Bu çalışmada sağlık bilimleri alanında öğrenim gören üniversite öğrencilerinde REZZY yeme bozukluğu ölçeği ile antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kesitsel olarak planlanan bu araştırmanın örneklemini 18-25 yaş aralığındaki 149 sağlık bilimleri alanında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencisi oluşturmakta olup antropometrik ölçümleri değerlendirilmiştir. Yeme bozukluğu taraması için REZZY yeme bozukluğu ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.0 programı ile değerlendirilmiştir. REZZY yeme bozukluğu üzerine etki eden değişkenler binary lojistik regresyon analiziyle belirlenmiştir. Öğrencilerin %51’inde yeme bozukluğu riski saptanmıştır. Kız öğrencilerin anlamlı düzeyde daha fazla yeme bozukluğu riskine sahip olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Yeme bozukluğu açısından riskli gruptakilerde vücut ağırlığı, bel çevresi ve kas kütlesinin anlamlı düzeyde düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05). Fazla kilolu ve obez öğrenciler ile bel/boy oranı sınıflamasına göre riskli ve tedavi gerektiren öğrencilerin daha düşük yeme bozukluğu riskine sahip olduğu görülmüştür (p<0,05). Kadınlarda erkeklere göre yeme bozukluğu riski 2,919 kat daha fazla bulunmuştur (p<0,05). Beden kütle indeksine göre zayıf ve normal olan bireylerin fazla kilolu ve obezlere göre yeme bozukluğu riski 4,182 kat daha fazla olarak saptanmıştır (p<0,05). Obezite prevelansının son zamanlarda artışıyla birlikte odak noktası değişmekte ve obez bireyler yeme bozukluğu riski açısından daha ön planda olabilmektedir. Dolayısıyla yeme bozuklukları açısından normal ağırlıkta ve zayıf bireyler göz ardı edilebilmektedir. Bu bireylerde yeme bozukluğu değişkenlik gösterebilmekte ve bu kitleye yönelik kapsamlı çalışmaların arttırılması gerektiği düşünülmektedir.
Rezzy Üniversite öğrencileri Antropometrik ölçüm Yeme bozukluğu
This study aimed to evaluate the relationship between the REZZY eating disorders scale and anthropometric measurements in health sciences university students. 149 health sciences university students were evaluated. In the study, anthropometric measurements were evaluated. REZZY eating disorders scale was used for eating disorder screening. The data were evaluated with SPSS 27.0 program. Variables affecting REZZY eating disorders were determined by binary logistic regression analysis. Risk of eating disorder was detected in 51% of the students. Female students had a significantly higher risk of eating disorders (p<0.05). Body weight, waist circumference and muscle mass were found to be significantly lower in those at risk for eating disorders (p<0.05). It was observed that overweight and obese students and the students who were at risk according to waist/height ratio classification and required treatment had a significantly lower risk of eating disorder (p<0.05). Risk of eating disorder in women was found to be 2.919 times higher (p<0.05). Risk of eating disorder was found to be 4.182 times higher for individuals who were underweight and normal according to their body mass index (p<0.05). It is thought that eating disorders may differ in these individuals and comprehensive studies on this population should be increased.
Anthropometric measurements Eating disorder REZZY University students
Ethics Committee Declaration Ethics committee approval (No. 08/80, date 25.04.2022) was received from Ankara University Clinical Research Ethics Committee. After being informed about the study, participants who agreed to participate voluntarily signed the "Informed Consent Form".
| Birincil Dil | İngilizce |
|---|---|
| Konular | Halk Sağlığı Beslenmesi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
| Bölüm | Araştırma Makalesi |
| Yazarlar | |
| Yayımlanma Tarihi | 28 Ağustos 2025 |
| Gönderilme Tarihi | 22 Ekim 2024 |
| Kabul Tarihi | 3 Mart 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Kaynak, atıf vermek kaydıyla ticari amaç da dahil olmak üzere kopyalanabilir, düzenlenebilir, dağıtılabilir ve yeniden kullanılabilir.