Araştırma Makalesi

Retro Temelli Ramazan Etkinlikleri: Nostalji Eğilimi, Akış Deneyimi, Etkinlik Tatmini, Boş Zaman Tatmini, Yaşam Tatmini ve Mutluluk Arasındaki İlişki

Cilt: 8 Sayı: 3 15 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

Retro Temelli Ramazan Etkinlikleri: Nostalji Eğilimi, Akış Deneyimi, Etkinlik Tatmini, Boş Zaman Tatmini, Yaşam Tatmini ve Mutluluk Arasındaki İlişki

Öz

Bu çalışmanın amacı, Ramazan etkinlikleri bağlamında nostalji eğilimi faktörlerini ortaya koyarak, bu faktörlerin katılım davranışları ve demografik özelliklere göre farklılaşma durumunu ve akış deneyimi, etkinlik tatmini, boş zaman tatmini, yaşam tatmini ve mutluluk üzerindeki etkisini incelemektir. Bu doğrultuda araştırma, kolayda örnekleme yöntemi ile Eskişehir Özdilek Alışveriş Merkezi'nde düzenlenen Ramazan etkinliklerine katılan 228 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS23 programında analiz edilmiştir. Faktör analizinde; nostalji eğilimine ilişkin kişisel nostalji, hatıra duyumsama, geçmiş özlemi, canlandırılmış nostalji ve kaçış olarak beş faktör ortaya çıkmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda, nostalji eğilimi faktörlerinin etkinlik tatmini, boş zaman tatmini ve yaşam tatmini üzerinde bir etkisi olduğu görülürken, akış deneyimi ve mutluluk üzerinde etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca, faktörlerin farklılaşma durumlarına ilişkin t-testi ve ANOVA'dan yararlanılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abuhamdeh, S. ve Csikszentmihalyi, M. (2012). Attentional Involvement and Intrinsic Motivation. Motivation and Emotion, 36(3), 257-267.
  2. Argan, M., Tokay Argan, M. ve Dursun, M.T. (2018). Examining Relationships Among Well-Being, Leisure Satisfaction, Life Satisfaction, and Happiness. Health Sciences,7(4), 49-59.
  3. Asakawa, K. (2004). Flow Experience and Autotelic Personality in Japanese College Students: How Do They Experience Challenges in Daily Life?. Journal of Happiness Studies, 5, 123-154.
  4. Aşan, Ö. ve Erenler, E. (2008). İş Tatmini ve Yaşam Tatmini İlişkisi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 203-216.
  5. Ateca-Amestoy, V., Serrano-del-Rosal, R. ve VeraToscano, E. (2008). The Leisure Experience. The Journal of Socio-Economics, 37(1), 64-78.
  6. Ayazlar, R.A. (2015). Akış Deneyiminin Yamaç Paraşütü Deneyim Doyumu ve Yaşam Doyumuna Etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Aydın: Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  7. Bailey, A.W. ve Fernando, I.K. (2012). Routine and Project-Based Leisure, Happiness, and Meaning in Life. Journal of Leisure Research, 44(2), 139-154.
  8. Beard, J.G. ve Ragheb, M.G. (1980). Measuring Leisure Satisfaction. J. Leis. Res. 12, 20-33. doi: 10.1080/00222216.1980.11969416

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

1 Eylül 2019

Kabul Tarihi

24 Ocak 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Yetim, G., Hastürk, G., & Argan, M. (2020). Retro Temelli Ramazan Etkinlikleri: Nostalji Eğilimi, Akış Deneyimi, Etkinlik Tatmini, Boş Zaman Tatmini, Yaşam Tatmini ve Mutluluk Arasındaki İlişki. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(3), 781-791. https://doi.org/10.18506/anemon.613816

Cited By

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.