Araştırma Makalesi

İbn Kuteybe’nin İhtilaflı Hadislere Yaklaşımı -Te’vîlü Muhtelifi’l-Hadîs Eseri Örnekliğinde-

Cilt: 9 Sayı: İDEKTA 31 Temmuz 2021
PDF İndir
EN TR

İbn Kuteybe’nin İhtilaflı Hadislere Yaklaşımı -Te’vîlü Muhtelifi’l-Hadîs Eseri Örnekliğinde-

Öz

Hicri üçüncü asır ve öncesine dair hadis tartışmalarını inceleyen müelliflerden birisi, 276/889 yılında vefat etmiş olan İbn Kuteybe’dir. İbn Kuteybe, Te’vîlü Muhtelifi’l-Hadîs isimli eserinde, dönemin hadise yönelik tartışmalarını ele almıştır. Bu eser, Abbasîlerin belli bir döneminde siyasi bir güç kazanan Mu’tezile’nin iktidar erkini de kullanarak Ehli Hadis’e yönelik uyguladığı sistematik baskılardan sonra kaleme alınmıştır. Eserde üzerinde durulan ve savunulan tez, “Ehli Hadis’e yönelik eleştirilere cevap vermek” şeklinde özetlenebilir. Müellif kelamcılar, Ehli Rey ve Mu’tezile gibi bazı kesimlerin hadisler arasındaki teârüzden hareketle ileri sürdükleri argümanlarının doğru olmadığını belirtmiş ve bu rivayetlerin uzlaştırılabileceğini savunmuştur. Bu çerçevede Ehli Rey, Mu’tezile, Râfızîler, Mürciîler ve Ehli Kelam’ın muhtelif gibi görünen rivayetleri değerlendirme yöntemleri tenkit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Buhârî, M. (1992). Sahîhu’l-Buhârî. İstanbul: Çağrı Yayınları.
  2. Darimî, E. (1992). Sünen. İstanbul: Çağrı Yayınları.
  3. Dülber, H. (2008). İbn Kuteybe ve Hadis Anlayışı. Ankara: AÜSBE.
  4. __________. (2017). Hadislerde Yorum “Tevil” Geleneği: İbn Kuteybe Örneği. Asos Journal: The Journal of Academic Social Science, 5 (53), 114-137.
  5. Ebû Davud, S. (1992). Sünen. İstanbul: Çağrı Yayınları.
  6. Erman, U. (2017). Ehl-i Hadîs ve Ehl-i Re’y Arasında Yaşanan Polemiklerin Cerh ve Ta’dîl İlmine, Dönemin Te’lîfâtına ve Sosyal/Beşerî İlişkilere Yansıması (Hicrî III. Asır). e-Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi. IX (18), 990-1010.
  7. el-Firyâbî, E. (1989). Kitâbu Fedâili'l-Kur'an. thk. Yûsuf Osman Fadlullah Cibrîl. Riyâd: Mektebetu'r-Rüşd.
  8. İbn Balabân, A. (1993). Sahîhu İbn Hibbân bi Tertîbi İbn Balabân. thk. Şuayp el-Arnaût. Beyrut: Müessesetü’r-Risale.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Temmuz 2021

Gönderilme Tarihi

30 Mart 2021

Kabul Tarihi

26 Mayıs 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: İDEKTA

Kaynak Göster

APA
Kanarya, B. (2021). İbn Kuteybe’nin İhtilaflı Hadislere Yaklaşımı -Te’vîlü Muhtelifi’l-Hadîs Eseri Örnekliğinde-. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(İDEKTA), 33-43. https://doi.org/10.18506/anemon.906714

Cited By

Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.