There is a continuous change from past to present. The concept of change has been studied by many different disciplines to date. We can express the concept of change as differentiating something. Change is not just a phenomenon that exists in nature. At the same time, changes occur in organizations. The change in organizations is conceptualized as “organizational change”. The concept of organizational change can be defined as the transition to the desired state within a process, with the acceptance of new thoughts and behaviors in the organization's activities. Organizational change is realized through elements such as structure, strategies, system, culture and technologies of organizations. There are also many factors that push organizations to change. Another concept associated with organizational change is resistance to change. When it comes to change, it comes with resistance. The concept of resistance to change includes behaviors to prevent change. Methods such as communication and education, participation, facilitation and support, negotiation and agreement, manipulation and co-optation, explicit and implicit coercion use are used to overcome resistance to change. Thus, organizational change and resistance to change are two important concepts to be examined. A literature review was conducted on these topics. As a result, with the decision of organizational change, employees are resisted against change. The critical step in the success of organizational change lies in the manager's ability to successfully manage resistance to change. At this point, convincing employees to change and making them adopt the change can be said as other important steps.
This article was retracted on September 07, 2021.
Change Organizational Change Organizational Change Models Resistance to Change Methods of Overcoming Resistance to Change
Geçmişten günümüze doğru sürekli bir değişim yaşanmaktadır. Değişim kavramı günümüze değin pek çok farklı disiplin tarafından incelenmiştir. Değişim kavramını bir şeyi farklılaştırma olarak ifade edebiliriz. Değişim sadece tabiatta var olan bir olgu değildir. Aynı zamanda örgütlerde de değişim gerçekleşmektedir. Örgütlerde gerçekleşen değişim “örgütsel değişim” olarak kavramsallaştırılmaktadır. Örgütsel değişim kavramı, örgütün faaliyetlerinde yeni düşüncelerin ve davranışların kabul edilmesiyle birlikte bir süreç dahilinde istenilen duruma geçiş olarak tanımlanabilir. Örgütsel değişim; örgütlerin yapısı, stratejileri, sistemi, kültürü, teknolojileri gibi unsurlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Ayrıca örgütleri değişime iten birçok faktör bulunmaktadır. Örgütsel değişim ile ilişkisi olan diğer kavram ise değişime direnç olmaktadır. Değişim söz konusu olduğunda beraberinde dirençte ortaya çıkmaktadır. Değişime direnç kavramı, değişimin engellenmesine yönelik davranışları kapsamaktadır. Değişime direncin üstesinde gelmek için iletişim ve eğitim, katılım, kolaylaştırma ve destek, pazarlık ve anlaşma, manipülasyon ve kooptasyon, açık ve kapalı zor kullanma gibi yöntemler kullanılmaktadır. Böylelikle örgütsel değişim ve değişime direnç irdelenmesi gereken önemli iki kavram olmaktadır. Bu konular ile ilgili literatür taraması yapılmıştır. Sonuç olarak, örgütsel değişim kararının verilmesiyle birlikte çalışanlar tarafından değişime karşı direnç gösterilmektedir. Örgütsel değişimin başarılı olmasında kritik adım, yöneticinin değişime karşı direnci başarılı bir şekilde yönetebilmesinde yatmaktadır. Bu noktada çalışanları değişime ikna etme ve değişimi benimsemelerini sağlama önemli diğer adımlar olarak söylenebilir.
Bu makale 07-09-2021 tarihinde geri çekildi. https://dergipark.org.tr/tr/pub/arhuss/issue/66971/1046657
Değişim Örgütsel Değişim Örgütsel Değişim Modelleri Değişime Direnç Değişime Direncin Üstesinden Gelme Yöntemleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 3 Sayı: 2 |