Kobi’lerin Finansal Sorunlarının İncelenmesinde Dış Kaynak Sermayesinin Rolü: Diyarbakır İli Örneği
Öz
Çalışmamızda, Diyarbakır ilinde faaliyet gösteren 386 adet KOBİ üzerinde dış kaynakdan temin edilen krediler ve bunların işletmede yarattığı sorunlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan çalışmanın sonuçlarını şu çerçevede özetleyebiliriz. İşletmelerin büyük bir bölümünün kredilerle finansman sağladıkları ve bu kredilerin büyük bir kısmını bankalardan temin ettikleri görülmüştür. Bu bağlamda işletmelerin KOSGEB’in kredilerinden yeterince yararlanmadıkları tespiti yapılmış, bunun nedeninin de kamu borcu olan işletmelerin aldığı krediden borcu kadar kesinti yapılmasıdır. Kredi kullanan işletmeler, kredi kullanımında yaşadığı zorlukların önemli bir bölümünü teminat sağlama ve formalite- şekil şartları olarak ifade etmişlerdir. Bununla birlikte işletmelerin önemli bir kısmı kredinin miktarı bakımından bir sorun ortaya koyamamaktadır.
Çalışmamızdaki veriler,
istatistiksel bir ortamda değerlendirilmiş ve kurulan hipotezlerin test
edilmesi bu çerçevede gerçekleştirilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akgemci, T. (2001). KOBI’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler. Ankara: Kosgeb Yayını.
- Alptekin, E. (2007). KOBI’ler Alternatif Finansman Kaynaklarının Farkında Mı?. AR-GE Bülten, İzmir: İzmir Ticaret Odası.
- Aras, G. (2001). KOBI’lerin Sermaye Piyasası Yoluyla Fon Sağlama Olanakları: Tezgahüstü Piyasalar ve Risk Sermayesi Finansman Modeli. İçinde: 1. Orta Anadolu Kongresi: KOBI’lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları, Nevşehir.
- Burlingham, B. (2007). Küçük Devler. İstanbul: Can Matbaacılık.
- Cook, P., & Nixson, F. (2000). Finance and small and medium-sized enterprise development. Manchester: Institute for Development Policy and Management, University of Manchester. (Accessed on 02/06/2018), http://www.gdrc.org/icm/micro/fin-sme.html
- Çelik, A. & Akgemci T. (1998). Girişimcilik Kültürü ve KOBI’ler, Nobel Yayın Dağıtım.
- Düşükcan, M., & Sezgin, E.E. (2017). Küçük ve Orta Boy İşletmelerde Kurumsal Yönetim Farkındalığı: Elazığ İlinde Bir Uygulama. Fırat Üniversitesi Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 1(1), 153-182.
- Erkan, M., & Eleren, A. (2001). Küreselleşme Sürecinde KOBI’lerin Yeniden Yapılandırılması ve Bir Model Önerisi. İçinde: 1. Orta Anadolu Kongresi: KOBI’lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları, Nevşehir.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
20 Mart 2019
Gönderilme Tarihi
15 Ağustos 2018
Kabul Tarihi
5 Kasım 2018
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 7 Sayı: 2
Cited By
KOBİ’lerin Finansal Sorunları Üzerine Bir Araştırma: Kars İli Örneği
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.15869/itobiad.623503COVID-19 SALGINI SÜRECİNDE KOBİ’LERİN FİNANSAL GÖRÜNÜMÜNÜN DEĞERLENDİRİLMESİ: DENİZLİ TEKSTİL İŞLETMELERİ ÖRNEĞİ
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
https://doi.org/10.26468/trakyasobed.798638KOSGEB DESTEĞİ İLE İŞ KURAN GİRİŞİMCİLERİN KARŞILAŞTIKLARI PROBLEMLERİN ÖNCELİKLENDİRİLMESİ: SWARA YÖNTEMİ UYGULAMASI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Girişimcilik Dergisi
https://doi.org/10.55830/tje.1790088