Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Helâl Gıda

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 95 - 101, 31.12.2020

Öz

Helâl gıda, üretimden tüketime kadar İslami kurallara uygun bir şekilde hijyenik olarak üretilmiş besindir. Müslüman tüketiciler için Helâl gıda seçimi dini bir gerekliliktir. Günümüzde helâl ürünlerin sertifikalanarak tüketiciye sunulması yaygınlaşmaktadır. Dünya Müslümanlarında giderek helâl sertifikalı ürün talebi artmaktadır. Çoğunluğu Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan Müslümanlar için helâl sertifikasyonu daha çok önemsenir. Dünya helâl ürün pazarı çok büyüktür, helâl gıda, bütün helâl ticaretlerini (örn., turizm, giyim, turizm, ilaç ve kozmetik) yönlendirme potansiyeline sahiptir. Türkiye İslam ülkeleri için çok uygun bir helâl gıda ihracatçısı olabilir. Son yıllarda artan helâl gıda farkındalığı ve dini hassasiyetler sonucunda Türkiye’de bu alanda yapılan yatırımlar ve kurumsallaşma artmıştır. Dini inanışlar, insanların yaşam biçimlerini etkiler. Beslenmede İslami kural ve inanışlar önemlidir. Helâl gıdada, kesilen hayvanın türü, besinin alkol ve katkı maddeleri içeriği en fazla dikkat edilen niteliklerdir. Üretimin her aşamasında İslami usullere uygun hareket edilmesi de helâllik açısından önemlidir. Genel bir yaklaşımla; Müslümanların çok sınırlı istisnalar dışında tüm besinleri tüketimine izin verilir. Müslümanlara tüketimi haram olanlar, domuz, yırtıcı hayvanlar, leş ve alkol ile diğer zararlı ve zehirli yiyecek ve içeceklerdir. Tüketimi helâl olan hayvanların kesimi de İslami usullerle olmak zorundadır. Kırmızı et ve kümes hayvanlarının helâl kesimine ilaveten; süt ürünleri, hazır gıdalar, şekerlemeler ve diğer katkı içeren yiyecek ve içecek ürünleri de helâlliği açısından etkin bir şekilde dikkate alınmaktadır. Helâl uygunluğu ‘çiftlikten çatala’ süreci boyunca, üretim, depolama ve nakliye gibi aşamaların tümünde değerlendirilmedir. Bu derlemede helâl gıda hakkında temel bilgilere yer verilmiştir.

Kaynakça

  • Alişarlı, M. (2011). Kesim yöntemleri. DİB, Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı-IV, Günümüzde Helâl Gıda, 26-28 Kasım, Afyonkarahisar.
  • Al-Mazeedi, H.M., Regenstein, J.M., & Riaz, M.N. (2013). The issue of undeclared ingredients in halal and kosher food production: A focus on processing aids. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 12(2), 228-233.
  • Apple, J.K., Kegley, E.B., Maxwell, C.V., Rakes, L.K., Galloway, D., & Wistuba, T.J. (2005). Effects of dietary magnesium and short-duration transportation on stress response, postmortem muscle metabolism, and meat quality of finishing swine 1. Journal of Animal Science , 83(7), 1633-1645.
  • Duncan I.J.H. (2002). Poultry welfare: science or subjectivity. Br Poult Sci, 43, 643-652. Ermis, E. (2017). Halal status of enzymes used in food industry. Trends in Food Science and Technology , 64, 69-73.
  • Hambrecht, E., Eissen, J.J., Nooijen, R.I.J., Ducro, B.J., Smits, C.H.M., Den Hartog, L.A., & Verstegen, M.W.A. (2004). Preslaughter stress and muscle energy largely determine pork quality at two commercial processing plants. Journal of Animal Science, 82(5), 1401-1409.
  • Kamaruddin, R., Iberahim, H., and Shabudin, A. (2012). Willingness to pay for halal logistics: The lifestyle choice. Procedia-Social and Behavioral Sciences , 50, 722-729.
  • Malaysia Standard MS1500 (2009). Halal foodâ€Production, preparation, handling and storage-€General guideline . Cyberjaya: Department of Standards Malaysia, 1-13.
  • Regenstein, J.M., Chaudry, M.M., and Regenstein, C.E. (2003). The kosher and halal food laws. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2(3), 111-127.
  • Riaz, M.N. (2000). How cheese manufacturers can benefit from producing cheese for halal market. Cheese Mark. News, 20 (18), 4, 12.
  • Riaz, M., Chaudry, M. (2019). Handbook of halal food production. Boca Raton: CRC Press, London. Şener, M. (1998). “Hayvan” (Fıkıh), TDV İslâm Ansiklopedisi, DİA, 17, 101-102.
  • Tayar, M., Atasever, M. (2006). Et muayenesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, ISBN:975-442-128-5. Erzurum.

