico. Portafolio. https://www.portafolio.co/economia/turismo-en-colombia-le-apuesta-a-combatir-la-informalidad-503708 adresinden erişildi.
  • Porter, M. (1990). The Competitive advantage of nations. Harvard Business Review.
  • Porter, M. (1998a). Cluster and the new economic of competition. Harvard Business Review, 77–90.
  • Porter, M. (1998b). Rekabet üzerine. Harvard: Harvard Business School Publishing.
  • Riddle, D. (1986). Service-led growth: the role of the service sector in world development. New York: Praeger Publishers.
  • Sayın, M. & Dulupçu, M. A. (2018). Bölgesel rekabetçilik için küme yaklaşımı: Alanya turizm konaklama sektörü için küme stratejisi önerisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31(2):370-415.
  • Secreteria de Planeacion (2018). Política distrital de turismo. Bogota: Secreteria de Planeacion (SDP). https://www.sdp.gov.co/gestion-socioeconomica/politicas-sectoriales/politicas-publicas-sectoriales/politica-distrital-de-turismo#:~:text=Promover turismo propio de una,alta calidad en entornos memorables. adresinden erişildi.
  • Segarra-Oña, M. V., Miret-Pastor, L. G., Peiro- Signes, A. & Verma, R. (2012) The Effects of localization on economic performance: Analysis of Spanish tourism clusters. European Planning Studies, 20(8), 1319-1334. doi: 10.1080/09654313.2012.680586
  • Sistema de Information Turistica de Bogota. (2015). Observatorio de Turismo. Bogota: Sistema de Information Turistica de Bogota (SITBOG). https://www.idt.gov.co/es/sitbog adresinden erişildi.
  • Topolansky, F. (2008). MERCOSUR Union, Porter’s diamond and the competitiveness of the Uruguayan broiler industry (Yayımlanmamış doktora tezi). Cheltenham: University of Gloucestershire.
  • Torres, P. & Marrero, M. (2014). Algunas consideraciones sobre la medición de la competitividad de destinos turísticos. Retos Turísticos, 2(2). http://retos.mes.edu.cu/index.php/retojs/article/viewFile/60/54 adresinden erişildi.
  • Ulusal Eğitim Hizmetleri Merkezi (SENA). (2020). The National Training Service. https://www.sena.edu.co/ adresinden erişildi.
  • UNWTO. (2019). El turismo internacional sigue adelantando a la economía mundial. Madrid: Organización Mundial del Turismo. https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284421237 adresinden erişildi.
  • Varisco, C. (2007). Iniciativas de desarrollo local y fomento del cluster turístico. Aportes y Transferencias, 11(1): 31–42.
  • Vidjak, M. (2019). The Competitive advantage of nations: Porter’s diamond framework for Croatia (Yayımlanmış lisans bitirme tezi). University of Zagreb, Zagreb.
  • World Bank. (2023a). Ease of doing business index. https://archive.doingbusiness.org/en/rankings adresinden erişildi.
  • World Bank. (2023b). New business density. https://data.worldbank.org/indicator/IC.BUS.NDNS.ZS adresinden erişildi.

BOGOTA TURİZM KÜMESİNİN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜN ELMAS MODELİ İLE ANALİZİ

Yıl 2024, Cilt: 25 Sayı: 1, 428 - 452, 25.03.2024
https://doi.org/10.53443/anadoluibfd.1322954

Öz

Bu araştırmanın amacı, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da bulunan turizm kümesinin rekabet gücünü etkileyen faktörleri incelemektir. Araştırmada öncelikle Bogota’da turizm sektörünün küme oluşturabilecek yoğunluğa sahip olup olmadığı istihdam yoğunlaşma faktöründen yararlanılarak ve turizm sektöründeki işletmelerin Bogota’daki yoğunluğu incelenerek analiz edilmiştir. Ardından Bogota turizm kümesinin rekabet gücünü etkileyen faktörler M. Porter’ın Elmas Modeli (1990) ile analiz edilmiştir. Yılda ortalama 11 milyon turist çeken kentte, gastronomi ve iş turizmi kümelerinin varlığı turizm kümesine faaliyet zenginliği sağlamaktadır. Sektörde kayıt dışılığın yüksek olması, ülkede girişimcilik seviyesinin düşük olması, yüksek yolsuzluk algısı ve yüksek vergi yükü daha rekabetçi bir turizm sektörünün oluşmasının önündeki engellerdir. Dünya çapında turizm talebindeki artış ve Kolombiya’da çatışmalara son veren barış sürecinin başlaması sektörün sahip olduğu fırsatlar olarak değerlendirilebilir.

