Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Analysıs of Postgraduate Theses on Mardın and Tourısm

Yıl 2024, Sayı: 1, 26 - 38, 30.11.2024

Öz

In this research, it is aimed to examine the theses obtained by searching the National Thesis Center database with the words ‘Mardin’ and ‘Tourism’ using the document analysis method. For this purpose, a total of 16 theses obtained from the National Thesis Center were examined. As a result of the analysis, it was determined that 4 of the 16 theses were doctoral theses and 12 were master’s theses. Interview technique was used in 6 of them, document review was used in 5 of them, and survey technique was used in 5 of them. 7 of the researches were published in the Department of Tourism Management, 3 in the Department of Business Administration, 2 in the Department of Geography, and also 1 in the Department of Tourism Management and Hotel Management, Department of Intercultural Management, Department of Ecotourism Guidance and Department of Forest Engineering. Each thesis has been published. Of the 16 theses examined, 6 were conducted by academics with the title of Professor Doctor, 5 of them as Associate Professor, 3 of them as Lecturer Doctor and 2 of them as Assistant Professor Doctor. When the density of keywords used in the theses examined was examined, it was determined that the keywords Mardin, tourism, local people, tourism development and Assyrian were used more frequently.

Etik Beyan

This study does not fall within the scope of studies requiring an Ethics Committee declaration. It is hereby declared that scientific and ethical principles were followed during the preparation of this study and that all studies utilized were indicated in the bibliography.

Destekleyen Kurum

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Akmeşe, H., Ataman, D., ve Aras, S. (2018). Somut kültürel mirasın turizm açısından değerlendirilmesi: Mardin ili Örneği. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(29), 3598-3607.
  • Akyüz, Ç. (2018). Markalaşma süreci ve kültüre evrilen turizm: Mardin İçinde İlk Çağlardan Modern Döneme Tarihten İzler-II, (Ed: D. Karacoşkun - O. Köse), 267-280, Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Alioğlu, E. (2000). Mardin şehir dokusu ve evler. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Ataman, D., ve Özer, Ö. (2020). Mardin yerel halkının turizm algısının turizmi destekleme niyeti üzerindeki etkisi. Journal of Hospitality and Tourism Issues, 2(2), 203-215.
  • Bekleyen, A., Dalkılıç, N., ve Özen, N. (2014). Geleneksel Mardin evinin mekânsal ve ısısal konfor özellikleri. TÜBAV Bilim Dergisi, 7(4), 28-44.
  • Beyhan, Ş. G., ve Ünügür, S. M. (2005). Çağdaş gereksinimler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İ.T.Ü. Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4(2), 79-87.
  • Çağlayan, M. (2021). Mardin’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma süreci. International Journal of Mardin Studies, 2(2), 7-16.
  • Çorman, G. (2023). Gastro-kültürel turlara katılan yerli ziyaretçilerin otantiklik algısı ve deneyim kalitesi ile davranışsal niyet ilişkisi: Turist rehberlerinin yorumlayıcı rolünün etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çorman, G., ve Özdemir Yılmaz, G. (2024). Gastro-kültürel turlara katılan yerli ziyaretçilerin otantiklik algısı ve tur deneyim kalitesi: turist rehberlerinin yorumlayıcı rolünün etkisi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 12(1), 332-352.
  • Duyan, K. (2022). Mardin’in yemek ritüelleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Günal, V. (2005). Mardin ilinde kültürel turizm potansiyeli. Marmara Coğrafya Dergisi, 11, 93-124.
  • Gürbüz, S., Serçek, G. Ö., ve Toprak, L. (2017). Mardin’in UNESCO yaratıcı şehirler ağında “gastronomi kenti” olabilirliğine ilişkin paydaş görüşleri. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(1), 124-136.
  • Harman, S., Arık Yüksel, T., ve Altürk, A. (2021). Kültür Turistlerinin seyahat motivasyonlarının belirlenmesi: Mardin Örneği. TURAR Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(1), 4-30.
  • Işık, G., ve Güneş, M. (2015). Çok kültürlülüğün mirasını geleceğe taşımak: Mardin örneği. TÜCAUM VIII. Coğrafya Sempozyumu, 449, 462.
  • Karasu, A. (2013). Türkiye’de izlenen turizm politikaları: Mardin turizmine yansımaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Düzce: Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karataş, Z. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Manevi temelli sosyal hizmet araştırmaları dergisi, 1(1), 62-80
  • Kodaş, D., Öztürk, E., ve Deniz, S. (2021). Turizmin etkilerine yönelik yerel halkın algıları, turizm gelişim desteği ve yaşam tatmini ilişkisi: Mardin odaklı bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(4), 2613-2629.
  • Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2024a). https://mardin.ktb.gov.tr/TR-56480/genel-bilgiler.html. Erişim Tarihi: 04.09.2024.
  • Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2024b). Yıllara Göre Konaklayan Ziyaretçi İstatistikleri. https://mardin.ktb.gov.tr/TR-318882/yillara-gore-konaklayan-ziyaretci-istatistikleri.html Erişim Tarihi: 23/09/2024
  • Mardin Valiliği. (2024). Mardin. http://www.mardin.gov.tr/sehrimiz. Erişim Tarihi: 04.09.2024. Mccain, G. and Ray, N. M. (2003). Legacy tourism: The search for personel meaning in heritage travel. Tourism Management, 24, 713-717.
  • Morgan, H. (2022). Conducting a qualitative document analysis. The Qualitative Report, 27(1), 64-77. Olalı, H., ve Timur, A. (1988). Turizm ekonomisi. İzmir: Ofis Ticaret.
  • Toprak, L. (2015). Mardin’de halkın turizm algısı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14(54), 201-218.
  • Toprak, L., Çelikel Güngör, A., ve Gürbüz, S. (2018). Mardin geleneksel yemekleri ve bu yemeklerde kullanılan gıda maddeleri. Zeugma I. Uluslararası Multidisipliner Çalışmalar Kongresi, 13-16 Eylül, 1096-1103.
  • Usta, Ö. (2014). Turizm: Genel ve yapısal yaklaşım (4.Baskı) Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz, İ. (2009). Kültürel zenginlik bakımından Mardin. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 9(4), 51-70.

