Hayatın devamını sağlayan beslenme alışkanlığı
günümüzde farklı şekillerde boyut kazanmıştır. Doyumun yeni hazzı farklı,
değişik lezzetleri tatmak deneyimlemek veya yapılışını görmek, izletmek şeklinde
gerçekleşmiştir. Bu anlamda gastronomi bilim olarak eskilere dayansa da turizm çatısı
altında değerlendirilmesi yeni bir buluştur. Ülkemizde her bölgenin kendine has
yöresel tatları bulunmaktadır. Ülkenin farklı yerlerine yerleşen Bulgaristan göçmenleri
ise bu zengin lezzet mozaiğinin yalnızca bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu
bağlamda ele alınan araştırmanın temel amacı, Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenlerinin
zengin yemek kültürünü kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmak ve
gastronomi turizmi kapsamında değerlendirerek Bulgaristan göçmen mutfağının
önemini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda nitel araştırma yöntemi
benimsenerek, kartopu örnekleme yoluyla Antalya ilinde yaşayan Bulgaristan göçmenleriyle
yüz yüze görüşmeler yapılmış ve göçmenlere ait yemek kültürüne ilişkin
çalışmalar taranmış, betimsel ve içerik analizi yapılmıştır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, yöre
bazında birçok yemek çeşidi ve yapılışı benzer olarak Bulgaristan göçmenleri
tarafından bilinmekte ve yapılmaktadır. Kimi yörelerde aynı malzemeyle yapılan
yemekler farklı adlandırılmıştır. Araştırma süresince genç neslin yöresel
yemekler konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı, daha çok üçüncü yaş grubuna
ait bireylerin göçmen mutfağına hakim olduğu ve bu yöresel yemekleri
torunlarına yaptığı araştırmanın bir diğer sonucudur. Bu mutfağın gastronomik
açıdan bilinmesi ve menülerde yer alması gastronomi turizmi bakımından ülkemizin
yararına olacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | MAKALELER |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 8 |