Kaynakça

  • Acevedo, M. G. (2015). Competitividad del clúster turismo de negocios, ferias y convenciones de Medellín (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Universidad Pontificia Bolivariana Escuela De Ciencias Estratégicas Facultad De Economia, Medellin.
  • Alcaldia de Bogota (2019). Desarrollo Economico. Bogota: Alcaldia de Bogota. https://bogota.gov.co/mi-ciudad/desarrollo-economico adresinden erişildi.
  • Arsezen-Otamış, P. &Yüzbaşıoğlu, N. (2015). Medikal turizm kümesinin gelişimi: Antalya örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1):165-185.
  • Bahar, O. (2004). Türkiye’de turizm sektörünün rekabet gücü analizi üzerine bir alan araştırması: Muğla örneği (Yayımlanmamış doktora tezi). Muğla Üniversitesi, Muğla.
  • Bora, G. (2006). Kentsel turizm: İstanbul Tarihi Yarımada’ da turizm kümelenmesi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul.
  • Business Europe (2009). Unite and innovate! European clusters for recovery. Brussels: Business Europe.
  • Bustamante, Y. C. (2018) Análisis sobre el comportamiento del turismo de negocios en la Ciudad de Bogotá desde la creación del Viceministerio de Turismo (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Universidad Militar Nueva Granada, Bogota.
  • Camara de comercıo de bogota (CCB). (2010). Clusters. Bogota: Camara de Comercıo de Bogota. https://www.ccb.org.co/Clusters adresinden erişildi.
  • Camara de comercıo de bogota (CCB). (2014). Ranking de Ciudades Latinoamericanas para la Atracción de Inversiones de IdN y CEPEC. Bogota: Camara de Comercıo de Bogota. https://www.inteldenegocios.cl/docs/InformeINAI-2014.pdf adresinden erişildi.
  • Centro de Información Turística de Colombia. (2015). Estadísticas territoriales de Turismo. Bogota: Centro de Información Turística de Colombia (CITUR). https://portucolombia.mincit.gov.co/tematicas/estadisticas-territoriales-de-turismo-1 adresinden erişildi.
  • Centro de Información Turística de Colombia (2020). Bogota’da turizm hizmet sağlayıcılarının kategori / alt kategoriye göre sınıflandırılması. Bogota: Centro De Informacıon Turıstıca, Ministerio de Comercio, Industria y Turismo República de Colombia. https://www.citur.gov.co adresinden erişildi.
  • Centro de Pensamiento Turistico. (2017). Centro de pensamiento turistico (CPTUR) reconocimientos. Bogota: Centro de Pensamiento Turistico. https://cptur.org/reconocimientos adresinden erişildi.
  • Chhetri, A., Chhetri, P., Arrowsmith, C., & Corcoran, J. (2017). Modelling tourism and hospitality employment clusters: a spatial econometric approach. Tourism Geographies, 19(3), 398–424. https://doi.org/10.1080/14616688.2016.1253765
  • Collinson, S., & Rugman, N. (2017). International Business. Pearson, Dartmouth College.
  • Corruption Perception Index (CPI). (2022). Transparency international: Corruption perception index. https://www.transparency.org/en/cpi/2022/index/col adresinden erişildi.
  • Cotelco (2019). Asociación Hotelera y Turística de Colombia Estadisticas. https://www.cotelco.org/estadisticas adresinden erişildi.
  • DANE. (2020). Gran Encuesta Integrada de Hogares - GEIH. Departamento Nacional de Estadistica. http://microdatos.dane.gov.co/index.php/catalog/317/data_dictionary adresinden erişildi.
  • Delgado, M. C. R. (2012). Gestión de clusters en Colombia: Una herramienta para la competitividad. Bogota: Ediciones Uniandes.
  • Diallo, F. (2021). Porter’in elmas modeli ve Gine Cumhuriyeti bağlamında bir değerlendirme (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Bursa: Bursa Uludağ Üniversitesi.
  • Dias-Sardinha, I., Ross, D., & Calapez Gomes, A. (2018). The clustering conditions for managing creative tourism destinations: the Alqueva region case, Portugal. Journal of Environmental Planning and Management, 61(4), 635–655. doi: 10.1080/09640568.2017.1327846.
  • Duren, E., Martin, L., & Westgren, R. (1994). Framework for assessing national competitiveness and the role of private strategy and public policy. M. Bredahl, P. C. Abbott, & M. R. Reed (Eds.). Competitiveness in International Food Markets içinde (s. 3-23). Taylor & Francis: CRC Press.
