Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Helal Turizmin Temel Öğesi Olarak Helal Otel Konsepti

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 43, 30.06.2019

Öz

Helal turizm,
hem hizmet verenler hem de hizmet alanlar açısından birtakım ilke ve sınırları
ifade etmektedir. Hizmet verenler bakımından seyahat acenteliği, otelcilik,
inanç turizmi vb. alanlarda İslamî kurallara riayet yanında hizmet alanlar
açısından da gerek seyahat esnasında, gerek otelcilik hizmetleri alırken şer‘î
ölçülere uygun araç ve mekânların teminini talep hakkını içermektedir. Bütün bu
süreçlerde helal gıda teminin de önemli rolü bulunmaktadır. Bu konuda ülkemizde
TSE tarafından geliştirilen “Helal Yönetim Sistemi-Oteller” Standardı bu konuda
önemli bir adımı ifade etmektedir. Ayrıca SMIIC tarafından yürütülen standart
hazırlama çalışmaları ile IHATO’nun gayretleri kayda değerdir.
 

Kaynakça

  • Atar, F. (2009). “Sefer”. XXXVI, 295, Diyanet İslam Ansiklopedisi. İstanbul.
  • GİMDES, Hotel ve Konaklama İle İlgili Standard, http://www.gimdes.org/helal-otel-nasil-olmali-2.html, Erişim tarihi: 08 Şubat 2017.
  • Kılınç, O. ve Kılınç, U. (2014). Dini Yeme-İçme Adet ve Yasaklarının Turizmdeki Yeri: Alevilik Örneği. İçinde Y. Bilim – Ö. Özer (ed.), İnanç Turizmi: Seçme Konular (ss. 231-256). Konya: Çizgi Kitabevi, Ocak.
  • Okuyucu, A. ve Somuncu, M., (2014). Türkiye’de İnanç Turizmi: Bugünkü Durum, Sorunlar ve Gelecek. İçinde Y. Bilim – Ö. Özer (ed.), İnanç Turizmi: Seçme Konular (ss. 11-46). Konya: Çizgi Kitabevi, Ocak.
  • Övüt, İ. (2017). “İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)”, Standart: Ekonomik ve Teknik Dergi (Helal Belgelendirme), S. 655, Haziran 2017, s. 35-36.
  • SMIIC Genel Sekreterliği (2013). Standart: Ekonomik ve Teknik Dergi, Helal Gıda Sayısı, y. 52, S. 611, Nisan 2013, s. 52-55.
  • Süt, A. (2014). İslam ve Turizm İlişkisi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 9/11 Fall, p. 479-497. Ankara-Turkey.
  • Şimşek, M. (2013). Helal Belgelendirme ve SMIIC Standardı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sayı: 22 (ss. 19-44).
  • Şimşek, M. (2018). Türkiye’de Helal Belgelendirme ve Helal Akreditasyon. Disiplinler Arası Yaklaşımla Helal Ürün ve Hizmetler, ed. Adem Yıldırım, Ankara: Grafiker yy., s. 61-93.
  • Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Helal Yönetim Sistemi-Oteller, TS 13683/Şubat 2016.
  • Yalçın, İ. (2013). “Yiyecek”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, XLIII, 556.
  • Yener, D. (2011). Tüketicilerin Helâl Sertifikalı Ürünlere Karşı Tutumlarını Etkileyen Faktörler Ve Risk Algısı, yayımlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul 2011.

Halal Hotel Concept as a Basic Element of the Halal Tourism

Yıl 2019, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 43, 30.06.2019

Öz

The concept
of halal tourism, refers to the limits both service providers and service
areas. In terms of service providers, in the area of travel agency,
hospitality, religious tourism, etc. must comply with Islamic rules. In terms
of service areas while traveling and while receiving hotel services must to
supply of appropriate tools and the spaces according to Islamic rules. All of
these processes Halal food supply play an important role. Standard of Halal
Management System-Hotels which developed by TSE in our country has represented
an important step in this regard. In addition, the standard preparation work
carried out by SMIIC and IHATO’s efforts are noteworthy.

Kaynakça

  • Atar, F. (2009). “Sefer”. XXXVI, 295, Diyanet İslam Ansiklopedisi. İstanbul.
  • GİMDES, Hotel ve Konaklama İle İlgili Standard, http://www.gimdes.org/helal-otel-nasil-olmali-2.html, Erişim tarihi: 08 Şubat 2017.
  • Kılınç, O. ve Kılınç, U. (2014). Dini Yeme-İçme Adet ve Yasaklarının Turizmdeki Yeri: Alevilik Örneği. İçinde Y. Bilim – Ö. Özer (ed.), İnanç Turizmi: Seçme Konular (ss. 231-256). Konya: Çizgi Kitabevi, Ocak.
  • Okuyucu, A. ve Somuncu, M., (2014). Türkiye’de İnanç Turizmi: Bugünkü Durum, Sorunlar ve Gelecek. İçinde Y. Bilim – Ö. Özer (ed.), İnanç Turizmi: Seçme Konular (ss. 11-46). Konya: Çizgi Kitabevi, Ocak.
  • Övüt, İ. (2017). “İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC)”, Standart: Ekonomik ve Teknik Dergi (Helal Belgelendirme), S. 655, Haziran 2017, s. 35-36.
  • SMIIC Genel Sekreterliği (2013). Standart: Ekonomik ve Teknik Dergi, Helal Gıda Sayısı, y. 52, S. 611, Nisan 2013, s. 52-55.
  • Süt, A. (2014). İslam ve Turizm İlişkisi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, Volume 9/11 Fall, p. 479-497. Ankara-Turkey.
  • Şimşek, M. (2013). Helal Belgelendirme ve SMIIC Standardı. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, sayı: 22 (ss. 19-44).
  • Şimşek, M. (2018). Türkiye’de Helal Belgelendirme ve Helal Akreditasyon. Disiplinler Arası Yaklaşımla Helal Ürün ve Hizmetler, ed. Adem Yıldırım, Ankara: Grafiker yy., s. 61-93.
  • Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Helal Yönetim Sistemi-Oteller, TS 13683/Şubat 2016.
  • Yalçın, İ. (2013). “Yiyecek”, Diyanet İslam Ansiklopedisi, XLIII, 556.
  • Yener, D. (2011). Tüketicilerin Helâl Sertifikalı Ürünlere Karşı Tutumlarını Etkileyen Faktörler Ve Risk Algısı, yayımlanmamış doktora tezi, Marmara Üniversitesi, İşletme Anabilim Dalı, İstanbul 2011.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Murat Şimşek 0000-0002-6301-5184

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2019
Kabul Tarihi 1 Haziran 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şimşek, M. (2019). Helal Turizmin Temel Öğesi Olarak Helal Otel Konsepti. Academic Platform Journal of Halal Lifestyle, 1(1), 35-43.

26650 26648      26647      26649         26642    

26651       266522528025281    25282


25283      25284     25288      25286       25287


Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi