Bu çalışmanın amacı, teknoloji liderliğinin okul yöneticilerinin teknostres ve teknoloji kabulü üzerindeki etkisini araştırmaktır. Teknoloji, 21. yüzyıl toplumunun ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli değişen ve dönüşen eğitim örgütlerinin ve hızla gelişen teknolojinin bir sonucu olarak ortaya çıkan teknoloji liderliğinin vazgeçilmez bir parçası olarak görülmektedir. Literatürde yapılan önceki çalışmalar incelendiğinde bu boyutların ayrı ayrı ele alındığı ancak üç boyutu bir arada inceleyen bir çalışma olmadığı görülmüştür. Bu çalışma teknoloji liderliği, teknostres ve teknoloji kabulü arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçladığı için ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya pilot uygulamaya 112, asıl çalışmaya 387 olmak üzere toplam 499 okul yöneticisi katılmıştır. Bu araştırmanın yapılabilmesi için İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu’ndan 15.04.2021 tarih ve E-74555795-050.01.04-77271 sayılı izin alınmıştır. Araştırmanın katılımcıları İzmir'de bulunan A-12 okullarının okul yöneticileridir. Bu çalışmada Eğitim Yöneticileri Teknoloji Liderliği Ölçeği, Teknoloji Kabul ve Kullanım Birleştirilmiş Modeli (UTAUT) 2 Ölçeği ve Öğretmenlerin Teknostres Düzeylerini Belirleme Ölçeği (TTLDS) kullanılmıştır. Araştırmanın verileri çevrimiçi olarak toplanmıştır. Çalışma ile ilgili gerekli izinler İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınmıştır. Veriler, SPSS 18.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada toplanan verilerin analiz sonuçlarına göre, okul yöneticilerinin teknoloji liderliği, teknostres düzeyleri ve teknoloji kabul düzeylerini yordamaktadır. Ayrıca, okul yöneticilerinin teknoloji kabul düzeyleri, teknostres düzeylerini yordamaktadır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre teknoloji liderliği ve teknoloji kabul düzeylerinin teknostres üzerinde negatif etkiye sahip olduğu; teknoloji liderliğinin teknoloji kabul düzeyi üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu görülmüştür.
okul yöneticileri teknoloji kabulü Teknoloji liderliği tekno stres
The aim of this study is to review the influence of technology leadership on school administrators’ technostress and technology acceptance. Technology is seen as an indispensable part of educational organizations that are constantly changing and transforming to meet the needs of 21st century society and technology leadership, which has emerged as a result of rapidly developing technology. Although prior studies have examined these dimensions separately, there has been no study that investigates them all. This research is designed as a correlational survey model as it aims to reveal the relationships between technology leadership, technostress and technology acceptance. The participants of the study were school administrators of K-12 schools in Izmir, Turkey. A total of 499 school administrators, 112 of whom were participated in the pilot study and 387 in the main study. In order to conduct this research, ethical permission was obtained from the Social and Human Sciences Research Ethics Committee of Istanbul University – Cerrahpasa with the date 15.04.2021 and number E-74555795-050.01.04-77271. The Technology Leadership Competency Scale for School Administrators, The Unified Theory of Acceptance and Use of Technology (UTAUT) 2 Scale and The Teachers’ Technostress Levels Defining Scale (TTLDS) were used in this study. The data was collected through an online survey. Permission was obtained from the İzmir Provincial Directorate of National Education-Turkey. The SPSS 18.0 statistics program was used to analyze the data. According to the study’s findings, administrators' technology leadership predicts their technostress and technology acceptance. In addition, administrators' technology acceptance predicts their technostress. Technology leadership and technology acceptance have statistically significant negative effects on technostress. Technology leadership has a statistically significant positive effect on technology acceptance.
school administration technology acceptance technology leadership technostress
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 9 Sayı: 6 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.