Mardin ve Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Analizi

Yıl 2024, Sayı: 1, 26 - 38, 30.11.2024

Öz

Bu araştırmada Ulusal Tez Merkezi veri tabanından ‘Mardin’ ve ‘Turizm’ kelimeleriyle arama yapılarak elde edilecek olan tezlerin doküman incelemesi yöntemiyle incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla Ulusal Tez Merkezinden elde edilen toplam 16 tez incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda toplam 16 tezin 4’ünün doktora, 12’sinin ise yüksek lisans tezi olduğu veri toplama aracı olarak 6’sında görüşme/mülakat, 5’inde doküman inceleme ve 5’inde ise anket tekniğinin kullanıldığı belirlenmiştir. Araştırmalardan 7’si Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında, 3’ü İşletme Anabilim Dalında, 2’si Coğrafya Anabilim dalında yayınlanmış olup, ayrıca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Anabilim Dalı, Kültürlerarası Yönetim Anabilim Dalı, Ekoturizm Rehberliği Anabilim Dalı ve Orman Mühendisliği Anabilim Dalında da 1’er tez yayınlanmıştır. İncelenen 16 tezin 6’sı Profesör Doktor, 5’i Doçent Doktor, 3’ü Doktor Öğretim Üyesi ve 2’si ise Yardımcı Doçent Doktor unvanına sahip akademisyenler tarafından yürütülmüştür. İncelenen tezlerde kullanılan anahtar kelimelerin yoğunluğu incelendiğinde Mardin, turizm, yerel halk, turizm gelişimi ve Süryani anahtar kelimelerinin daha yoğun kullanıldığı belirlenmiştir

Etik Beyan

Bu çalışma Etik Kurul beyanı gerektiren çalışmalar kapsamına girmemektedir. Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur.

