Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evin tadı: Erzincan’dan İstanbul’a göç

Yıl 2021, Sayı: 42, 11 - 18, 28.12.2021
https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.985432

Öz

Hafıza çalışmalarına yemeği eklemek, insanın yemeğindeki tarihsel bilgileri açığa çıkarmak gıda hafızası çalışmalarının temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, göç sonrasında yemek alışkanlıklarının durumunu anlamak, gıda hafızasını ve kültürel hafızayı inceleyebilmektir. Bu amaçla Erzincan’ın dağ köylerinden İstanbul’a göç etmiş 58-83 yaşları arasında 4 kadın ve 4 erkek toplam 8 kişi ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Benzerlikleri, farklılıkları ve ortak noktaları anlayabilmek için katılımcılara Erzincan’daki yaşamları, hatıraları ve yemek alışkanlıkları ile İstanbul’daki yaşamları ve yemek alışkanlıklarıyla ilgili sorular sorulmuştur. Alınan ses kayıtlardan çıkarılan kodlar beş kategoride toplanmış ve bu verilerin değerlendirmesi ve analizleri yapılmıştır. Sonuçta, farklı katılımcıların en yakın 14, en uzak 40 yıl önce yaptıkları göç sonrasında hafızalarında kökenlerine ait bilgilerin ve Erzincan’daki yaşama dair hikayelerinin yemeklerle bağlantılı olduğu, tamamının verdiği ortak bilgilerden de bir kültürel hafızanın varlığı görülmüştür.

Teşekkür

Çalışmanın gerçekleşebilmesi için katılımcıların bulunması ve görüşülmesi konusundaki emeği için mezun öğrencim Ali Ayhan’a teşekkür ederim.

Kaynakça

  • Abbots, E. (2016). Approaches to food and migration: Rootedness, being and belonging . J. Klein ve J. Watson (Ed.) içinde, The handbook of food and anthropology (s. 115-132). Bloomsbury Academic. https://doi.org/10.5040/9781474298407.0013
  • Assmann, A. (2021). Cultural memory. A. Hamburger, C. Hancheva ve V. D. Volkan (Ed.) içinde, Social trauma - An interdisciplinary textbook (s. 25-36). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-47817-9_3
  • Büyüköztürk, Ş., Özcan, A., Karadeniz, Ş., Demirel, F., ve Kılıç Çakmak, E. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
  • Başel, H. (2007). Türkiye’de nüfus hareketlerinin ve iç göçün nedenleri. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (53) 515-542. https://dergipark.org.tr/en/pub/iusskd/issue/898/10088
  • Burns, C. (2004). Effect of migration on food habits of Somali women living as refugees in Australia. Ecology of Food and Nutrition, 43(3), 213-229. https://doi.org/10.1080/03670240490447541
  • Deniz, O., ve Etlan, E. (2009). Kırdan kente göç ve göçmenlerin uyum süreci üzerine bir çalışma: Van örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2) 472-498. https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/881
  • Dervişoğlu Akpınar, H. (2017). İç göç ve aile bağlamında kadınların iyi oluş ve fayanıklılığı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Uludağ Üniversitesi, Bursa. http://hdl.handle.net/11452/3941
  • Işkın, M. (2021). Göç-kültür etkileşiminde kadının rolü: Mutfak kültürü bağlamında bir araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 258-274. https://dergipark.org.tr/tr/pub/oltu/issue/64381/952405
  • Lévi-Strauss, C. (2016). Irk, tarih ve kültür, H. Bayrı, R. Erdem, ve A. Oyacıoğlu (Çev.). Metis. (Özgün eserin basımı 1952)
  • Lugosi, P. (2013). Food, drink and identity. D. Sloan (Ed.) içinde, Food and drink: The cultural context (s. 20-72). Goodfellow Publishers. https://doi.org/10.23912/978-1-908999-03-0-2348 Migration Data Portal. (2021, Ağustos 24). International Organization for Migration. https://www.migrationdataportal.org/
  • Mintz, S. (1996). Tasting food, tasting freedom: Excursions into eating, power, and the past. Beacon.
  • Özden, B. (2020). Changes in the breakfast traditions of an old-world vountry: How the breakfast traditions in Turkey have changed, causing the loss of an important food culture. Dublin Gastronomy Symposium, 25-29th May, 2020 (s. 1-4). Dublin. https://doi.org/10.21427/nd9t-m940
  • Shah, R. (2014). Food & identity: Food studies, cultural & personal identity. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.26973.05608
  • Sutton, D. (2001). Rememberance of repasts: An anthropology of food and memory. Berg. https://doi.org/10.5040/9781350044883

The taste of home: Migration from Erzincan to Istanbul

Yıl 2021, Sayı: 42, 11 - 18, 28.12.2021
https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.985432

Öz

Adding food to memory studies, revealing the historical information in human food form the basis of food memory studies. The aim of this study is to understand the status of food habits after migration, to examine food memory and cultural memory. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 8 people, 4 women and 4 men, between the ages of 58-83, who migrated from the mountain villages of Erzincan to Istanbul. To understand the similarities, differences, and common points, the participants were asked questions about their life, memories, and eating habits in Erzincan, as well as their life and food habits in Istanbul. The codes extracted from the audio recordings were collected in five categories, and these data were evaluated and analyzed. As a result, it was seen that the information about their origins and the stories of life in Erzincan are related to the meals in the memory of the different participants after their migration, the closest 14 years and the farthest 40 years ago, and that there is a cultural memory from the common information given by all of them.