  • Erdoğanaras, F., Çamur, K. C., Erol, D. & Bıyıklı, M. (2023). Alanya turizm kümesinde firma büyüklükleri ve turizm sektörü ilişkilerinin mekânsal düzeyi. Planlama, 33(2):234-250.
  • Espectador. (2019). Así se ve el futuro del turismo en Colombia. Espectador. https://www.elespectador.com/economia/asi-se-ve-el-futuro-del-turismo-en-colombia-article-740208/ adresinden erişildi.
  • Estevao, C. M. S. & Ferreira, J. J. (2009). The Tourism clusters role in regional development: Presenting a competitiveness conceptual model. Tourism Destination Development and Branding Eilat 2009 Conference Proceedings, s. 127-139.
  • Estevao, C., & Ferreira, J. J. (2012). Tourism cluster positioning and performance evaluation: The case of Portugal. Tourism Economics, 18(4), 711–730. doi: 10.5367/te.2012.0137
  • Gomezelj, D. O., & Mihalič, T. (2008). Destination competitiveness-Applying different models, the case of Slovenia. Tourism Management, 29(2), 294–307. doi: 10.1016/j.tourman.2007.03.009
  • Güneş, E. (2009). Turizm kümelenmesi ve Erzurum bölgesi turizm kümelenme potansiyeline yönelik bir araştırma (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya Üniversitesi, Sakarya.
  • Instituto Distrital de Turismo. (2019). Encuesta Viajeros. Bogota: Instituto Distrital de Turismo (IDT). https://www.idt.gov.co/es/SITBOG/encuesta-viajeros adresinden erişildi.
  • Instituto Distrital de Turismo. (2020). Producto Turistico. Bogota: Instituto Distrital de Turismo (IDT). https://www.idt.gov.co/es/productos-turisticos adresinden erişildi.
  • Jackson, J., & Murphy, P. (2006). Clusters in regional tourism An Australian case. Annals of Tourism Research, 33(4), 1018–1035. doi: 10.1016/j.annals.2006.04.005
  • Jimenez, P., & Aquino, F. (2012). Propuesta de un modelo de competitividad de destinos turísticos. Estudios y Perspectivas En Turismo, 21(4), 977–995.
  • Kachniewska, M. (2013). Towards the definition of a tourism cluster. Journal of Entrepreneurship Management and Innovation, 9(1), 33-56. doi:10.7341/2013913
  • Kim, N. & Wicks, B. E. (2010). Rethinking tourism cluster development models for global competitiveness. International CHRIE Conference-Refereed Track, 28. https://scholarworks.umass.edu/refereed/CHRIE_2010/Friday/28 adresinden erişildi.
  • Koç, M., & Ozbozkurt, O. (2014). Ulusların rekabet üstünlüğü ve elmas modeli üzerine bir değerlendirme. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 2, 85–91.
  • Komppula, R. (2014). The role of individual entrepreneurs in the development of competitiveness for a rural tourism destination - A case study. Tourism Management, 40, 361–371. doi: 10.1016/j.tourman.2013.07.007
  • Lins, H. (2000). Florianópolis, cluster turístico? Turismo Em Análise, 11(2), 55–70.
  • Low, W. (2000). Competitiveness of Singapore’s services sector: Tourism and related services. Singapore: National University of Singapore. www.fba.nus.edu.sg./fba/mscphd/0032.pdf adresinden erişidi.
  • Martínez-Pérez, Á., Elche, D., García-Villaverde, P. M., & Parra-Requena, G. (2019). Cultural tourism clusters: Social capital, relations with institutions, and radical innovation. Journal of Travel Research, 58(5), 793–807. doi: 10.1177/0047287518778147
  • Mejía, J.J. & Naranjo, J. A. H. (2008). La exención por ampliación o remodelación de hoteles. Revista Impuestos, 145, 9-14.
  • Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. (2018). Plan Sectorial de Turismo 2018 – 2022 Turismo: El propósito que nos une. Bogota: Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (MCIT). https://www.mincit.gov.co/CMSPages/GetFile.aspx?guid=2ca4ebd7-1acd-44f9-9978-4c826bab5013#:~:text=De esta manera%2C se busca,vida de las comunidades receptoras. adresinden erişildi.
  • Ministerio de Comercio, Industria y Turismo. (2020). Estadisticas e informes. Bogota: Ministerio de Comercio, Industria y Turismo (MCIT). https://www.mincit.gov.co/estudios-economicos/estadisticas-e-informes adresinden erişildi.