Destekleyen Kurum

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • Akmeşe, H., Ataman, D., ve Aras, S. (2018). Somut kültürel mirasın turizm açısından değerlendirilmesi: Mardin ili Örneği. International Journal of Social and Humanities Sciences Research (JSHSR), 5(29), 3598-3607.
  • Akyüz, Ç. (2018). Markalaşma süreci ve kültüre evrilen turizm: Mardin İçinde İlk Çağlardan Modern Döneme Tarihten İzler-II, (Ed: D. Karacoşkun - O. Köse), 267-280, Ankara: Berikan Yayınevi.
  • Alioğlu, E. (2000). Mardin şehir dokusu ve evler. İstanbul: Tarih Vakfı Yayınları.
  • Ataman, D., ve Özer, Ö. (2020). Mardin yerel halkının turizm algısının turizmi destekleme niyeti üzerindeki etkisi. Journal of Hospitality and Tourism Issues, 2(2), 203-215.
  • Bekleyen, A., Dalkılıç, N., ve Özen, N. (2014). Geleneksel Mardin evinin mekânsal ve ısısal konfor özellikleri. TÜBAV Bilim Dergisi, 7(4), 28-44.
  • Beyhan, Ş. G., ve Ünügür, S. M. (2005). Çağdaş gereksinimler bağlamında sürdürülebilir turizm ve kimlik modeli. İ.T.Ü. Mimarlık, Planlama, Tasarım, 4(2), 79-87.
  • Çağlayan, M. (2021). Mardin’in UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınma süreci. International Journal of Mardin Studies, 2(2), 7-16.
  • Çorman, G. (2023). Gastro-kültürel turlara katılan yerli ziyaretçilerin otantiklik algısı ve deneyim kalitesi ile davranışsal niyet ilişkisi: Turist rehberlerinin yorumlayıcı rolünün etkisi. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Çorman, G., ve Özdemir Yılmaz, G. (2024). Gastro-kültürel turlara katılan yerli ziyaretçilerin otantiklik algısı ve tur deneyim kalitesi: turist rehberlerinin yorumlayıcı rolünün etkisi. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 12(1), 332-352.
  • Duyan, K. (2022). Mardin’in yemek ritüelleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Mardin: Mardin Artuklu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Günal, V. (2005). Mardin ilinde kültürel turizm potansiyeli. Marmara Coğrafya Dergisi, 11, 93-124.
  • Gürbüz, S., Serçek, G. Ö., ve Toprak, L. (2017). Mardin’in UNESCO yaratıcı şehirler ağında “gastronomi kenti” olabilirliğine ilişkin paydaş görüşleri. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(1), 124-136.
  • Harman, S., Arık Yüksel, T., ve Altürk, A. (2021). Kültür Turistlerinin seyahat motivasyonlarının belirlenmesi: Mardin Örneği. TURAR Turizm ve Araştırma Dergisi, 10(1), 4-30.
  • Işık, G., ve Güneş, M. (2015). Çok kültürlülüğün mirasını geleceğe taşımak: Mardin örneği. TÜCAUM VIII. Coğrafya Sempozyumu, 449, 462.
  • Karasu, A. (2013). Türkiye’de izlenen turizm politikaları: Mardin turizmine yansımaları. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Düzce: Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Karataş, Z. (2015). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Manevi temelli sosyal hizmet araştırmaları dergisi, 1(1), 62-80
  • Kodaş, D., Öztürk, E., ve Deniz, S. (2021). Turizmin etkilerine yönelik yerel halkın algıları, turizm gelişim desteği ve yaşam tatmini ilişkisi: Mardin odaklı bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(4), 2613-2629.
  • Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2024a). https://mardin.ktb.gov.tr/TR-56480/genel-bilgiler.html. Erişim Tarihi: 04.09.2024.
  • Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2024b). Yıllara Göre Konaklayan Ziyaretçi İstatistikleri. https://mardin.ktb.gov.tr/TR-318882/yillara-gore-konaklayan-ziyaretci-istatistikleri.html Erişim Tarihi: 23/09/2024
  • Mardin Valiliği. (2024). Mardin. http://www.mardin.gov.tr/sehrimiz. Erişim Tarihi: 04.09.2024. Mccain, G. and Ray, N. M. (2003). Legacy tourism: The search for personel meaning in heritage travel. Tourism Management, 24, 713-717.
  • Morgan, H. (2022). Conducting a qualitative document analysis. The Qualitative Report, 27(1), 64-77. Olalı, H., ve Timur, A. (1988). Turizm ekonomisi. İzmir: Ofis Ticaret.
  • Toprak, L. (2015). Mardin’de halkın turizm algısı. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 14(54), 201-218.
  • Toprak, L., Çelikel Güngör, A., ve Gürbüz, S. (2018). Mardin geleneksel yemekleri ve bu yemeklerde kullanılan gıda maddeleri. Zeugma I. Uluslararası Multidisipliner Çalışmalar Kongresi, 13-16 Eylül, 1096-1103.
  • Usta, Ö. (2014). Turizm: Genel ve yapısal yaklaşım (4.Baskı) Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Yılmaz, İ. (2009). Kültürel zenginlik bakımından Mardin. Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, 9(4), 51-70.
Toplam 25 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gizem Çorman 0000-0001-6834-2371

Hayriye Duman 0000-0002-1605-6418

Özkan Demir 0000-0002-7994-2564

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2024
Gönderilme Tarihi 25 Eylül 2024
Kabul Tarihi 18 Kasım 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çorman, G., Duman, H., & Demir, Ö. (2024). Mardin ve Turizm Konulu Lisansüstü Tezlerin Analizi. Artuklu Tourism Studies(1), 26-38.

Artuklu Tourism Studies Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası ile lisanslanmıştır.