Araştırma Makalesi

Kumar Oynama Davranışının Biyopsikososyal Sonuçlarına İlişkin Fenomenolojik Bir Araştırma

Cilt: 12 Sayı: 3 30 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Kumar Oynama Davranışının Biyopsikososyal Sonuçlarına İlişkin Fenomenolojik Bir Araştırma

Öz

Davranışsal bir bağımlılık türünü oluşturan kumar oynama davranışı bireylerin hayatında farklı açılardan birçok olumsuzluğu beraberinde getirmektedir. Bu doğrultuda mevcut araştırma kumar oynama davranışının biyopsikososyal sonuçlarını bütüncül bir yaklaşımla ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu araştırma nitel yöntem ve fenomenolojik yaklaşımla tasarlanmıştır. Bu doğrultuda problemli düzeyde kumar oynayan 28 birey ve kumar sorunlarından muzdarip 10 aile ferdi ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş olup MAXQDA (2022, PRO) programından faydalanılarak veriler bütüncül bir bakış açısıyla analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda 5 tema ve bu temaların altında 14 alt tema gelecek şekilde bulgular sunulmuştur. Bu temalar kayıplar silsilesi olarak ekonomik kayıplar, sosyalliğin kaybı, ailenin kaybı, sağlığın kaybı ve yaşamın kaybı olarak ortaya konmuştur. Çalışma sonucunda kumar oynayan birey ve aile üyelerinin yaşamlarının önemli noktalarında kayıplar yaşadıkları sonucuna varılmış olup konunun tek bir yönle ele alınmasının yeterli olmayacağı biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bütüncül bir şekilde yaklaşılmasının gerekliliği ortaya konmuştur. Öte yandan önleyici-koruyucu çalışmalarla birlikte tedavi noktasında profesyonel çalışmaların yapılması önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Altıntaş, M. (2018). Kumar oynama bozukluğu tanısı olan hastalarda anksiyete, depresyon, ruminasyon ve dürtüsellik. Cukurova Medical Journal, 43(3), 624-633.
  2. Aktürk, İ., Karaman, H. ve Yaman, Ö. M. (2024). Kumar oynama davranışını sürdürmedeki pozitif pekiştireçler ve yaşantısal kaçınmanın rolüne dair nitel bir araştırma. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(1), 251-274.
  3. American Psychiatric Association. (1980). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-III). Washington: American Psychiatric Pub.
  4. American Psychiatric Association. (1994). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-IV). Washington: American Psychiatric Pub.
  5. American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Washington: American Psychiatric Pub.
  6. Arcan, K. (2012). Psychological predictors of problem gambling behaviors. Doktora Tezi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  7. Arcan, K. (2020). Turkish Version of the Problem Gambling Severity Index (PGSI-T): Psychometric Properties Among the University Students. ADDICTA: The Turkish Journal on Addictions, 7(2), 90-98.
  8. Arcan, K. ve Karancı, A. N. (2014). Kumar Oynama Nedenleri Ölçeğinin uyarlama, geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Anatolian Journal of Psychiatry/Anadolu Psikiyatri Dergisi, 15(3), 248-256.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sosyal Gelişim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Erken Görünüm Tarihi

25 Aralık 2024

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

9 Mayıs 2024

Kabul Tarihi

8 Kasım 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Aka, V., & Yaman, Ö. M. (2024). Kumar Oynama Davranışının Biyopsikososyal Sonuçlarına İlişkin Fenomenolojik Bir Araştırma. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12(3), 966-987. https://doi.org/10.18506/anemon.1481507

Cited By

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.