Araştırma Makalesi

Tarihsel Bir Görsel Pratik Olarak Pittura Infamante ve Günümüzdeki İzdüşümü

Sayı: 33 26 Şubat 2026
PDF İndir
TR EN

Tarihsel Bir Görsel Pratik Olarak Pittura Infamante ve Günümüzdeki İzdüşümü

Öz

Bu çalışma, Geç Orta Çağ ve erken modern dönem İtalyan komünlerinde, bilhassa Floransa'da uygulanan pittura infamante pratiğini incelemekte ve bunu günümüz sosyal medya linçleriyle karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. Botticelli ve Leonardo da Vinci gibi, Rönesans’ın önemli sanatçılarının da eserleriyle katkıda bulundukları pittura infamante türü, Roma hukukundan gelen infamia (itibar kaybı) cezasının bir görsel biçimi olup vatana ihanet, yolsuzluk ve iflas gibi suçları işleyen, özellikle kaçak durumdaki nüfuzlu kişileri kamusal binaların cephelerinde baş aşağı asılmış figürler şeklinde tasvir ederek cezalandırmış ve toplumdan dışlanmalarını hedeflemiştir. Başlangıçta komünün kolektif değerlerini ve “cumhuriyetin onuru”nu korumaya yönelik seküler bir hukuki yaptırım işlevi gören bu uygulama zamanla siyasi bir araç haline gelmiştir. Çalışma, Medici iktidarı döneminde, özellikle Lorenzo de’ Medici’nin Pazzi Suikasti’ne (1478) verdiği tepki bağlamında, pittura infamante’nin komünal adalet aracı olmaktan çıkıp kişisel bir intikam ve iktidar gösterisi aracına nasıl dönüştüğünü vurgulamaktadır. Bu dönüşüm, uygulamanın anlamını yitirerek ortadan kalkmasına yol açmıştır. Çalışma, bu tarihsel vakayı modern hukuk sistemlerinin üçüncü taraf adalet anlayışını ve ıslah fikrini paranteze alan, bunun yerine kamusal teşhir, damgalama ve kolektif intikamı önceleyen günümüz sosyal medya linçleriyle karşılaştırmaktadır. Her iki pratik de bireyleri toplumsal yargı karşısında savunmasız bırakır, masumiyet karinesini ve savunma hakkını görmezden gelir. Sonuç olarak pittura infamante ile dijital linç arasındaki benzerlik, her ikisinin de kamusal adalet iddiası taşısa da, fiiliyatta keyfî cezalandırma, toplumsal dışlama ve bireysel hesaplaşmalar için etkili bir araç olarak işlev görebildiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

pittura infamante , infamia , Mediciler , kamusal teşhir , sosyal medya linci.

Kaynakça

  1. Babinger, Franz (1978). Mehmed the Conqueror and His Time. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.
  2. Brucker, G. (1971). The society of Florence: A documentary study. New York, NY: Harper & Row.
  3. Edgerton, S. Y. (1985). Pictures and punishment: Art and criminal prosecution during the Florentine Renaissance. Ithaca, NY: Cornell University Press.
  4. Ferrari, M. (2016). Prime pitture d’infamia nei comuni italiani: Immagini come documenti, immagini come fatti.
  5. C. Behrman (Ed.), Images of shame: Infamy, defamation and the ethics of oeconomia içinde (ss. 49-75). Berlin, Almanya: De Gruyter.
  6. Foucault, M. (2015). Hapishanenin Doğuşu. Ankara, Türkiye: İmge Yayınevi.
  7. Freedberg, D. (1989). The power of images: Studies in the history and theory of response. Chicago, IL: University of Chicago Press.
  8. Goldthwaite, R. A. (2009). The economy of Renaissance Florence. Baltimore, MD: John Hopkins University Press.
  9. Hook, J. (1984). Lorenzo de’ Medici: An historical biography. London, İngiltere: Hamish Hamilton.
  10. Kuehn, T. (2003). Fama as a legal status in Renaissance Florence. T. Fenster ve D. L. Smail (Ed.), Fama: The politics of talk reputation in medieval Europe içinde (ss. 27-47). Ithaca, NY: Cornell University Press.

Kaynak Göster

APA
Şahin, D. (2026). Tarihsel Bir Görsel Pratik Olarak Pittura Infamante ve Günümüzdeki İzdüşümü. Anasay, 33, 145-159. https://doi.org/10.33404/anasay.1810752