Araştırma Makalesi

DEDE KORKUT’TAKİ KARA BUDAK ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Sayı: 19 28 Şubat 2022
PDF İndir
EN TR

DEDE KORKUT’TAKİ KARA BUDAK ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Öz

Destanlar hem tarihle hem edebiyatla ilişkilidir. Türkler zengin bir destan geleneğine sahiptir. Dede Korkut Destanları; Türk destanları içerisinde önemli bir yere sahiptir; eski Türk yaşamının bir yansımasıdır; Türk tarihi, coğrafyası, dili, edebiyatı, kültürü, sanatı ve daha birçok konu hakkında önemli bilgiler içermektedir. Dede Korkut’ta birçok kişi adı geçmektedir. Dede Korkut’ta adı geçen kişilerden biri de Kara Budak’tır. Kara Budak’ın adı Dede Korkut Kitabı’nda dört boyda geçmektedir. Kara Güne’nin oğlu olarak tanınsa da aslında Kara Budak, Bayındır Han’ın oğludur. Kara Budak, Salur Kazan’ın kızı ile evlidir ve Bayındır Han ve Salur Kazan işbirliğinde de önemli bir role sahiptir. Kara Budak’a Dede Korkut’un Türkmen varyantında ve yeni keşfedilen el yazmasında da yer verilmiştir. Kara Budak’ta birkaç tarihi tabaka vardır. Kara Budak, birçok bakımdan eski Türk tarihinin bir yansıması olup eski Orta Asya Türk kahramanlarının bir örneğidir. Bu makalede, Dede Korkut’taki Kara Budak; adı, ailesi, tarihteki ve Dede Korkut’taki yeri incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Dede Korkut , Bayındır Han , Kara Budak , Salur Kazan , Kara Güne

Kaynakça

  1. Abdulla, K. (2015). Mitten Yazıya veya Gizli Dede Korkut. Akt. Ali Duymaz. İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  2. Aça, M. (2003). Türk Kahramanlık Destanlarının Öksüz-Yetim Bahadırları, Millî Folklor, S. 58, s. 67-75.
  3. Akkoyun Koç, T. (2020). Bamsı Beyrek Boyundaki Kişi Adlarının N. Hartmann’ın Ontolojisine Göre Yeniden Yorumlanması, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi - Journal Of Turkish Researches Institute, S. 69 (Eylül-September 2020), s. 207-223.
  4. Akkoyun Koç, T. (2020b). Dede Korkut Hikâyelerinde Söylem Çözümlemesi ve Kültürel Kimliğin Öğretimi. Yayımlanmamış doktora tezi. Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  5. Bayat, F. (2000). Dede Korkut Kitabı’nda Devletçilik, Uluslararası Dede Korkut Bilgi Şöleni (Ankara, 19-21 Ekim 1999) Bildirileri, haz. Alev Kahya Birgül ve Aysu Şimşek Canpolat. Ankara: AKM Yayınları. s. 63-75.
  6. Bayat, F. (2016). Dede Korkut Delilerinin Etnopsiko-Sembolizmi, III. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kongresi “Dede Korkut ve Türk Dünyası” (Çeşme-İzmir, 19-23 Ekim 2015) Bildiriler Kitabı, 1. cilt, edit: Metin Ekici vd. İzmir: Ege Üniversitesi. s. 263-274.
  7. Caferoğlu, A. (1959). Dedem Korkut Hikâyelerinin Antroponim Yapısı, Türk Dili Araştırmaları Yıllığı - Belleten, 7, s. 59-80.
  8. Duymaz, A. (2000). Dede Korkut Kitabı’nda Alpların Eğitim ve Geçiş Törenleri, Uluslararası Dede Korkut Bilgi Şöleni (Ankara, 19-21 Ekim 1999) Bildirileri, haz. Alev Kahya Birgül ve Aysu Şimşek Canpolat. Ankara: AKM Yayınları. s. 109-122.
  9. Ebülgazi B. H. (1974). Türklerin Soy Kütüğü (Şecere-i Terakime). Haz. Muharrem Ergin. İstanbul: Tercüman 1001 Temel Eser Serisi.
  10. Ekici, M. (2019). Dede Korkut Kitabı Türkistan/Türkmen Sahra Nüshası, Soylamalar ve 13. Boy, Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi, Orijinal Metin (Tıpkıbasım), Transkripsiyon, Aktarma. İstanbul: Ötüken Neşriyat.