In this study; it has been
aimed that identifying the names of undergraduate programmes which train
oriented to food and beverage sector in Turkey and in the world and their
mutual and different sides in regards to the faculty/college which they are
within. For this purpose, all of the universities in Turkey has been scanned.
From 8 countries abroad, (Spain, Italy, England, USA, Switzerland, Sweden)
websites of randomly selected 149 universities has been examined. It has been
seen that, 82.0% of 50 programmes which train oriented to food and beverage
sector in Turkey bear the name of “gastronomy and culinary arts”. It has been
seen that 38.0% of the programmes are within the tourism faculties. In 6 of the
countries that are aboard taken in the scope of the research, it has been detected that there are related
undergraduate programmes. It has been detected that programme names are
“culinary arts” and “gastronomical science” at furthest, in the universities
where there are related programmes. As a result of research findings it can be
said that there is a significant variety in terms of the programmes names and
faculty and colleges which the programmes are within.
Bu çalışmada; Türkiye’de ve
dünyada yiyecek içecek sektörüne yönelik eğitim veren lisans programlarının
isimleri ve bünyesinde bulundukları fakülte/yüksekokul bakımından ortak ve
farklı yönlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Türkiye’deki üniversitelerin
tamamı taranmıştır. Yurtdışından 8 ülkede (İspanya, İtalya, İngiltere, ABD,
İsviçre, İsveç, Japonya ve Avustralya) rastgele seçilen 149 üniversitenin web
siteleri incelenmiştir. Türkiye’de yiyecek içecek sektörüne yönelik lisans
eğitimi veren 50 programdan %82.0’ının “gastronomi ve mutfak sanatları” ismini
taşıdığı belirlenmiştir. Programlardan %38.0’ının turizm fakülteleri bünyesinde
bulundukları görülmüştür. Yurtdışında araştırma kapsamına alınan ülkelerden
6’sında ilgili lisans programları tespit edilmiştir. İlgili programların
bulunduğu üniversitelerde program isimlerinin; en fazla “mutfak sanatları” ile
“gastronomik bilimler” olduğu tespit edilmiştir. Türkiye’de ve diğer ülkelerde
bu alanda eğitim veren programlar ile bünyesinde bulundukları
fakülte/yüksekokulların geniş bir isim çeşitliliğine sahip olduğu sonucuna
varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 30 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.