Halal Food

Yıl 2020, Cilt: 2 Sayı: 2, 95 - 101, 31.12.2020

Öz

Halal food is a hygienically manufactured product in accordance with Islamic rules, from production to consumption. Halal food selection is compulsory for Muslim consumers. Today, halal products are widely offered to consumers as certified. There is an increasing demand for halal-certified products in world Muslims. Halal certification is ever more necessary for the Muslims living in predominantly non-Islamic countries. World halal products market is huge. Halal food has the potential to affect other halal trades (eg tourism, clothing, tourism, medicine and cosmetics). Turkey has the potential to be a very convenient exporter of halal food for Muslim countries. In recent years, due to the increasing awareness about halal food and religious sensitivities in Turkey; Investments and institutionalizations in the field of halal food have increased. Religious beliefs affect people's lifestyles. Islamic rules and beliefs are important in nutrition. In halal food, the type of animal slaughtered, the alcohol content and additives of the food are the most important characteristics. It is also important for every stage of production to be in accordance with Islamic procedures in terms of halalness. With a general approach; Muslims are allowed to consume all food, with some very limited exceptions. Those who have forbidden consumption to Muslims; pigs, predators, carrions and alcohol, and other harmful and toxic foods and beverages. Halal animals should be slaughtered according to Islamic methods. In addition to the halal slaughter of red meat and poultry; dairy products, prepared foods, confectionery, food and beverages containing additives are also effectively taken into account in terms of halalness. All stages of the 'farm to fork' process (eg production, storage and transportation) should be taken into account when evaluating the conformity in terms of halalness. In this review, basic information about halal food is given briefly.

Kaynakça

  • Alişarlı, M. (2011). Kesim yöntemleri. DİB, Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı-IV, Günümüzde Helâl Gıda, 26-28 Kasım, Afyonkarahisar.
  • Al-Mazeedi, H.M., Regenstein, J.M., & Riaz, M.N. (2013). The issue of undeclared ingredients in halal and kosher food production: A focus on processing aids. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 12(2), 228-233.
  • Apple, J.K., Kegley, E.B., Maxwell, C.V., Rakes, L.K., Galloway, D., & Wistuba, T.J. (2005). Effects of dietary magnesium and short-duration transportation on stress response, postmortem muscle metabolism, and meat quality of finishing swine 1. Journal of Animal Science , 83(7), 1633-1645.
  • Duncan I.J.H. (2002). Poultry welfare: science or subjectivity. Br Poult Sci, 43, 643-652. Ermis, E. (2017). Halal status of enzymes used in food industry. Trends in Food Science and Technology , 64, 69-73.
  • Hambrecht, E., Eissen, J.J., Nooijen, R.I.J., Ducro, B.J., Smits, C.H.M., Den Hartog, L.A., & Verstegen, M.W.A. (2004). Preslaughter stress and muscle energy largely determine pork quality at two commercial processing plants. Journal of Animal Science, 82(5), 1401-1409.
  • Kamaruddin, R., Iberahim, H., and Shabudin, A. (2012). Willingness to pay for halal logistics: The lifestyle choice. Procedia-Social and Behavioral Sciences , 50, 722-729.
  • Malaysia Standard MS1500 (2009). Halal foodâ€Production, preparation, handling and storage-€General guideline . Cyberjaya: Department of Standards Malaysia, 1-13.
  • Regenstein, J.M., Chaudry, M.M., and Regenstein, C.E. (2003). The kosher and halal food laws. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 2(3), 111-127.
  • Riaz, M.N. (2000). How cheese manufacturers can benefit from producing cheese for halal market. Cheese Mark. News, 20 (18), 4, 12.
  • Riaz, M., Chaudry, M. (2019). Handbook of halal food production. Boca Raton: CRC Press, London. Şener, M. (1998). “Hayvan” (Fıkıh), TDV İslâm Ansiklopedisi, DİA, 17, 101-102.
  • Tayar, M., Atasever, M. (2006). Et muayenesi, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, ISBN:975-442-128-5. Erzurum.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Atasever 0000-0002-1627-5565

Mustafa Alişarlı 0000-0001-7835-1677

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Kabul Tarihi 1 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Atasever, M., & Alişarlı, M. (2020). Helâl Gıda. Academic Platform Journal of Halal Lifestyle, 2(2), 95-101.

26650 26648      26647      26649         26642    

26651       266522528025281    25282


25283      25284     25288      25286       25287


Akademik Platform Helal Yaşam Dergisi