Gördük and its surroundings, which have been inhabited by human beings since ancient times, continued during the Ottoman Empire and agriculture formed the basis of the regional economy. In the study based on Register books, In the 16th century, agricultural activities in the region were discussed under the headings of cereals, legumes, industrial plants, fruits and vegetables. It is seen that the emphasis is on grain production among agricultural activities in the region. It was followed by industrial plants, fruit-vegetable and legume production. While an increase has been detected in the production of some agricultural products such as wheat, millet and chickpeas, it is understood that there is a decrease in the production of some products such as cowpeas, apricot and acorns. In the study, All the products cultivated in Gördük district in the 16th century are discussed respectively, and their situations in the first and second half of the century are compared and current developments and changes are presented with various evaluations. Thus, the agricultural production profile of the Gördük District region was tried to be determined. The data obtained are given in tables in the appendices. Mud, bushel and tax amounts of the produced products are given in detail, and factors that affect agricultural production positively or negatively are also mentioned. Since the study is based on archive documents, it does not require ethics committee permission.
Eskiçağlardan beri insanoğlu tarafından yerleşime sahne olan Gördük ve çevresinde, bu durum Osmanlı Devleti döneminde de devam etmiş ve bölge ekonomisinin temelini tarım oluşturmuştur. Tahrir defterleri esaslı çalışmada, XVI. yüzyılda bölgedeki tarımsal faaliyetler, hububat, bakliyat, sanayi bitkileri, meyve ve sebze başlıkları altında ele alınmıştır. Bölgede tarımsal faaliyetler içinde hububat üretimine ağırlık verildiği görülmektedir. Onu, sanayi bitkileri, meyve-sebze ve bakliyat üretimi takip etmiştir. Buğday, darı, nohut gibi bazı zirai ürünlerin üretiminde artış tespit edilirken, börülce, zerdalü, palamut gibi bazı ürünlerde ise üretim azalması olduğu anlaşılmaktadır. Çalışmada XVI. yüzyılda Gördük kazasında ziraatı yapılan tüm ürünler sırasıyla ele alınmış, yüzyılın ilk ve ikinci yarısındaki durumları karşılaştırılarak mevcut gelişme ve değişimler çeşitli değerlendirmelerle birlikte ortaya konulmuştur. Böylece Gördük kazası bölgesinin tarımsal üretim profili çıkarılmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler tablolar halinde de ekler kısmında verilmiştir. Üretimi yapılan ürünlerin müd, kile ve vergi, miktarları ayrıntılı olarak verilmiş, tarımsal üretimi olumlu ya da olumsuz olarak etkileyen faktörlere de değinilmiştir. Çalışma arşiv belgelerine dayandığı için etik kurul izni gerektirmemektedir.
Çalışma için etik kurul iznine gerek yoktur.
Çalışmayı destekleyen herhangi bir kurum veya şahıs yoktur.
Çalışma tamamen müstakildir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Demografi (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 7 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 30 Eylül 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 12 Sayı: 3 |
Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.