In this study, it has been aimed to examine the impact of
institutionalization and intellectual capital elements on administrative point
of view and competitive power in hospitality businesses owned by a family. The
sample of research has been determined as the directors of four or five-star
hospitality businesses owned by families, which are carrying out an activity in
Antalya city located within the boundaries of Mediterranean Region of Turkey.
Data has been gathered by using the stratified sampling method with a survey
form with 5 point graduation. As a result of data analysis, while no meaningful
interaction between formalization in family-owned businesses and competitive
power, it has been observed that organizational culture, customers and structural
capital have positive impact on competitive power.
Institutionalization Intellectual Capital Competitive Power Family-owned Businesses Hospitality Businesses
Bu
çalışmada aile işletmesi olan konaklama işletmelerinde kurumsallaşma ve
entelektüel sermaye unsurların yönetici bakış açısı ile rekabet gücüne
etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemi, Türkiye’ de Akdeniz
Bölgesi sınırları içerisinde yer alan Antalya ilinde faaliyet gösteren dört ve
beş yıldızlıaile işletmesi olan konaklama işletmeleri yöneticileri şeklinde
belirlenmiştir. Veriler 5’li derecelemeyesahip anket formu ile tabakalı
örnekleme kullanılarak toplanmıştır. Toplamda 210 anket formu elde edilmiştir.
Verilerin analizi sonucunda aile işletmelerinde formalleşme ve insan sermayesi
ile rekabet gücü arasında anlamlı etkileşim bulgulanmazken, örgüt kültürü ile
müşteri ve yapısal sermayenin rekabet gücünüpozitif anlamda etkilediği görülmüştür.
Kurumsallaşma Entelektüel Sermaye Rekabet Gücü Aile İşletmeleri Konaklama İşletmeleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 2 Aralık 2018 |
Kabul Tarihi | 23 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 6 Sayı: 6 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.