Kaynakça

  • Abbots, E. (2016). Approaches to food and migration: Rootedness, being and belonging . J. Klein ve J. Watson (Ed.) içinde, The handbook of food and anthropology (s. 115-132). Bloomsbury Academic. https://doi.org/10.5040/9781474298407.0013
  • Assmann, A. (2021). Cultural memory. A. Hamburger, C. Hancheva ve V. D. Volkan (Ed.) içinde, Social trauma - An interdisciplinary textbook (s. 25-36). Springer. https://doi.org/10.1007/978-3-030-47817-9_3
  • Büyüköztürk, Ş., Özcan, A., Karadeniz, Ş., Demirel, F., ve Kılıç Çakmak, E. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Pegem Akademi.
  • Başel, H. (2007). Türkiye’de nüfus hareketlerinin ve iç göçün nedenleri. Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, (53) 515-542. https://dergipark.org.tr/en/pub/iusskd/issue/898/10088
  • Burns, C. (2004). Effect of migration on food habits of Somali women living as refugees in Australia. Ecology of Food and Nutrition, 43(3), 213-229. https://doi.org/10.1080/03670240490447541
  • Deniz, O., ve Etlan, E. (2009). Kırdan kente göç ve göçmenlerin uyum süreci üzerine bir çalışma: Van örneği. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2) 472-498. https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/881
  • Dervişoğlu Akpınar, H. (2017). İç göç ve aile bağlamında kadınların iyi oluş ve fayanıklılığı [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Uludağ Üniversitesi, Bursa. http://hdl.handle.net/11452/3941
  • Işkın, M. (2021). Göç-kültür etkileşiminde kadının rolü: Mutfak kültürü bağlamında bir araştırma. Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(2), 258-274. https://dergipark.org.tr/tr/pub/oltu/issue/64381/952405
  • Lévi-Strauss, C. (2016). Irk, tarih ve kültür, H. Bayrı, R. Erdem, ve A. Oyacıoğlu (Çev.). Metis. (Özgün eserin basımı 1952)
  • Lugosi, P. (2013). Food, drink and identity. D. Sloan (Ed.) içinde, Food and drink: The cultural context (s. 20-72). Goodfellow Publishers. https://doi.org/10.23912/978-1-908999-03-0-2348 Migration Data Portal. (2021, Ağustos 24). International Organization for Migration. https://www.migrationdataportal.org/
  • Mintz, S. (1996). Tasting food, tasting freedom: Excursions into eating, power, and the past. Beacon.
  • Özden, B. (2020). Changes in the breakfast traditions of an old-world vountry: How the breakfast traditions in Turkey have changed, causing the loss of an important food culture. Dublin Gastronomy Symposium, 25-29th May, 2020 (s. 1-4). Dublin. https://doi.org/10.21427/nd9t-m940
  • Shah, R. (2014). Food & identity: Food studies, cultural & personal identity. https://doi.org/10.13140/RG.2.2.26973.05608
  • Sutton, D. (2001). Rememberance of repasts: An anthropology of food and memory. Berg. https://doi.org/10.5040/9781350044883
Toplam 14 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Bölgesel Çalışmalar
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Arzu Durukan 0000-0003-2255-1797

Yayımlanma Tarihi 28 Aralık 2021
Gönderilme Tarihi 20 Ağustos 2021
Kabul Tarihi 23 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 42

Kaynak Göster

APA Durukan, A. (2021). Evin tadı: Erzincan’dan İstanbul’a göç. Antropoloji(42), 11-18. https://doi.org/10.33613/antropolojidergisi.985432

17919

Antropoloji’de yayımlanan makaleler ve diğer yazıların tümünün yayın hakkı Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) altında lisanslanmıştır. Yani yayımlanan makale ve diğer muhtelif yazılar, başka yayınlarda ancak uygun referans gösterilerek, lisansa bağlantı sağlanarak, değişiklik yapıldıysa belirtilerek ve ticarî amaç gütmeyerek kullanılabilirler. Kısaca yazar(lar) veya okuyucu(lar) herhangi bir maddî çıkar gözetmeksizin, Antropoloji’deki yayınları basılı ve/veya elektronik olarak çoğaltmakta ve/veya yaymakta özgürdürler. Bu durum yine de lisans sahibi olarak Antropoloji’nin sizi ve çalışmanızı onaylayacağı anlamına gelmek zorunda değildir.
Budapeşte Açık Erişim Girişimi