Muş has the third largest inland plain of Turkey
(the Muş Plain) and the Malazgirt, Bulanık and Liz plains. These plains have
remained virgin and unspoiled since no conventional agriculture has been
applied to them. The territories outside the plains of the province are
mountainous or hilly plains. In this mountainous and uneven terrain,
pastureland areas are dominant and in these lands 80% grass-fed animal breeding
is made. Due to a growing awareness of healthy nutrition in the world and in
our country, the demand for natural food is increasing day by day and natural
food prices are considerably higher than conventional food because of the
limited availability of land to meet this increasing demand of it. Since Muş
could not evaluate these two potentials well in the market, it is one of the
socio-economically least developed cities of Turkey. In this research, the SWOT
analysis of the province and from the past to today economic growth of the
province will be considered together in order to assess the potential of the
added value sustainable economic development based on natural agriculture and
animal breeding.
Natural Agriculture and Livestock Muş Plain Sustainable Economic Development SWOT Analysis
Muş
ili, Türkiye'nin üçüncü büyük iç ovasına (Muş Ovası) ev sahipliği yapmaktadır.
Bununla birlikte Malazgirt, Bulanık ve Liz ovaları da Muş ili sınırları
içerisinde yer almaktadır. Başta Muş Ovası olmak üzere Muş’ta yer alan ovalarda
şimdiye kadar konvansiyonel tarım yapılmadığından, bu ovalar kimyasal gübre ve
ilaçlamalardan etkilenmemiş ve temiz kalabilmiştir. İlin ovaları dışında kalan
toprakları dağlık veya engebelidir. Bu
dağlık ve engebeli topraklarda mera alanları ağırlıktadır ve buralarda %80
oranında mera hayvancılığı yapılmaktadır. Dünyada ve ülkemizde sağlıklı
beslenme konusunda gittikçe yükselen bir bilinçlenmeye bağlı olarak doğal
gıdaya rağbet gün geçtikçe artmaktadır. Bu artan talebi karşılayacak toprak
alanlarının sınırlı olmasından dolayı da doğal gıda fiyatları konvansiyonel
gıdaya göre oldukça yüksektir. Ancak Muş
ili bu iki potansiyelini pazarda iyi değerlendiremediği için Türkiye'nin
sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş kentlerinden biridir. Bu araştırmada, Muş ilinin doğal tarım ve
hayvancılıktaki potansiyelini değerlendirebilmek için ilin geçmişten günümüze
ekonomik gelişimiyle birlikte ilin SWOT analizi göz önünde bulundurularak tarım
ve hayvancılığa dayalı sürdürülebilir ve katma değeri olan bir ekonomik gelişim
için yapılması gerekenler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Doğal Tarım ve Hayvancılık Muş Ovası Sürdürülebilir Ekonomik Gelişim SWOT Analizi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 3 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.