  • MinTrab. (2019). Ministerio de Trabajo y Previsión Social Seguridad Social. Bogota: Ministerio de Trabajo y Previsión Social. https://www.mintrabajo.gov.co/seguridad-social adresinden erişildi.
  • Morozova, N. (2013). The Impact of internationalization on the business tourism in the regions of Russia: Challenges and opportunities in the beginning of 21st century. Chorzowskie Studia Polityczne, 6, 261-268.
  • Portafolio. (2020). El plan para combatir la informalidad en el sector turístico. Portafolio. https://www.portafolio.co/economia/turismo-en-colombia-le-apuesta-a-combatir-la-informalidad-503708 adresinden erişildi.
  • Porter, M. (1990). The Competitive advantage of nations. Harvard Business Review.
  • Porter, M. (1998a). Cluster and the new economic of competition. Harvard Business Review, 77–90.
  • Porter, M. (1998b). Rekabet üzerine. Harvard: Harvard Business School Publishing.
  • Riddle, D. (1986). Service-led growth: the role of the service sector in world development. New York: Praeger Publishers.
  • Sayın, M. & Dulupçu, M. A. (2018). Bölgesel rekabetçilik için küme yaklaşımı: Alanya turizm konaklama sektörü için küme stratejisi önerisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 31(2):370-415.
  • Secreteria de Planeacion (2018). Política distrital de turismo. Bogota: Secreteria de Planeacion (SDP). https://www.sdp.gov.co/gestion-socioeconomica/politicas-sectoriales/politicas-publicas-sectoriales/politica-distrital-de-turismo#:~:text=Promover turismo propio de una,alta calidad en entornos memorables. adresinden erişildi.
  • Segarra-Oña, M. V., Miret-Pastor, L. G., Peiro- Signes, A. & Verma, R. (2012) The Effects of localization on economic performance: Analysis of Spanish tourism clusters. European Planning Studies, 20(8), 1319-1334. doi: 10.1080/09654313.2012.680586
  • Sistema de Information Turistica de Bogota. (2015). Observatorio de Turismo. Bogota: Sistema de Information Turistica de Bogota (SITBOG). https://www.idt.gov.co/es/sitbog adresinden erişildi.
  • Topolansky, F. (2008). MERCOSUR Union, Porter’s diamond and the competitiveness of the Uruguayan broiler industry (Yayımlanmamış doktora tezi). Cheltenham: University of Gloucestershire.
  • Torres, P. & Marrero, M. (2014). Algunas consideraciones sobre la medición de la competitividad de destinos turísticos. Retos Turísticos, 2(2). http://retos.mes.edu.cu/index.php/retojs/article/viewFile/60/54 adresinden erişildi.
  • Ulusal Eğitim Hizmetleri Merkezi (SENA). (2020). The National Training Service. https://www.sena.edu.co/ adresinden erişildi.
  • UNWTO. (2019). El turismo internacional sigue adelantando a la economía mundial. Madrid: Organización Mundial del Turismo. https://www.e-unwto.org/doi/pdf/10.18111/9789284421237 adresinden erişildi.
  • Varisco, C. (2007). Iniciativas de desarrollo local y fomento del cluster turístico. Aportes y Transferencias, 11(1): 31–42.
  • Vidjak, M. (2019). The Competitive advantage of nations: Porter’s diamond framework for Croatia (Yayımlanmış lisans bitirme tezi). University of Zagreb, Zagreb.
  • World Bank. (2023a). Ease of doing business index. https://archive.doingbusiness.org/en/rankings adresinden erişildi.
  • World Bank. (2023b). New business density. https://data.worldbank.org/indicator/IC.BUS.NDNS.ZS adresinden erişildi.
Toplam 60 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Strateji
Bölüm Araştırma Makalesileri
Yazarlar

Juan Camilo Fernandez Acero 0000-0003-2438-3811

Gökhan Önder 0000-0002-0936-4076

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 25 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Acero, J. C. F., & Önder, G. (2024). BOGOTA TURİZM KÜMESİNİN ULUSLARARASI REKABET GÜCÜNÜN ELMAS MODELİ İLE ANALİZİ. Anadolu Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 25(1), 428-452. https://doi.org/10.53443/anadoluibfd.1322954

88x31.png
Bu eser 2023 yılından itibaren Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.