Bu çalışmada, aromatik bitkilerden yararlanılarak otantik yaşamlara ve doğal ürünlere karşı olan ilginin artış göstermesiyle yeni belirginleşmeye başlayan ve literatürde herhangi bir kavramsal açıklaması bulunmayan aromatik turizm irdelenmiştir. Çalışmada, aromatik bitkiler ve bu bitkilerin turizm faaliyetlerinde kullanımından yola çıkılarak aromatik turizmin kapsamı belirlenmeye ve kavramsal çerçevesi oluşturulmaya çalışılmıştır. Yapılan kavramsal incelemeler sonucunda aromatik turizmin bir alternatif turizm türü olabileceği ve bu kapsamda değerlendirilebileceği belirlenmiştir. Aromatik turizmde, yörelerin doğal yapılarının mümkün olduğunca en yüksek hassasiyetle korunması, alternatif turizmin temel amacı olan mevcut kaynakların korunarak sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına hizmet etmektedir. Ayrıca, alternatif turizmde turistik ürünlerin çeşitlendirilme yoluna gidilerek mevsimsellik özelliği ortadan kaldırma ve turizm talebini daha dengeli hale getirme amacı bulunmaktadır. Söz konusu amacı gerçekleştirmede aromatik turizm, hem turistik ürün çeşitlendirmesine destek olmakta hem de mevcut turizm yörelerinin gelişmesini sağlamaktadır.
Alternatif Turizm, Kırsal Turizm, Agro Turizm, Botanik Turizm, Aromatik Turizm
In this study, aromatic tourism, which has started to become apparent with the increase of interest in authentic lives and natural products by using aromatic plants and has no conceptual explanation in the literature, is examined. In this study, it is tried to determine the scope of aromatic tourism and to create a conceptual framework based on aromatic plants and their use in tourism activities. As a result of the conceptual studies, it has been determined that aromatic tourism can be an alternative tourism type and can be evaluated within this scope. In aromatic tourism, the protection of the natural structures of the regions with the highest sensitivity as possible serves to the sustainable use of existing resources, which is the fundamental purpose of alternative tourism. In addition, it aims to diversify touristic products in alternative tourism, eliminating seasonality and making tourism demand more balanced. Again, in achieving this goal, aromatic tourism supports both touristic product diversification and enables the development of existing tourism regions.
Alternative Tourism, Rural Tourism, Agro Tourism, Botanical Tourism, Aromatic Tourism
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sosyal |
Yayınlanma Tarihi | Güz |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2021 |
Başvuru Tarihi | 18 Haziran 2021 |
Kabul Tarihi | 2 Ağustos 2021 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2021, Cilt 21, Sayı 3 |
Bibtex | @araştırma makalesi { asbi953932, journal = {Abant Sosyal Bilimler Dergisi}, eissn = {2757-9425}, address = {Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gölköy 14030 BOLU / TÜRKİYE}, publisher = {Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi}, year = {2021}, volume = {21}, number = {3}, pages = {1055 - 1078}, doi = {10.11616/asbi.953932}, title = {ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ}, key = {cite}, author = {Cesur, Esra and Özer, Çağla and Çeken, Hüseyin} } |
APA | Cesur, E. , Özer, Ç. & Çeken, H. (2021). ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ . Abant Sosyal Bilimler Dergisi , 21 (3) , 1055-1078 . DOI: 10.11616/asbi.953932 |
MLA | Cesur, E. , Özer, Ç. , Çeken, H. "ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ" . Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21 (2021 ): 1055-1078 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/asbi/issue/65768/953932> |
Chicago | Cesur, E. , Özer, Ç. , Çeken, H. "ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ". Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21 (2021 ): 1055-1078 |
RIS | TY - JOUR T1 - ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ AU - Esra Cesur , Çağla Özer , Hüseyin Çeken Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - doi: 10.11616/asbi.953932 DO - 10.11616/asbi.953932 T2 - Abant Sosyal Bilimler Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 1055 EP - 1078 VL - 21 IS - 3 SN - -2757-9425 M3 - doi: 10.11616/asbi.953932 UR - https://doi.org/10.11616/asbi.953932 Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Abant Sosyal Bilimler Dergisi ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ %A Esra Cesur , Çağla Özer , Hüseyin Çeken %T ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ %D 2021 %J Abant Sosyal Bilimler Dergisi %P -2757-9425 %V 21 %N 3 %R doi: 10.11616/asbi.953932 %U 10.11616/asbi.953932 |
ISNAD | Cesur, Esra , Özer, Çağla , Çeken, Hüseyin . "ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ". Abant Sosyal Bilimler Dergisi 21 / 3 (Kasım 2021): 1055-1078 . https://doi.org/10.11616/asbi.953932 |
AMA | Cesur E. , Özer Ç. , Çeken H. ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ. Abant Sosyal Bilimler Dergisi. 2021; 21(3): 1055-1078. |
Vancouver | Cesur E. , Özer Ç. , Çeken H. ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ. Abant Sosyal Bilimler Dergisi. 2021; 21(3): 1055-1078. |
IEEE | E. Cesur , Ç. Özer ve H. Çeken , "ALTERNATİF TURİZM KAPSAMINDA AROMATİK TURİZM VE GELİŞİMİ", Abant Sosyal Bilimler Dergisi, c. 21, sayı. 3, ss. 1055-1078, Kas. 2021, doi:10.11616/asbi.953932 |